Na Slovensku potvrdili delta variant v 14 prípadoch

Na Slovensku potvrdili rutinným sekvenovaním doteraz celkovo 14 prípadov delta variantu nového koronavírusu.

08.07.2021 10:15 , aktualizované: 12:21
Bratislava počasie horúčavy Foto: ,
Ľudia relaxujú počas horúceho letného dňa na Nábreží Dunaja 7. júla 2021 v Bratislave. Ilustračná foto.
debata (95)

Ide najmä o osoby, ktoré prišli zo zahraničia, a o ich úzke kontakty. Delta variant identifikovali aj u osoby, ktorá v zahraničí nebola. Jedenásť osôb bolo nezaočkovaných a tri zaočkované. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Podľa ÚVZ majú zaočkované osoby ľahký priebeh ochorenia a neboli hospitalizované. Hospitalizáciu si však vyžiadal ťažký priebeh ochorenia jednej neočkovanej osoby. „Všetky protiepidemické opatrenia boli príslušnými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva zabezpečené a hygienici majú situáciu pod kontrolou,“ ubezpečil úrad.

Laboratórna diagnostička a molekulárna biologička na ÚVZ SR Anna Kaliňáková doplnila, že vďaka spolupráci všetkých zapojených laboratórií sa v niektorých prípadoch výrazne podarilo skrátiť aj čas medzi odobratím vzorky od pacienta až po výsledok sekvenácie, a to na štyri dni. „Takto si dokážeme udržiavať aktuálny prehľad o šírení jednotlivých variantov v populácii a adekvátne na to reagovať,“ uviedla.

Odborníci upozorňujú, že delta variant je omnoho infekčnejší ako alfa variant, ktorý sa presadil na území Slovenska. Začína dominovať vo viacerých európskych krajinách. ÚVZ dodal, že jedinú ochranu pred vážnymi stavmi ohrozujúcimi zdravie predstavuje očkovanie. Hygienici ľudí vyzvali, aby rešpektovali pandemické opatrenia, a to najmä po príchode zo zahraničia.

mapa koronavírus Čítajte viac Od pondelka budú v prvom stupni ostražitosti tri okresy, v monitoringu 76

Prostredníctvom vykonaných 5245 RT-PCR testov odhalili v stredu na Slovensku 33 prípadov nákazy koronavírusom. Počet hospitalizovaných sa nezmenil. Nepribudli ani žiadne obete. Prvú dávku vakcíny dostalo ďalších vyše 8-tisíc ľudí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

Za uplynulý deň pribudlo aj desať pozitívne testovaných antigénnymi testami zo 6540 vykonaných testov. Podľa informácií rezortu zdravotníctva zverejnených na jeho webe, najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Trnavskom kraji (9), nasledujú Prešovský (7), Košický (6), Bratislavský (5), Nitriansky (2), Trenčiansky (2), Banskobystrický (1) a Žilinský (1). Je medzi nimi 18 mužov a 15 žien. Celkový počet pozitívne testovaných mužov je 187 078 a žien 204 735.

V nemocniciach je hospitalizovaných 115 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 81 ľudí. Na JIS je deväť pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 15 osôb.

Počet potvrdených obetí na pľúcnu formu covidu nestúpol. Celkový počet úmrtí „na covid“ je 12 516 a celkový počet úmrtí „s covidom“ je 2 451.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 2 099 263, za predchádzajúci deň pribudlo 8149 zaočkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 1 712 917 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 10 892 ľudí.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 2 998 203, pričom takto bolo pozitívne testovaných 391 813 osôb. Celkový počet vykonaných antigénnych testov doteraz je 37 228 666, z čoho bolo pozitívne testovaných 386 701 osôb.

Neaktívnych prípadov je 716 142. Ide o osoby, ktoré prekonali ochorenie či už s klinickým obrazom alebo bezpríznakovo a od zistenia pozitívneho testu uplynuli dva až štyri týždne u ambulantne liečených pacientov a šesť týždňov u hospitalizovaných pacientov.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus