Kauza Judáš: Bývalý šéf SIS a expolicajt vyhlásili, že sú nevinní

Obžalovaní bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Gašparovič a expolicajt Ladislav Vičan na štvrtkovom hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásili, že sú nevinní. Obaja čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

08.07.2021 09:50 , aktualizované: 10:47
peter gašparovic akcia Judáš Foto: ,
Bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič na ŠTS v Pezinku 8. júla 2021.
debata (6)

„V prípade, ktorý sa mi kladie za vinu a za ktorý bola podaná obžaloba, sa cítim byť nevinný,“ vyhlásil Peter G. Rozhodol sa vypovedať. Rovnako VIčan skonštatoval, že uvedený skutok nespáchal a je nevinný. Takisto bude vypovedať.

Spoločný advokát obžalovaných Adrián Kucek na súde uviedol, že Gašparovič odmieta podiel na prijímaní úplatku. Jeho konanie malo súvisieť iba s plnením služobných úloh a povinností. Poukázal na to, že majiteľa firmy Bopal, ktorý je v prípade ako poškodený, monitorovali niektoré štátne orgány ako kriminálne „závadovú“ osobu. Kucek tvrdí, že jeho cieľom bolo spochybniť Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS), ktorý voči jeho firme vydal predbežné opatrenia.

Prijatie úplatku odmieta podľa advokáta aj Vičan. Kucek chce konaním pred súdom preukázať, že výpoveď majiteľa firmy je účelová v snahe vytvoriť si obranu proti rozhodnutiam KÚFS, ktoré súviseli s podozreniami v oblasti daňovej trestnej činnosti.

Na štvrtkovom pojednávaní bude najskôr vypovedať Vičan a potom Gašparovič.

Expolicajt Ladislav Vičan na ŠTS v Pezinku 8.... Foto: TASR, Jakub Kotian
ladislav vičan Expolicajt Ladislav Vičan na ŠTS v Pezinku 8. júla 2021.

Hrozí im 15 rokov za mrežami

Prokurátor podal na súd obžalobu z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Z podanej obžaloby vyplýva, že obaja mali participovať na zrušení predbežného opatrenia Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti majetok. Rozhodnutie KÚFS mali pomôcť zvrátiť prijatím úplatku vo výške 400 000 eur, ktorý mali rozdeliť aj iným osobám.

Prokurátor podal na ŠTS obžalobu 19. mája. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desiatich do 15 rokov.

Dvojica Gašparovič a Vičan bola zadržaná na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy.

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Stíhanie voči Lučanskému zastavili po jeho úmrtí. Bývalý námestník SIS Beňa uzavrel dohodu o vine a treste. Dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #SIS #ŠTS #akcia Judáš