Malta ako prvá v EÚ pustí na ostrov len úplne zaočkovaných

Česko požiadalo Maďarsko o 200-tisíc vakcín, vrátiť ich má do konca roka. Tiež zvažuje, ako motivovať ľudí na očkovanie. Zriedkavé prípady myokarditídy a perikarditídy po očkovaní RNA vakcínami sa častejšie vyskytli u mladých dospelých mužov a po druhej dávke, uviedla WHO. Malta umožní vstup na ostrov ľuďom od 13 rokov, iba keď budú úplne zaočkovaní.

10.07.2021 06:30 , aktualizované: 19:28
debata (182)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

19:28 V japonskom Tokiu zaznamenali 950 nových prípadov infekcie. Je to najvyšší denný nárast za uplynulé dva mesiace. V piatok evidovali 822 nových potvrdených prípadov nákazy. Aj tam sa začína šíriť delta variant. Premiér Jošihide Suga vo štvrtok vyhlásil v Tokiu núdzový stav, ktorý začne platiť od pondelka a má zabrániť šíreniu vírusu. Japonci sa snažia zrýchliť očkovanie, no doteraz sa im podarilo plne zaočkovať len 16,8% populácie.

18:30 Spojené štáty darujú Moldavsku 500 000 vakcín proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19. Oznámila to podľa TASR agentúra AP s odvolaním sa na americkú ambasádu v moldavskej metropole Kišiňov. Prvých 150 000 dávok darovanej očkovacej látky od spoločnosti J&J by malo Moldavsko dostať 12. júla. Moldavská prezidentka Maia Sanduová poďakovala Spojeným štátom za pomoc v boji proti pandémii a vyzvala spoluobčanov, aby využili šancu dať sa zaočkovať.

Oznámenie o darovaní vakcín prichádza tesne pre predčasnými parlamentnými voľbami v Moldavsku, ktoré sa uskutočnia 11. júla. O víťazstvo v nich bude súperiť prozápadný reformný blok s proruskou alianciou socialistov a komunistov. Posledné prieskumy favorizujú prvý z blokov. „Spojené štáty sú verným partnerom Moldavska v boji proti pandémii (ochorenia) COVID-19 a pri záchrane životov moldavských občanov,“ uviedlo vo vyhlásení veľvyslanectvo USA v Kišiňove. V Moldavsku bolo zatiaľ zaočkovaných proti covidu len približne 11 percent obyvateľov. Spojené štáty už tejto chudobnej postsovietskej krajine poskytli na boj s koronavírusom už viac ako štyri milióny dolárov. Moldavsku pomáha aj susedné Rumunsko, ktoré mu darovalo viac ako 400 000 dávok vakcín od spoločnosti AstraZeneca.

14:15 Malta bude požadovať od návštevníkov starších ako 13 rokov pred vstupom na ostrov potvrdenie o zaočkovaní proti novému koronavírusu. Nariadenie začne platiť od stredy. Návštevníci sa budú musieť preukázať platným certifikátom, ktorý uznávajú miestne úrady. Patria medzi ne dokumenty vydávané Maltou, Európskou úniou alebo Veľkou Britániou.

COVID preukaz EÚ obsahuje informácie o zaočkovaní alebo negatívnom PCR teste alebo o prekonaní ochorenia COVID-19. Malta sa však rozhodla povoliť vstup len plne zaočkovaných osobám. „Malta bude prvou krajinou v rámci EÚ, ktorá spraví tento krok,“ povedal tamojší minister zdravotníctva Chris Fearne. Deti od 5 do 12 rokov sa budú musieť preukázať negatívnym PCR testom. Mladšie ako 5 rokov nemusia mať žiaden doklad súvisiaci s koronavírusom.

Ostrov mal 1. júla 46 aktívnych prípadov, v piatok ich bolo 252. Celkovo doteraz zaevidovali takmer 31-tisíc infikovaných a 420 úmrtí. Vláda potvrdila, že 90% nových prípadov objavili u nezaočkovaných ľudí. V súčasnosti je na ostrove plne zaočkovaných 79% dospelej populácie.

Fearne povedal, že väčšina nových prípadov súvisí s cestovaním. Niekoľko pozitívnych prípadov identifikovali aj v školách, ktoré vláda nariadila zatvoriť.

13:40 Európska únia splnila svoj sľub a doručila do členských štátov dostatok vakcín proti COVIDU-19 na naočkovanie 70 percent dospelej populácie. Vo vyhlásení to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová s tým, že boj s pandémiou COVIDU-19 naďalej pokračuje a je teraz na jednotlivých členských štátoch, aby čo najrýchlejšie naočkovali svoje obyvateľstvo.

„Dnes mám pre občanov Európy dobrú správu. EÚ dodržala svoje slovo,“ uviedla von der Leyenová s tým, že s koncom tohto víkendu EÚ doručí do členských štátov spolu približne 500 miliónov dávok vakcín. „Naša očkovacia kampaň od začiatku roka nesmierne zrýchlila. Náš spoločný postup je úspešný. Z tejto krízy dokážeme vyjsť jedine spolu,“ dodala.

EÚ je podľa predsedníčky komisie pripravená štátom doručiť ešte ďalšie dávky vakcín, vrátane tých, ktoré farmaceutické spoločnosti vyvíja priamo na obranu proti novým variantom koronavírusu. „Členské štáty teraz musia urobiť všetko pre navýšenie vakcinácie. Jedine potom budeme v bezpečí,“ uviedla von der Leyenová.

Na začiatku očkovacej kampane proti COVIDU-19 čelila Európska únia značnej kritike, najmä kvôli výrazne rýchlejšiemu postupu imunizácie v USA či v Británii. Von der Leyenová však v máji vyhlásila, že dôležitý bude konečný výsledok a sľúbila, že do júla bude mať možnosť nechať sa zaočkovať 70 percent z 366 miliónov dospelých ľudí žijúcich v EÚ.

Európska komisia nakúpila pre členské štáty spolu 330 miliónov dávok vakcíny firiem Pfizer a BioNTech, 50 miliónov od spoločnosti Moderna, 100 miliónov od spoločnosti AstraZeneca a 20 miliónov od spoločnosti Johnson & Johnson. Pri všetkých prípravkov okrem posledného menovaného je potrebné na úplnú imunizáciu podať dve dávky.

13:02 V Rusku zomrelo za uplynulých 24 hodín 752 ľudí infikovaných novým druhom koronavírusu, čo je najviac od začiatku pandémie. Informovali o tom v sobotu ruské médiá s odvolaním sa na federálny krízový štáb. Predchádzajúci rekordný počet úmrtí za 24 hodín bol zaznamenaný 6. júla, keď zomrelo 737 ľudí.

Koronavírusová pandémia si tak podľa oficiálnych údajov vyžiadala v Rusku doteraz 142 253 obetí. Okrem toho pribudlo aj 25 082 nových prípadov nákazy, z toho 5 694 v Moskve, čím sa ich celkový počet zvýšil na 5 758 300.

Výskyt koronavírusu v Rusku, ktorý sa počas jari udržiaval na relatívne nízkej úrovni, začiatkom júna prudko vzrástol v dôsledku rozšírenia variantu delta. Na celom svete sa podľa odhadov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa vírusom SARS-CoV-2 nakazilo už vyše 186 miliónov ľudí. Pandémia si globálne vyžiadala viac ako štyri milióny obetí.

12:22 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR naďalej odporúča necestovať do zahraničia. Odvoláva sa na aktuálnu situáciu vo svete v dôsledku pandémie nového koronavírusu a šírenie delta variantu vírusu. TASR o tom informoval komunikačný odbor slovenského rezortu diplomacie.

