Matovič s Ficom si našli spoločný terč: Čaputovú

Kauza obžalovaného Dušana Kováčika nám nastavuje zrkadlo. „Ak sa doň nepozrieme, nebudeme sa vedieť zmeniť k lepšiemu,“ povedala v podcaste redaktorka Lívia Černická.

10.07.2021 06:00
debata (100)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Referendová otázka, ktorá žiada predčasné voľby, je protiústavná. Rozhodli tak sudcovia ústavného súdu. Šanca na plebiscit ale zostáva, majú ju v rukách poslanci parlamentu. K nim smeruje aj výzva prezidentky Zuzany Čaputovej, aby zmenou ústavy naplnili vôľu občanov. Oslovila koalíciu aj opozíciu. Oba tábory jej to patrične „vrátili“ spŕškou kritiky a obvinení.

„Igor Matovič (OĽaNO) aj Robert Fico (Smer) si konečne našli spoločného nepriateľa, terč na ktorý je ľahké útočiť. Je ním prezidentka,“ povedala v podcaste Počúvajte Pravdu Lívia Černická, redaktorka denníka Pravda.

Uznáva, že opozícia si nápadom s referendom môže pripísať ďalšie víťazstvo. „Smer aj Hlas úspešne pokračujú v korózii koalície, ale tá sa aj sama rozkladá zvnútra,“ dodala.

Na otázku, či bude alebo nebude referendum, odpovedala odkazom na Matoviča. V podcaste ho charakterizovala ako svojrázneho človeka, ktorý ale koná premyslene. „Teraz nebezpečne štuchá do mraveniska, ale napokon sa rozhodne ku komu sa pridá,“ predpovedá redaktorka Černická.

Neskrýva vlastný názor na správanie sa jednotlivých strán koalície, ktoré sa podľa nej už pripravujú na predčasné voľby. „To nie je manželstvo z lásky, ale z rozumu. A to sa raz skončí,“ uzavrela.

Ako môže kauza obžalovaného Dušana Kováčika ovplyvniť spoločnosť a politiku? Podľa Lívie Černickej nech súd rozhodne akokoľvek, proces nám všetkým nastavil zrkadlo. „Musíme sa doň pozrieť, aby sme sa vedeli zmeniť k lepšiemu,“ znie poučenie smerom k spoločnosti. Ale čo proces znamená pre politiku, pre stranu Smer, ktorá mnohých ľudí nominovala do vysokých verejných pozícií, a v súčasnosti čelia obvineniam a obžalobám?

„Nech rozsudok bude akýkoľvek, Smer má vážny šrám a spochybnenú povesť,“ konštatovala v podcaste Černická.

Trpia aj politici pandemickou únavou? Môže referendum o predčasných voľbách znížiť napätie v spoločnosti? Nalaďte si podcast Počúvajte pravdu s Líviou Černickou, vedúcou redaktorkou domáceho spravodajstva denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu