Externisti majú študovať o dva roky menej. Ale nie hneď

Externé štúdium sa má skrátiť. Ministerstvo školstva vypočulo požiadavky študentov externistov a zmenou chce motivovať pracujúcich ľudí k tomu, aby si doplnili či rozšírili svoje vzdelanie. Na túto tému redakcia Pravdy dostala množstvo čitateľských otázok.

10.07.2021 11:15
debata (15)

Podľa pripravovanej novely zákona z dielne rezortu školstva by malo externé štúdium vysokoškolákom trvať tri plus dva roky, rovnako ako denné štúdium.

„Zmenu možno očakávať najskôr od akademického roka 2022/2023 za predpokladu, že vysoká škola už bude mať kladne posúdený vnútorný systém zabezpečovania kvality,“ uviedlo ministerstvo školstva. Päť rokov externisti študujú aj v iných krajinách, napríklad v Českej republike. Podľa ministerstva sedemročné externé štúdium, zavedené pred štyrmi rokmi, nezvýšilo kvalitu vzdelania, iba študentom natiahlo čas.

„Ide o dlhodobo žiadaný a očakávaný krok, ktorý vítajú študenti externého štúdia i vysoké školy,“ povedal pre Pravdu hovorca Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Tomáš Zavatčan. Zmena podľa vedenia UPJŠ prichádza vo vhodnom čase, keďže momentálne vysoké školy upravujú svoje študijné programy a vytvárajú vnútorné systémy kvality. Od týchto procesov závisí aj to, ako rýchlo bude opatrenie zavedené do praxe, ak zákon prejde vládou a parlamentom.

Podľa Ľubice Vitkovej, prorektorky pre zahraničné vzťahy a vzťahy s verejnosťou Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, zabezpečenie rovnakých podmienok pre externistov ako v zahraničí môže zvýšiť motiváciu Slovákov neodchádzať do cudziny a študovať na Slovensku. Za kvalitu externého štúdia a splnenie všetkých podmienok na jeho zabezpečenie na požadovanej úrovni bude zodpovedať konkrétna vysoká škola. Kvalitu externého štúdia bude podľa ministerstva sledovať a posudzovať Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdium #externé štúdium