„Z dôvodu nepredvídateľného a rýchlo sa meniaceho vývoja prijímaných protipandemických opatrení vo svete sa občan SR v prípade vycestovania do zahraničia vystavuje riziku obmedzenia možností návratu zo zahraničia alebo ďalším komplikáciám pri cestovaní,“ upozorňuje ministerstvo.

Vyzýva na zváženie osobného rozhodnutia o cestovaní mimo SR za akýmkoľvek účelom. Aktuálna situácia, v prípade vzniku stavu núdze, môže podľa rezortu diplomacie podstatne skomplikovať a predĺžiť dobu nevyhnutnú na poskytnutie konzulárnej asistencie zo strany príslušných zastupiteľských úradov SR.

Pripomína tiež, že maximálny dôraz treba klásť na uzatvorenie kvalitného cestovného poistenia, venovať zvýšenú pozornosť dátumu platnosti cestovných dokladov, ako aj vytvoreniu dostatočnej finančnej rezervy pre prípad núteného predĺženia pobytu v zahraničí. Na pamäti treba mať tiež aktuálne obmedzenia na hraniciach a podmienky vstupu do krajín.

V prípade núdze v zahraničí sa môžu Slováci obrátiť na zastupiteľský úrad SR akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza, alebo na Konzulárne informačné centrum/Diplo­matickú službu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (+421 2 5978 5978). Pri cestovaní do zahraničia je občanom odporúčané využiť službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva.

11:50 České laboratória v piatok odhalili 278 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo bolo o 115 viac ako pred siedmimi dňami. Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva bolo v krajine za posledných sedem dní v priemere 12 nových potvrdených infekcií na 100-tisíc obyvateľov. K 28. júnu to bolo iba 6 nových nákaz na 100-tisíc obyvateľov. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Dobrou správou je však to, že počet ľudí, ktorí potrebujú lekársku starostlivosť, stále klesá. V českých nemocniciach v sobotu ráno ležalo 35 nakazených. Vo vážnom stave boli štyria pacienti. Najviac ľudí s ochorením COVID-19 bolo v českých nemocniciach 15. marca, a to 9 457 a v ohrození života bolo 2 050 osôb.

V piatok v Českej republike podali 91 618 dávok očkovacích látok. Väčšinou išlo o druhé dávky. Celkovo v Česku doteraz aplikovali viac ako 8,7 milióna dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Prvú dávku dostalo viac ako päť miliónov ľudí. Viac ako 3,7 milióna obyvateľov krajiny je už úplne zaočkovaných.

11:20 Deti do 12 rokov sa do webovej aplikácie eHranica registrovať nemusia. Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) to uviedol v tlačovej správe, ktorú zaslala hovorkyňa úradu Daša Račková. Úrad tak reagoval na množiace sa otázky v súvislosti s povinnosťami pre deti a neplnoleté osoby pri prekročení hraníc. Do aplikácie eHranica sa musia registrovať osoby vo veku od 12 do 18 rokov. Počas prechodného obdobia im stačí zaregistrovať sa jedenkrát, registrácia bude automaticky platná do 9. augusta, teda konca prechodného obdobia. Ak osoby do 18 rokov prechádzajú cez hranice výlučne so zaočkovanými členmi domácnosti, povinnosť absolvovania karantény sa na ne nevzťahuje.

V prípade, že deti do 12 rokov prechádzajú hranice s členmi spoločnej domácnosti, z ktorých jeden je napríklad zaočkovaný a ďalší nezaočkovaný, deti zostávajú v karanténe s nezaočkovanými osobami. Domáca karanténa sa im skončí spolu s karanténou ostatných nezaočkovaných členov domácnosti. Ak osoba od 12 do 18 rokov dostala aspoň prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19, do 9. augusta je považovaná za zaočkovanú a nemusí po prekročení hraníc do karantény. Deti do 18 rokov, ktoré prechádzajú hranicami bez sprievodu členov spoločnej domácnosti, napríklad rodičov, nie sú povinné podstúpiť domácu karanténu. Karanténa vtedy nie je povinná ani pre členov spoločnej domácnosti.

