Opustila nás Vanda Vavrová

Kde bola Vanda, tam bol smiech. A keď bola zlá nálada, Vanda ju dokázala akoby čarovným prútikom premeniť na dobrú.

09.07.2021 14:07

V piatok 9. júla nás navždy opustila naša bývalá kolegyňa a kamarátka Vanda Vavrová.

Vyštudovala Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského. Titul RNDr. získala na Prírodovedeckej fakulte UK, kde sa v rámci doktorandského štúdia venovala parazitárnym ochoreniam dovlečeným cudzincami na Slovensko.

Päť rokov pracovala ako parazitológ na oddelení cudzokrajných chorôb Fakultnej nemocnice v Bratislave. Od roku 1985 do roku 1992 žila v Rakúsku vo Viedni.

Po roku 1992 pôsobila v Slovenskej lekárskej knižnici a do redakcie Pravdy prišla z tlačovej agentúry SITA, kde pracovala päť rokov ako parlamentný spravodajca.

V Pravde nastúpila v roku 2002 ako editorka. No chcela nielen upravovať cudzie vety a myšlienky, rada kládla na papier aj svoje, a preto neskôr prešla na redaktorskú pozíciu.

Venovala sa súdnictvu, polícii a politike.

Vanda Vavrová bola vždy rázna a priama. Tak v živote, ako aj vo svojej práci. Tvrdohlavá. Hľadajúca pravdu do jej podstaty.

Veľmi ju ranilo, keď sa na verejnosť dostala kauza odpočúvaní novinárov. Nelegálnych zásahov do najintímnejšieho súkromia. Našla však v sebe dostatok sily, aby sa preniesla ponad neoprávnenú kritiku. Hoci práve ju sa kritika snažila zasiahnuť veľmi hlboko.

Vanda bola vždy čestná. Pred problémami neutekala, naopak, postavila sa im tvárou v tvár. Hoci práve pracovné problémy v spojení so zdravotnými ťažkosťami ju donútili, aby opustila prácu, ktorú milovala, a odišla do predčasného dôchodku.

Voľný čas patrí rodine, knihám a prírode, vravievala. Všetkého sa snažila užiť si plnými dúškami.

Podlomené zdravie jej však veľa dôchodkových rokov nedoprialo. Tak tvrdohlavo si chcela užiť toto leto, že podcenila svoje zdravotné problémy. Tým podľahla v noci na piatok na nemocničnom lôžku.

Vanda, chýba nám tvoja dobrá nálada, zmysel pre humor i zmysel pre spravodlivosť.

Česť tvojej pamiatke!

chyba
Viac na túto tému: #Vanda Vavrová