Heger: Na boj s pandémiou Slovensko minulo už takmer osem miliárd eur

Na boj s pandémiou štát minul už takmer osem miliárd eur. Na naše pomery je to závratná suma. V príhovore k sto dňom vlády to uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že vďaka tomu sme dokázali odvrátiť masové prepúšťanie ľudí, kolaps zdravotníctva a zabránilo sa aj výraznému nárastu osobných tragédií. Dokázali sa rovnako pripraviť podmienky na masívne očkovanie.

09.07.2021 12:08 , aktualizované: 13:43
Eduard Heger Foto:
Predseda vlády Eduard Heger
debata (178)

„Keď sa pozriem na náš spoločný boj s pandémiou z nadhľadu, vidím Slovensko, ktoré nie je na kolenách, ale bojuje,“ povedal s tým, že krízu sme zvládli omnoho lepšie ako v roku 2009.

Včasný zásah vlády v apríli 2020 podľa Hegera spôsobil, že výkonnosť našej ekonomiky klesla výrazne menej, ako je priemer EÚ. „Je mi ľúto každého človeka, ktorý podľahol pandémii,“ uviedol.

Ako tvrdí, jedinou účinnou zbraňou v boji s pandémiou je očkovanie. Poznamenal, že zachraňuje životy, zmierňuje následky ochorenia a chráni spoločnosť aj ekonomicky. „Ak sa nám podarí zaočkovať väčšinu obyvateľov, a tým výrazne oslabiť tretiu vlnu pandémie, ekonomika sa už tento rok vráti na predkrízovú úroveň,“ povedal.

Poukázal, že na 100 dní vo funkcii predsedu vlády si vytýčil niekoľko priorít. „Dôstojne reprezentovať Slovensko v zahraničí. Sme hrdí na naše bohaté historické dedičstvo a chceme ho ponúknuť pri zvyšovaní kvality života v Európe. Máme jasné hodnoty, ciele, sme aktívni a vystupujeme rovnako aj v zahraničí. EÚ je náš životný priestor a je skvelé, že to tak je,“ povedal.

Zároveň poukázal aj na plán obnovy, za ktorý sme dostali dobré hodnotenie Európskej komisie. „Vďaka nášmu plánu obnovy získajú hlavne obyčajní ľudia. Získajú lepšiu zdravotnú starostlivosť, vzdelanie, verejnú dopravu, kvalitnejšie bývanie a zdravšie životné prostredie. Po rokoch nečinnosti nebude ľahké pretaviť tieto plány do skutočnosti,“ povedal premiér.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič po schválení plánu obnovy prekvapil. Napísal, o koľko peňazí môžeme dostať menej

Heger poznamenal, že teraz sa budú robiť možno aj nepopulárne zmeny. „Keď sa nevzdáme, tá úroda bude stať za to. Kvalitné školy, mladí ľudia pripravení na pracovný trh, lepšie platená práca, dostatok zdravotného personálu, kvalitne vybavené nemocnice a s tým vyššia spokojnosť pacientov. Ale hlavne slúžiaci štát, ktorý občanom pomáha, a nie ho preháňa,“ poznamenal vo svojom príhovore. Poukázal na to, že od minuloročných volieb až do súčasnosti „prebieha jeden z najdôležitejších zápasov od Nežnej revolúcie“.

„Je to zápas s korupčnou hydrou, keď sa úplatky vo veľkom balili do alobalov alebo škatúľ od šampanského. Bolo to nehorázne a nespravodlivé, ako vyvolení bezohľadne bohatli na úkor obyčajných ľudí. S týmto musíme skoncovať, musíme nastoliť poriadok,“ povedal. Priestor podľa neho majú dostávať poctiví policajti, vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia, aby sme sa dočkali dlho očakávanej spravodlivosti.

„To, čo opozícia dnes nazýva vojnou v polícii, je v skutočnosti očista. Táto očista má politickú podporu mojej vlády,“ poznamenal. Nepochybuje, že by dokázali viac a v koalícii by bolo aj viac pokoja, keby nebola pandémia.

Eduard Heger Čítajte viac Vláda schválila svoje programové vyhlásenie. Tvrdí, že neumožní návrat starých časov

Vládna strana Sloboda a solidarita (SaS) vníma 100 dní vlády Eduarda Hegera ako dobrý odrazový mostík pre ďalšie trojročné vládnutie. Uviedol to v tlačovej správe hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Heger podľa predsedu SaS a ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka zvláda svoju funkciu dobre, a preto plne stojí za jeho vládou. Dodal, že strana SaS bude v tejto vláde zodpovedným a spoľahlivým partnerom.

Podľa podpredsedu SaS a ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga preukázala Hegerova vláda, že je akcieschopná a pripravená riešiť problémy pokojne a s rozvahou.

„Vláda Eduarda Hegera priniesla upokojenie vzťahov vnútri koalície. Som rád, že máme viac priestoru na pokojné vládnutie a nemusíme riešiť osobné spory. Dokazuje to aj schválenie Národnej vodíkovej stratégie či výrazný posun pri dostavbe Mochoviec,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Gröhling dodal, že konštruktívna kritika či iný pohľad na vec by už viac nemali byť spúšťačom novej krízy. Heger je však podľa neho človekom konsenzu. Z jeho pohľadu je kľúčové aj to, že pre novú vládu je prioritou školstvo.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #koronavírus #epidémia covidu