Ak deti do 12 rokov veku prichádzajú na územie SR letecky z krajín, ktoré nie sú uvedené vo vyhláške, na rozdiel od starších spolucestujúcich sa nemusia preukazovať negatívnym výsledkom PCR testu. V prípade, že cez hranice prechádzajú deti do 12 rokov v sprievode pendlerov alebo zahraničných Slovákov bývajúcich vo vzdialenosti najviac sto kilometrov od hraníc, dieťa nemusí byť registrované na eHranica a nemusí mať negatívny výsledok PCR testu. Deti vo veku od 12 do 18 sa pri prechode cez hranice v sprievode pendlerov alebo zahraničných Slovákov bývajúcich vo vzdialenosti najviac sto kilometrov od hraníc musia registrovať na eHranica. Do 9. augusta im však stačí ragistrovať sa jedenkrát.

9:14 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok uviedla, že existuje pravdepodobná príčinná súvislosť medzi vakcínami proti koronavírusom založenými na technológii mRNA a veľmi zriedkavými zápalovými ochoreniami srdca. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP.

Globálny poradný výbor WHO pre bezpečnosť vakcín (GACVS) uviedol, že prípady myokarditídy a perikarditídy boli hlásené vo viacerých krajinách, najmä v USA. „Hlásené prípady sa väčšinou vyskytli do niekoľkých dní po očkovaní, častejšie u mladých dospelých mužov a po druhej dávke mRNA vakcíny,“ uviedol výbor vo svojom vyhlásení.

Po preskúmaní dostupných údajov GACVS usúdil, že „dostupné dôkazy naznačujú pravdepodobnú príčinnú súvislosť medzi myokarditídou a vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna)“.

Väčšina prípadov myokarditídy a perikarditídy po očkovaní bola mierna a vyžadovala iba konzervatívnu liečbu, uviedol výbor, hoci pozoruje aj možné dlhodobé účinky.

„Výhody týchto vakcín pri znižovaní počtu hospitalizácií a úmrtí v dôsledku infekcií koronavírusom SARS-CoV-2 však prevažujú nad rizikami,“ dodal výbor s tým, že zápaly sú „veľmi zriedkavé“.

AFP uvádza, že o možnej súvislosti medzi veľmi zriedkavými prípadmi myokarditídy a perikarditídy a vakcínami od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna v piatok informoval aj výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej agentúry pre lieky (EMA). Podľa záverov výboru majú byť myokarditída a perikarditída pridané do zoznamu vedľajších účinkov daných vakcín s neznámou frekvenciou výskytu.

Myokarditída a perikarditída sú zápalové ochorenia srdca. Prejavujú sa najmä dýchavičnosťou, bolesťou na hrudníku, búšením srdca a nepravidelným te­pom.

9:05 Holandská vláda opäť zavádza niektoré obmedzenia na boj proti šíreniu koronavírusu. Rozhodla sa tak po prudkom náraste nových prípadov, a to najmä medzi mladými ľuďmi. Dočasný predseda vlády Mark Rutte v piatok uviedol, že bary budú od tohto víkendu otvorené len do polnoci. Kluby a diskotéky zatvorili. „Žiadna zábava, ale je to nevyhnutné,“ povedal politik.

V krajine hlásia denne takmer sedemtisíc nových prípadov. Uplynulé týždne pritom mali okolo tisíc infikovaných denne. „Všetko smerovalo k dobrému letu, a stále v to aj dúfame, ale mrak zatienil slnko,“ vyjadril sa Rutte. Fakt, že vírus sa začal šíriť najmä medzi mladými ľuďmi, vyvolal polemiku o tom, či fungoval systém, ktorý nariadil pred vstupom do klubov podstúpiť testovanie.

Vláda tiež zavedie sociálne odstupy. Nariadenia by mali platiť minimálne do 13. augusta.

6:55 Kórea pre obavy z možných vedľajších účinkov odmietla dodávku vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, ktorú mala dostať v rámci programu COVAX určeného chudobným štátom, informovala podľa TASR agentúra Yonhap. KĽDR mala z programu COVAX dostať dva milióny očkovacích dávok vakcíny AstraZeneca. Prvé mali doraziť už koncom mája, ale ich dodávka bola pre pokračujúce vyjednávania odložená.

Severná Kórea sa tiež zdráha prijať vakcíny čínskej výroby, pretože neverí ich účinnosti a bezpečnosti, píše agentúra. Má ale záujem o ruskú vakcínu Sputnik a dúfa, že ich od Ruska dostane zadarmo. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v stredu povedal, že Moskva Pchjongjangu ponúkla vakcíny pri viacerých príležitostiach.

KĽDR nevydáva žiadne štatistiky k epidemiologickej situácii v krajine. Tvrdí, že neeviduje žiadne prípady nákazy, čo ale spochybňujú Spojené štáty i Južná Kórea. KĽDR napriek svojmu tvrdeniu o neprítomnosti koronavírusu na jej území zaviedla prísne epidemiologické opatrenia, uzavrela štátne hranice a obmedzila aj cestovanie v rámci krajiny. Južná Kórea tvrdí, že KĽDR umožňuje svojim diplomatom zaočkovať sa v cudzine.

6:20 Premiér Andrej Babiš požiadal maďarského ministra zahraničia Pétera Szijjártóa o zápožičku ďalších 200 000 dávok vakcín proti COVIDU-19. Maďarsko už skôr Českej republike požičalo približne 140 000 dávok. Babiš to v piatok povedal novinárom po stretnutí premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4 – ČR, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) a Slovinska v Ľubľane.

Šéf maďarskej diplomacie už Babišovi dvakrát v Prahe odovzdal vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, celkovo to bolo o 140 950 dávok. Česko by ich malo vrátiť do konca roka.

Vakcíny v apríli Českej republike sľúbili Slovinsko, Rakúsko a Maďarsko. Na ich preposlanie sa krajiny dohodli po tom, čo Praha nesúhlasila s kompromisom o rozdelení dodatočných desiatich miliónov dávok v Európskej únii. Česko kvôli tomu dostalo menej vakcín, než keby s kompromisom vyslovilo súhlas. Podľa Babiša boli všetky prísľuby splnené.

Úrad vlády predtým v tlačovej správe uviedol, že okrem štandardných dodávok vakcín na základe zmlúv uzavretých s výrobcami prostredníctvom EÚ Česko doteraz získalo takmer 300 000 dávok vakcín. Slovinsko a Rakúsko vakcíny zapožičali, Izrael, Srbsko a Slovensko darovali.

Zdravotníci v Českej republike od decembrového začiatku očkovania aplikovali ku štvrtkovému večeru 8 796 093 dávok vakcín proti koronavírusu, ukončené očkovanie má viac ako 3,7 milióna ľudí. Vo štvrtok zdravotníci naočkovali takmer 91 000 ľudí, čo je o 19 000 menej ako pred týždňom.

V súvislosti s očkovaním Babiš novinárom povedal, že vláda zvažuje spôsob motivácie pre ľudí, ktorí s očkovaním váhajú. Kabinet podľa neho mapuje situáciu v ďalších krajinách. Poukázal na Poľsko, ktoré využíva lotériu, a na Grécko, ktoré dáva mladým ľuďom od 16 do 25 rokov 150 eur na ubytovanie či kultúru. Obáva sa, že vzhľadom na byrokraciu v štátnej správe by sa lotéria nestihla. Do presviedčanie by sa podľa neho mali zapojiť aj známe osobnosti, médiá alebo napríklad mobilní operátori, ktorí by dali mladým ľuďom lacnejšie dáta.

182 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus