Kolíková: K situácii v Za ľudí sme navrhli stretnutie vo formáte podpredsedov

Situácia v strane Za ľudí je mimoriadne vážna, frakcia okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej navrhla k jej riešeniu stretnutie s predsedníčkou strany Veronikou Remišovou vo formáte podpredsedov. Kolíková to uviedla po stredajšom rokovaní vlády s tým, že od predsedníčky ešte nedostali odpoveď. Pripravení ale budú o 16.00 h v centrále strany. V súvislosti s nedávnym pozvaním svojej líderky na priateľské stretnutie straníkov Kolíková uviedla, že situáciu podľa nej chata nevyrieši.

07.07.2021 14:47
debata (4)

„Myslíme si, že je dobré sa stretnúť za rokovacím stolom pracovne. Navrhli sme formát podpredsedov, ktorý je štandardný formát, v ktorom sa stretávali podpredsedovia strany Za ľudí v týždňových či dvojtýždňových intervaloch. Teraz sme sa už dlhodobo v takomto formáte nestretli,“ uviedla Kolíková. Dodala, že je za čo najskoršie riešenie situácie. Pripomenula, že Remišová už v minulosti ponúkala stretnutie vo formáte zloženom z podpredsedu strany Juraja Šeligu, predsedníčky aj Kolíkovej. „Myslím si, že to nie je o hre, čo nám predkladajú alebo nepredkladajú stanovy, ale tu treba nájsť riešenie pre stranu,“ dodala.

„Pripadám si trochu ako v materskej škôlke, pozvala som kolegov na otvorenú, úprimnú a priateľskú diskusiu v neformálnom prostredí v rámci predsedníctva,“ reagovala Remišová s tým, že nespokojní členovia strany to odmietli. Dodala, že je ochotná a bude diskutovať s kolegami, ktorí chcú pracovať, diskutovať a rozvíjať stranu, no nie ju rozbíjať. Hovorí o prosbe kolegom, aby sa prestali zaoberať malichernosťami a začali sa venovať riešeniu problémov ľudí. „Niekedy už ani členská základňa nerozumie, čo kolegovia vlastne chcú,“ poznamenala s tým, že na jednej strane chcú rokovať, na druhej na viaceré diskusie a rokovania neprišli.

V strane Za ľudí je už dlhšie rozkol, ktorý sa prehĺbil po vládnej kríze. Nespokojní členovia strany okolo Kolíkovej si vytvorili frakciu v strane a žiadajú zvolať snem, na ktorom by sa volilo nové vedenie Za ľudí. Hovoria o septembrovom termíne. Jeho zvolanie žiadajú aj niektoré krajské organizácie. Remišová zatiaľ snem nezvolala. Svoj záujem o post šéfa strany nedávno prejavil podpredseda Juraj Šeliga, pre Remišovú je kompromisným kandidátom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #Za ľudí