Mnoho ľudí nevie, že sú nakazení. Česi končia s AstraZenecou

Mutácia delta sa tvrdo presadzuje v USA, Británii, Portugalsku či Španielsku a postupuje ďalej. Problémy začína mať Francúzsko. Nemecká štúdia hovorí, že 40 % ľudí pri koronavíruse nevie, že boli nakazení.

08.07.2021 05:55 , aktualizované: 19:28
koronavírus, Južná Kórea, Soul Foto: ,
Juhokórejčania čakajú v Soule na testovanie 7. júla 2021. V krajine zaznamenávajú rastúci počet infekcií koronavírusom.
debata (148)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

19:28 Moskovská polícia vo štvrtok oznámila, že spustila desiatky vyšetrovaní falošných potvrdení o očkovaní proti koronavírusu. Neochota ľudí dať sa zaočkovať je totiž v Rusku stále veľmi silná aj napriek prudkému nárastu počtu nakazených, vysvetľuje tlačová agentúra AFP.

Ruský čierny trh s falšovanými dokladmi o očkovaní prekvitá, čo do veľkej miery spôsobuje práve nedôvera voči vakcíne domácej výroby Sputnik V, píše AFP.

Ilegálnemu obchodu sa dobre darí dokonca aj v čase, keď celú krajinu trápi tretia vlna pandémie a v posledných týždňoch zaznamenáva celoštátne rekordné počty úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

18:13 Grécka vláda vo štvrtok uviedla, že budúci týždeň oznámi rozhodnutie ohľadom povinného očkovania proti koronavírusu pre špecifické skupiny profesií, informovala agentúra Reuters.

„Vláda dostala závažné odporúčanie od národnej bioetickej komisie ohľadom povinného očkovania pre špecifické skupiny profesií,“ uviedla hovorkyňa gréckej vlády Aristotelia Peloniová s tým, že budúci týždeň vláda ohlási dôležité rozhodnutie ohľadom povinného očkovania.

16:50 Plne zaočkované osoby nebudú musieť po prekročení hraníc od piatka 9. júla podstupovať karanténu. Vyplýva to z novely vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), o ktorej informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

Povinnosťou ostáva registrácia pred návratom do krajiny prostredníctvom portálu e-hranica. „Registrovať sa nemusia deti do 12 rokov a osoby vykonávajúce tranzit cez územie Slovenska. Povinná registrácia sa nevzťahuje ani na vodičov nákladnej dopravy, posádky vlakov či lietadiel, záchranných a ďalších služieb,“ konštatuje vyhláška.

Registrácia je povinná pri každom návrate do krajiny. Netýka sa plne zaočkovaných, tým registrácia platí po dobu šiestich mesiacov, osôb po zaočkovaní prvou dávkou ktorejkoľvek vakcíny – týmto osobám platí prvá registrácia do 9. augusta; osôb od 12 do 18 rokov, ktorým prvá registrácia platí do 9. augusta a osôb cestujúcich za diagnostikou alebo liečbou, ktorým prvá registrácia platí jeden týždeň.

Nezaočkované osoby musia po návrate ísť do karantény, ktorá je po bezpríznakovom priebehu ukončená po 14 dňoch. Ukončiť ju možno aj negatívnym výsledkom RT-PCR testu najskôr v piaty deň karantény. Výnimku z karantény majú plne zaočkovaní ľudia. Prechodne do 9. augusta majú výnimku aj osoby od 12 do 18 rokov, ak nikto iný v spoločnej domácnosti nemá povinnú karanténu. Osoby, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu byť zaočkované, majú tiež výnimku z karantény, ale musia predložiť potvrdenie podľa vzoru v prílohe vyhlášky, a zároveň musia mať negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 72 hodín.

Výnimku majú aj nezaočkovaní slovenskí občania, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v prihraničných oblastiach susedného štátu do 100 km od otvoreného hraničného priechodu na Slovensko, musia však predložiť negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako sedem dní.

ÚVZ SR považuje za plne zaočkovanú osobu, ktorá je najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky dvojdávkovej vakcíny, najmenej 21 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii jednodávkovej vakcíny, alebo najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky vakcíny, ak bola podaná v intervale do 180 dní od prekonania covidu. „Okrem covid-preukazu EÚ alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku je možné preukazovať sa aj potvrdeniami z iných krajín. Podmienkou je, aby toto potvrdenie bolo v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku,“ uvádza sa vo vyhláške. (sita)

16:00 Plne zaočkovaní Česi vracajúci sa domov zo zahraničia nebudú od piatka musieť absolvovať test na covid ani karanténu, a to ani po návrate z krajín s extrémnou mierou rizika nákazy koronavírusom. Uviedol to vo štvrtok na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, píše spravodajský portál Seznam Zprávy. Podľa Vojtěcha rezort zdravotníctva upraví tieto opatrenia v priebehu štvrtka.

Dôrazné odporúčanie necestovať do krajín s extrémnym rizikom šírenia nových mutácií koronavírusu platí aj naďalej. Medzi tieto krajiny okrem iných patrí aj Rusko, Brazília či India. Plne zaočkovaní Česi i cudzinci s dlhodobým pobytom v ČR sa z nich budú môcť vrátiť bez nutnosti podstúpiť test. „S ohľadom na šírenie mutácií v jednotlivých krajinách je tento zoznam premenlivý. Nechceme však brániť cudzincom a ich rodinám, ktorí tam dlhodobo žijú, v návrate do ČR,“ dodal Vojtěch.

Minister už minulý týždeň po rokovaní vlády avizoval, že od 9. júla sa mení režim návratu a ľudia sa budú musieť testovať pri príjazde zo všetkých krajín. Tieto podmienky sa ale nebudú týkať plne zaočkovaných osôb i tých, ktorí covid prekonali v priebehu posledných 180 dní. Pri všetkých krajinách ostáva povinnosťou vyplniť pred návratom do ČR príjazdový formulár.

Vojtěch vtedy spresnil, že pri návrate z krajín s nízkym a stredným rizikom nákazy, vyznačených na tzv. cestovateľskej mape zelenou a oranžovou farbou, bude nutné vyplniť príjazdový formulár a preukázať sa minimálne antigénovým testom nie starším ako 48 hodín alebo PCR testom nie starším ako 72 hodín. Po príchode z rizikovejších štátov (červených a tmavočervených) bude povinné absolvovať najskôr piaty a najneskôr 14. deň po návrate do ČR PCR test. Dovtedy musí byť dotyčná osoba v karanténe. Zamestnávatelia zároveň nebudú môcť pustiť na pracovisko po návrate zo zahraničia ľudí bez negatívneho testu.

14:57 Česká republika už nepočíta s použitím dodatočných dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. V súčasnosti ich má totiž dosť, aby mohla dokončiť podávanie druhých dávok. Vláda chce preto objednané dávky darovať mimoeurópskym krajinám. Príslušný návrh prerokuje na budúci týždeň. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál TN.cz.

Počas júla by mala Česká republika získať zhruba stotisíc dávok vakcíny od firmy AstraZeneca. „Môžeme ich presmerovať do inej krajiny,“ uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Ako dodal, krajina už má dostatočný počet vakcín na dokončenie druhých dávok a s ďalšími dodávkami nepočíta. Akým spôsobom a komu Česko vakcíny daruje, zatiaľ nie je jasné.

V Českej republike bolo celkovo podaných vyše osem miliónov vakcín proti koronavírusu. Dvoma dávkami sa zaočkovali viac ako tri milióny ľudí. Najviac sa používa vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech.

14:06 Situácia ohľadom šírenia nového koronavírusu v Moskve sa počas posledných dní postupne stabilizuje. Informoval o tom podľa TASR starosta ruskej metropoly Sergej Sobianin, ktorého citovala agentúra TASS. „Počet zaznamenaných prípadov nákazy a hospitalizácií je stále veľmi vysoký, no v porovnaní s minulotýždňovými rekordnými bilanciami aspoň mierne klesli,“ napísal Sobianin na svojom blogu.

Moskovský starosta nedávno informoval, že variantom delta, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný vlani na jeseň v Indii, je aktuálne infikovaných asi 90 percent ľudí z celkového počtu nových prípadov nákazy v hlavnom meste. Moskva je v Rusku považovaná za epicentrum tohto variantu koronavírusu. Sobianin začiatkom tohto týždňa nariadil, aby moskovské firmy poslali domov tretinu svojich nezaočkovaných zamestnancov a reštaurácie do svojich vnútorných priestorov vpúšťali len zákazníkov, ktorí sú buď zaočkovaní, alebo v ostatných šiestich mesiacoch prekonali ochorenie COVID-19. Vyhlásil, že do polovice augusta zároveň musí byť zaočkovaných 60 percent zamestnancov priemyselných podnikov.

Ako uvádza agentúra TASS, v Moskve evidujú najvyšší počet infikovaných koronavírusom v celej krajine. Doteraz tam zaznamenali 1 411 491 prípadov nákazy, z toho 6 040 za posledných 24 hodín. Z ochorenia sa tam doposiaľ uzdravilo vyše 1 200 000 ľudí a 23 328 tomuto ochoreniu podľahlo.

13:23 Francúzsko vo štvrtok vyzvalo svojich občanov, aby necestovali na dovolenku do Španielska a Portugalska, kde aktuálne rastie počet nakazených novým koronavírusom zapríčinený šírením vysoko nákazlivého variantu delta. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP. Francúzi môžu v súčasnosti cestovať do všetkých členských krajín EÚ, ak sú plne zaočkovaní voči covidu, alebo pri návrate predložia platný negatívny výsledok test.

Francúzski minister pre európske záležitosti Clément Beaune však vo štvrtok výslovne varoval svojich spoluobčanov, aby nešli dovolenkovať na Pyrenejský polostrov. „Tí z vás, ktorí si ešte nezarezervovali dovolenku, nezvoľte si ako destináciu Španielsko a Portugalsko. Je lepšie zostať vo Francúzsku alebo cestovať do iných krajín,“ povedal Beaune pre televíziu France 2.

Francúzska vláda podľa neho zvažuje, že obmedzí cestovanie do iných európskych krajín. Obáva sa totiž, že počas leta vo Francúzsku po rozšírení variantu delta prepukne štvrtá vlna šírenia koronavírusu. „Rozhodnutie padne v najbližších dňoch, ale je možné, že zavedieme sprísnené opatrenia,“ uviedol Beaune. Obzvlášť nepriaznivá je epidemická situácia v španielskom regióne Katalánsko, kde mnoho Francúzov tradične cestuje na dovolenky a oslavy. V Katalánsku i v Portugalsku už v priebehu tohto a minulého týždňa došlo k opätovnému sprísneniu reštrikcií.

Návraty z Portugalska už spomedzi európskych krajín obmedzilo Nemecko. Z Portugalska môžu do Nemecka cestovať len nemeckí občania alebo cudzinci s trvalým pobytom v Nemecku. Platí pre nich 14-dňová povinná karanténa, ktorá sa nesmie skrátiť ani negatívnym testom na koronavírus. Karanténa platí aj pre zaočkovaných a tých, ktorí ochorenie COVID-19 už prekonali.

12:12 Karikatúra 08.07.2021 (Danglár)

DANGLÁR, 08.07.2021

11:31 Viac ako 100 vedcov a lekárov z rôznych krajín sveta vyzvalo britského premiéra Borisa Johnsona, aby odložil „nebezpečné a predčasné“ uvoľňovanie opatrení v Anglicku, pokým nebude proti covidu zaočkovaných viac ľudí.

Informoval o tom v stredu denník The Guardian. Spojené kráľovstvo v stredu hlásilo – prvýkrát od januára – vyše 30-tisíc nových prípadov nákazy covidom za deň. Zároveň bol zaznamenaný viac než 40-percentný nárast v počte hospitalizácií a úmrtí. Britská vláda sa pritom v súčasnosti pripravuje na zrušenie všetkých epidemiologických reštrikcií v Anglicku, k čomu by malo dôjsť 19. júla.

Výzvu Johnsonovi adresovalo viac než 100 medzinárodných expertov v liste zverejnenom v odbornom zdravotníckom časopise The Lancet. Autori varovali, že ak Británia 19. júla napriek rozširujúcej sa tretej vlne pandémie skutočne uvoľní opatrenia, nakazia sa ďalšie milióny ľudí. Podľa nich hrozí, že celá jedna generácia ľudí bude mať chronické zdravotné problémy súvisiace s tzv. dlhým covidom, dôsledky ktorého môžu byť citeľné aj celé desaťročia.

Podľa zdrojov z britskej vlády sa – bez ohľadu na počty nových prípadov – o odklade uvoľnenia opatrení neuvažuje. K zmene by mohlo dôjsť len v prípade, že by sa v krajine začal šíriť nejaký nový, mimoriadne nebezpečný variant vírusu.

Prudký nárast prípadov, ktorý bude podľa aktuálnych prognóz v ďalších týždňoch pokračovať, zrejme spôsobil nový variant delta. O dva týždne by počet prípadov mohol prekonať zimné maximum 68-tisíc a do konca júla dosiahnuť šesťmiestne číslo. Vládni experti tvrdia, že tento nárast je v súlade s prognózami a počas letných mesiacov by narastal aj bez uvoľnenia opatrení.

Podľa autorov článku v časopise The Lancet rýchle šírenie nákazy vytvorí „úrodnú pôdu pre vznik variantov odolných voči vakcínam“ a spôsobí veľké komplikácie zdravotníkom vyčerpaným z predchádzajúcich vĺn šírenia nákazy. „(Britská) vláda sa podľa nášho názoru pripravuje na nebezpečný a neetický experiment,“ uviedli vedci a lekári s viac ako desiatich krajín sveta, medzi ktorými sú renomovaní experti ako Chaand Nagpaul, Eric Topol, David King či Martin McKee.

Johnsonov kabinet by mal podľa nich oddialiť úplné znovuotvorenie krajiny dovtedy, kým nebude vysoká úroveň zaokčovanosti vo všetkých vekových skupinách vrátane adolescentov. (theguardian.com, thelancet.com, tas­r)

10:15 Prostredníctvom vykonaných 5245 RT-PCR testov odhalili v stredu na Slovensku 33 prípadov nákazy koronavírusom. Počet hospitalizovaných sa nezmenil. Nepribudli ani žiadne obete. Prvú dávku vakcíny dostalo ďalších vyše 8-tisíc ľudí.

Bratislava počasie horúčavy Čítajte viac Na Slovensku potvrdili delta variant v 14 prípadoch

9:40 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 55 prípadov nákazy koronavírusom a v súvislosti s ochorením zomrelo päť pacientov, čím celkový počet obetí koronavírusovej pandémie dosiahol 30 004, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Aktuálne je nakazených 37 599 osôb. Hospitalizovaných je 72 chorých s covidom, z nich 13 je napojených na umelej pľúcnej ventilácii. Prvou dávkou vakcíny proti covidu zaočkovali dosiaľ vyše 5,5 milióna ľudí, z ktorých vyše 5,1 dostalo už obe dávky. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

8:30 Celosvetový počet obetí covidu v stredu prekročil hranicu štyroch miliónov. Stalo sa tak v čase, keď sa kríza čoraz viac mení na preteky medzi vakcínami a vysoko nákazlivým delta variantom koronavírusu.

Počet ľudí, ktorí podľa oficiálnych údajov zozbieraných americkou Johns Hopkins University prišli o život počas uplynulého roka a pol, je približne rovnaký ako počet ľudí zabitých v bojoch vo všetkých vojnových konfliktoch na svete od roku 1982. Vyplýva to z odhadov Mierového výskumného inštitútu v Osle. Je to tiež trojnásobok obetí, ktoré si každoročne na svete vyžiadajú dopravné nehody.

Odborníci však zároveň upozorňujú, že toto číslo je podhodnotené, pretože mnohé obete úrady oficiálne nezaznamenali alebo ich dokonca zámerne neuvádzajú. S nástupom vakcín klesol celosvetový denný počet úmrtí na približne 7 900, pričom v januári prekračoval 18-tisíc.

6:00 Viac ako 40 percent ľudí infikovaných koronavírusom o nákaze nevie. Zistili to vedci z univerzitného lekárskeho centra v nemeckom Mainzi. Kvôli štúdii skúmali nákazu v západonemeckom meste a v susednom okrese Mainz-Bingen.

K desiatim ľuďom, ktorí boli evidovaní ako nakazení, je potrebné pripočítať zhruba osem osôb, ktoré sú infikované nevedomky, povedal koordinátor štúdie Philipp Wild. Muži pritom majú vírus SARS-CoV-2 nevedomky častejšie (44,2 percenta) ako ženy (40,6 percenta).

Štúdia sa od októbra 2020 do konca júna 2021 zúčastnilo približne 10 520 ľudí vo veku od 25 do 88 rokov. Pre daný región sú výsledky reprezentatívne. Základom výskumu boli PCR testy a tiež protilátkové testy, ktoré majú za úlohu zistiť, či už človek covid prekonal.

covid Čítajte viac Viac ako 40 percent ľudí s koronavírusom o nákaze nevie, tvrdia nemeckí vedci

5:55 Spojené štáty zaznamenali prudký nárast v počte nových prípadov ochorenia COVID-19 po tom, čo sa variant Delta stal dominantným, informovala v stredu agentúra AFP odvolávajúc sa na Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Týždenný priemer nových prípadov bol 6. júla 13 859, čo predstavuje 21 percentný nárast oproti obdobiu spred dvoch týždňov. Variant Delta zaznamenali v 52 percentách nových prípadov. Napriek tomu, že Spojené štáty patria medzi krajiny s najväčšou dostupnosťou vakcín, tempo očkovania sa od apríla značne spomalilo. Momentálne je v USA zaočkovaných 67 percent obyvateľstva.

Vysoko nákazlivý variant delta teraz tvorí zhruba 40 percent nových prípadov COVIDU-19 vo Francúzsku a mohol by zničiť leto, ak bude pripustený vznik štvrtej vlny nákazy. Povedal to podľa agentúry Reuters hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal. Attal uviedol, že najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť opätovnému zavádzaniu tvrdých obmedzení pohybu a stretávania ľudí, je rázne pokročiť vo vakcinácii. Vyzval váhajúcich občanov, aby sa nechali zaočkovať. Podiel varianty delta sa v uplynulých troch týždňoch zdvojnásoboval každý týždeň, z desiatich percent infekcií pred tromi týždňami na 20 percent minulý týždeň a 40 percent tento týždeň, povedal Attal. „Tento variant je nebezpečný a rýchly a kdekoľvek sa vyskytuje, môže zničiť leto,“ varoval hovorca na tlačovej konferencii.

Britské úrady oznámili viac ako 32 500 novo potvrdených infekcií koronavírusu za jede deň. Za novým rozmachom nákazy je podľa expertov nákazlivejší variant vírusu delta prvýkrát objavený v Indii, ktorý v Británii prevláda. Londýnska vláda sa napriek tomu naďalej chystá od 19. júla zrušiť všetky reštrikcie v Anglicku, dúfa totiž, že obyvateľstvo je už dostatočne chránené vďaka vakcínam, píše agentúra AP. Počty novo nakazených sa v Británii po väčšinu jari pohybovali v priemere okolo 5 000 za deň. Minister zdravotníctva Sajid Javid vyhlásil, že počty novo infikovaných môžu v lete dosiahnuť až 100 000 za deň, čo je viac, než pri akejkoľvek predchádzajúcej vlne vírusu.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus