SHMÚ: Jún bol na väčšine územia mimoriadne teplý, patril k najsuchším v histórii

Jún bol na väčšine územia Slovenska mimoriadne teplý. V historickom kontexte skončil prevažne ako druhý až tretí najteplejší jún aspoň od roku 1951. Súčasne sa zaradil medzi najsuchšie júny histórie.

09.07.2021 17:37
Horúčavy / Teplota / Teplomer / Foto:
debata

Historický bol aj z pohľadu celkového mesačného trvania slnečného svitu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webovej stránke.

„Mimoriadne teplý charakter počasia súvisel s minimálnym množstvom oblačnosti, na mnohých meteorologických staniciach aj extrémne dlhým trvaním slnečného svitu a v neposlednom rade aj prvou tohtoročnou vlnou horúčav, ktorá v niektorých parametroch bola vzhľadom na obdobie roka mimoriadna až extrémna,“ zhodnotili meteorológovia. Okrem vysokých teplôt zaznamenal SHMÚ aj výskyt dusna.

Vo štvrtok 24. júna meteorológovia na Slovensku druhýkrát v histórii meteorologických pozorovaní zaznamenali v júni teplotu vzduchu 38 stupňov Celzia, a to na meteorologickej stanici Mužla.

„Bolo to iba o 0,2 stupňa Celzia menej ako predstavuje rekordne vysoká celomesačná hodnota maximálnej dennej teploty vzduchu pre jún, nameraná 30. júna 2012 v Slovenskom Grobe,“ upozornili odborníci. Na aspoň 37 stupňov Celzia teplota vystúpila taktiež v Dolných Plachtinciach a v Somotore.

Najnižšiu teplotu vzduchu v júni zaznamenali v Oravskej Polhore prvý deň mesiaca, 1,6 stupňa Celzia, a vo vysokohorských polohách v rovnakom termíne na Lomnickom štíte, mínus 6,2 stupňa Celzia.

Jún sa vyznačoval tiež nedostatkom zrážok. V Kráľovej pri Senci namerali počas júna napríklad 3 milimetre, čo je najnižší mesačný úhrn zrážok na tejto meteorologickej stanici v júni aspoň od roku 1901. Na stanici Bratislava-Koliba zaznamenali 6 milimetrov, išlo o najnižší mesačný úhrn zrážok aspoň od roku 1951.

Mesačná suma trvania slnečného svitu bola v júni na veľkom počte staníc mimoriadne až extrémne vysoká. „Na 68 meteorologických staniciach bol prekonaný júnový a 52 staniciach celoročný rekord trvania slnečného svitu,“ uviedli odborníci. Nameraná hodnota 397,5 hodiny z Veľkých Lovíc predstavuje nový celoštátny a celoročný rekord v mesačnej dĺžke trvania slnečného svitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #sucho #Slovenský hydrometeorologický ústav #extrémne horúčavy