Ďalšie otázniky okolo zranení Lučanského, zástupca rodiny dal trestné oznámenie

Miroslav Radačovský, splnomocnený zástupca rodiny Lučanských, v posledný júnový deň osobne podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie o možnom spáchaní trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví v prípade smrti bývalého policajného prezidenta generála Milana Lučanského. Jej plné znenie máme v redakcii.

08.07.2021 07:00
debata (227)

Podľa tohto oznámenia došlo k mareniu spravodlivosti v prípade krivej výpovede doposiaľ nestotožnenými zamestnancami alebo inými osobami Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku v dňoch 9. až 12. decembra minulého roku, keď podľa výpovedí svedkov po páde Lučanského nezistili žiadne poranenie na jeho hlave, čo má byť v rozpore so znaleckým posudkom z mája tohto roku.

Lučanský sa mal vo väzbe v Prešove zraniť. V cele sa mal nadránom potknúť a spadnúť na hranu kovovej postele. Opuchlo mu oko a väzenský lekár rozhodol o nemocničnom ošetrení. Z Prešova Lučanského previezli do vojenskej nemocnice v Ružomberku, kde podstúpil operačný zákrok. Lekári mu odsali zrazeninu, ktorá tlačila na oko. Až neskôr vyšlo najavo, že v Ružomberku Lučanský spadol. Podľa záznamov sa mal hodiť na vozík a ten sa prevrátil, pričom sa mal Lučanský zraniť na hlave.

Advokát tiež poukazuje na prevoz Lučanského zo súdu v Pezinku do Prešova 7. decembra. Po ceste si mal na krku spôsobiť desaťcentimetrovú pásovú odreninu bezpečnostným pásom. Znalec v posudku pochybuje o takomto spôsobe zranenia.

Tvrdí, „že toto by mohlo vzniknúť len pri kolízii vozidla, napr. pri jeho prudkom náraze“. Keďže takáto skutočnosť nebola zistená, je dôvodné podozrenie, že k zraneniu mohlo dôjsť aj v dôsledku protiprávneho konania inej osoby, myslí si Radačovský.

Lučanský sa začiatkom decembra sám prihlásil na polícii. Tá ho chcela zadržať v rámci akcie Judáš, no bývalý policajný prezident bol práve v zahraničí. Na druhý deň sa dostavil na policajné prezídium, kde ho obvinili z prijímania úplatkov. Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho poslal do väzby, tú mal vykonať v Prešove.

VIDEO: Takto sa začatkom januára 2021 ľudia lúčili s generálom Lučanským pred policajným prezídiom v Bratislave.

Video

Okrem toho advokát spochybňuje aj predložené videá a fotografie, ktoré zobrazujú manipuláciu s dverami cely obvineného generála, kde kvôli prekrytiu relevantných obrazových informácií textom vloženým v obraze záznamu nebolo možné objektívne vyhodnotiť aktivitu. Videá pritom zachytávajú dvere cely, v ktorej sa mal Lučanský zraniť.

V poslednom bode podnetu upozorňuje ešte na jeho ďalšie zranenia, ako sú škrabance na ľavej ruke a staršia krvná podliatina na koreni nosa.

„Týmito skutočnosťami sa nezaoberala ani Kontrolná komisia zriadená Ministerstvom spravodlivosti SR a nie sú ani predmetom prebiehajúceho trestného konania,“ píše advokát v trestnom oznámení.

V cele prešovského ústavu si mal Lučanský siahnuť na život vlani 29. decembra, v nemocnici zomrel 30. decembra.

VIDEO: Mikulec v polovici júna 2021: Od Lučanského chceli aby robil veci, ktoré nechcel robiť.

Video

© Autorské práva vyhradené

227 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský