Dostala Čaputová Matoviča do pasce?

Lídrovi koalície Igorovi Matovičovi (OĽaNO) nezostáva nič iné, len hlasovať s Robertom Ficom (Smer) za referendum o predčasných voľbách. „Matovič má najhoršiu pozíciu,“ tvrdí Michal Horský.

08.07.2021 06:00
debata (280)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ústavný súd označil referendovú otázku o predčasných voľbách za neústavnú. Sudcovia pre ústavnosť referenda vyslovili podmienku zmeny ústavy. K tomuto kroku sa pridala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Navrhla politickým stranám, aby sa na zmene ústavy dohodli v parlamente. Ak tak urobia, hlava štátu referendum vyhlási.

„Čaputová dostala do pasce nielen Igora Matoviča (OĽaNO), ale aj opozíciu,“ myslí si komentátor Michal Horský.

Podľa neho by politické strany mali zmeniť ústavu, a tak dodržať sľuby, ktoré niekoľko mesiacov verejne dávali voličom. Bude koalícia podporovať návrh, ktorý donedávna podporovala výlučne opozícia? Čo spraví Igor Matovič (OĽaNO)?

„On má najhoršiu pozíciu, pretože ešte v predvolebnej kampani obhajoval referendum ako najdôležitejšiu formu demokracie, a teraz musí dokázať, že to myslel vážne,“ argumentoval Horský v mimoriadnom podcaste Počúvajte pravdu.

Nateraz nie je jasné, či sa na zmene ústavy dohodne celá koalícia, alebo téma zmeny ústavy bude znamenať ďalšie koaličné napätie. Bude referendum o predčasných voľbách? Odpoveď Michala Horského sa dozviete v podcaste Počúvajte pravdu.

280 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu