Makó mal dať Kováčikovi úplatok 50-tisíc eur

Hlavné pojednávanie v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika pokračuje vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku výpoveďami svedkov. Na súd prišiel vypovedať i bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

08.07.2021 09:11 , aktualizované: 14:48
Ľudovít Makó Foto: ,
Bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó na ŠTS v Pezinku. 8.7.2021
debata (239)

Makó je v poslednej dobe známy ako takzvaný svedok – kajúcnik, ktorý vypovedá vo viacerých trestných kauzách. Sám bol zadržaný na jeseň minulého roku v rámci akcie Božie mlyny, neskôr ho však na pokyn prokurátora z väzby prepustili. Ešte pred začiatkom pojednávania pre médiá poprel informácie, že by sa zdržiaval v Dubaji.

Video: Kajúcnik Makó o Ficovi, svojom majetku aj o tom, či sa zdržiava v Dubaji.

Video

Makó na súde vypovedal, že s obžalovaným sa poznali od roku 2015 a mali veľmi priateľský vzťah. „Mali sme dohodu, že keby mal informácie, pokiaľ ide o mňa a moje záujmy a naopak, tak si dáme vedieť," povedal Makó.

V roku 2017 ho podľa vlastných slov kontaktoval jeho kamarát, dnes už zosnulý František Böhm, vo veci väzby obvineného údajného šéfa skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku. Konkrétne chcel zabezpečiť, aby v prípade, že ho súd prepustí, prokuratúra nepodala sťažnosť. Makó za týmto účelom kontaktoval Dušana Kováčika. Ten mu povedal, že to bude ťažká vec, nemôže nič sľúbiť, ale, že to skúsi.

Böhm podľa Makóa ponúkal za túto záležitosť sumu 100-tisíc eur, ktorú by si mohli rozdeliť. Keď Kudličku nakoniec prepustili z väzby, Böhm si podľa Makóa nechal 25-tisíc eur, ďalších 25-tisíc dal jemu a 50-tisíc malo ísť Dušanovi Kováčikovi. Tie mu Makó odovzdal v Bratislave v kaviarni. „V obálke, ktorá bola stočená, som mu posunul 50-tisíc eur," povedal Makó s tým, že obžalovaný ju uložil do tašky. Doplnil, že on sám nebol členom ani nebol činný pre skupinu takáčovcov.

Makó pred súdom tiež otvrdil, že Kováčik mu odovzdal úradné listiny súvisiace s trestným činom, v ktorom mal Makó figurovať ako podozrivý. Listiny sa našli v polovici septembra 2020 u Makóovej priateľky.

Obžaloba voči Dušanovi Kováčikovi hovorí aj o vynášaní častí vyšetrovacieho spisu pre Makóa. „Bolo tam uznesenie o začatí trestného stíhania. Malo to asi šesť až osem strán, viac neviem. Ja som tie dokumenty videl až pri mojom výsluchu, po mojom zadržaní. Išlo o prípad vydierania. Až neskôr som sa dozvedel, že vec v tom čase nedozoroval žiadny konkrétny prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry,“ opísal Makó.

Opakovane počas výpovede zdôraznil, že listiny boli pri zaistení zabalené a pred svojim zadržaním ich ani nečítal. Podľa jeho slov listiny ležali voľne pohodené v dome. „Listiny som si ponechal, keď mi ich Dušan Kováčik odovzdal, a nikto ich odo mňa nechcel späť,“ dodal Makó.

Exprokurátorka: V prípade Kudličku som konala na základe inštrukcie Kováčika

Bývalá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová na súde potvrdila, že dostala pokyn od Dušana Kováčika týkajúci sa väzby šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť.

„Skutok sa stal v júli 2017, keď boli všetci na dovolenke. Doktor Novocký, ktorý zastupoval pána Dušana K., ma poprosil, že bude zasadnutie, bude sa rozhodovať o väzbe Kudličku. Vysvetlil mi to tak, že zastupujúci prokurátor sa nemôže zúčastniť,“ priblížila Godžová dôvod, prečo riešila prípad Kudličku práve ona.

Zároveň podľa svojich slov dostala inštrukcie, že jej zavolá aj Kováčik „Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik mi volal, povedal, že tú vec dobre pozná, že hovoril o nej aj s dozorujúcim prokurátorom. A že nie je potrebné podávať sťažnosť, ak by bol Kudlička prepustený a súd prijme kauciu,“ doplnila.

Spresnila, že na druhý deň od rozhodnutia o prepustení Kudličku sa jej ozval dozorujúci prokurátor prípadu Michal Stanislav a pýtal sa jej, prečo nepodala sťažnosť. „Vraj sa o to zaujímal aj nejaký novinár. Tak som mu povedala, že sa musí spojiť s doktorom Kováčikom. Ja som konala len na základe inštrukcie Dušana Kováčika a viac som o veci nevedela,“ vysvetlila Godžová. Pripustila, že ak by pokyn nedostala, sťažnosť by podala. „Považovala som to za potrebné. Ale takto som si myslela, že postupujem správne,“ dodala.

Začala sa očista

Na pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Kováčika doviezla eskorta Zboru väzenskej a justičnej stráže z Banskej Bystrice krátko pred pol deviatou ráno. V pojednávacej sieni ho zastupovala až trojica advokátov – Erik Magál, Ján Kršiak a Jakub Križan.

„Cítim sa nevinný,“ vyhlásil Kováčik, ale vypovedať zatiaľ odmietol. Naopak, počas odpovedí prvého svedka člena skupiny takáčovcov Mateja Zemana, alias Zemaka, na otázky prokurátora sa Kováčik smial. Táto výpoveď trvala až do neskorého poobedia.

Video

Kováčik je obžalovaný zo štyroch skutkov – z podporovania zločineckej skupiny, z prijímania úplatku, zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, ako aj z ohrozenia utajenej a vyhradenej skutočnosti.

Podľa obžaloby Kováčik pomohol bosovi bratislavskej mafiánskej skupiny takáčovcov Ľubomírovi Kudličkovi k prepusteniu z väzby. Po prijatí peňažnej záruky Špecializovaným trestným súdom 18. júla 2017 už prípad neputoval na Najvyšší súd. Na Kováčikov pokyn totiž prokuratúra proti kaucii nepodala sťažnosť.

zväčšiť Býval špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na ŠTS... Foto: Pravda, Ivan Majerský
dušan Kováčik, Býval špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na ŠTS v Pezinku. 8.7.2021

Kováčik pôsobil vo funkcii špeciálneho prokurátora dovedna takmer tri celé funkčné obdobia. Na návrh vtedajšieho špeciálneho prokurátora Dobroslava Trnku ho v roku 2004 zvolila Národná rada do funkcie dokonca ústavnou väčšinou a svoj post obhájil aj v rokoch 2009 a 2014.

Po jeho vzatí do väzby sa funkcie špeciálneho prokurátora ku dňu 10. novembra sám vzdal. Jeho miesto zaujal od 15. februára 2021 bývalý politik a advokát Daniel Lipšic. Kováčik má dočasne pozastavený výkon funkcie prokurátora a je služobne zaradený na trestnom odbore Generálnej prokuratúry, pričom zo zákona poberá 30 percent platu.

dušan Kováčik, Čítajte viac Začal sa súd s Kováčikom. Vypovedal proti nemu takáčovec Matej Zeman

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Dušan Kováčik #Ľudovít Makó #ŠTS