V Bratislave protestovali proti 'očkovaniu a zotročovaniu', kritizovali segregáciu

"Protest proti očkovaniu a zotročovaniu Slovenska“ sa konal v sobotu pred Úradom vlády SR v Bratislave. Počet protestujúcich odhadovali spravodajské agentúry na tisíc až niekoľko tisíc.

10.07.2021 15:10 , aktualizované: 16:44
debata (1505)

VIDEO: Protest pred Úradom vlády v Bratislave.

Video

Protestujúci zväčša držali vlajky priaznivcov strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Rečníci na pódiu vyjadrili pochybnosti o tom, že COVID-19 je nebezpečnejší ako iné vírusové ochorenia.

„Okamžite stop experimentovaniu na ľuďoch, deťoch obzvlášť, toxickou experimentálnou vakcínou, na ktorých prebiehajú klinické štúdie. Nie sme pokusné králiky,“ odkázali občania. Davom sa niesli zároveň výkriky o tom, že sa nedajú nielen očkovať, ale ani testovať. Za problém označili nie tých, ktorí sa očkovať nedajú, ale liečbu zaočkovaných.

Účastníci protestného zhromaždenia proti...
Účastníci protestného zhromaždenia proti...
+8Na snímke účastníci protestného zhromaždenia...

Rečníci i protestujúci odsúdili tiež segregovanie ľudí v 21. storočí, ktoré je podľa nich neprípustné. Rečníci tiež odkázali, aby sa ľudia nerozdeľovali, ale spájali, a to tí, ktorí sa očkovať nechcú, dať spolu s tými, ktorí systému veria a zaočkovali sa.

Na proteste, ktorý podporili aj niektorí politici, zazneli tiež viaceré vulgarizmy a expresívne vyjadrenia na adresu prezidentky SR Zuzany Čaputovej i niektorých koaličných politikov či odborníkov. Obyvatelia im zároveň odkázali, že Slovensko si nedajú.

Na pódiu vystúpili aj niektorí zástupcovia Slovákov žijúcich v pohraničí, ktorí žiadajú úpravu podmienok na hraniciach.

Medzi rečníkmi vystúpil aj lekár Peter Lipták, známy aj vystavovaním práceneschopnosti pre odsúdeného Pavla Ruska. V roku 2015 verejne v televízii prezentoval, že vo svojej ordinácii berie od pacientov dary. Bol obvinený z brania úplatkov, odmietol to však a uviedol, že ide o dary na dofinancovanie ambulancie. Vyšetrovateľ zastavil v tejto veci trestné stíhanie a špeciálna prokuratúra to odobrila s tým, že je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý bolo vedené trestné konanie.

Lipták počas prejavu nazval vládu a prezidentku Zuzanu Čaputovú „americkým dobytkom s teľacím mozgom“.

Lipták ďalej uviedol, že vakcíny proti COVID-19 majú vysokú úmrtnosť a na každý milión zaočkovaných zomrie 77 ľudí. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) označil za „klamárov“, ktorí neuvádzajú skutočné počty obetí očkovania.

Lipták označil ústavný súd za „teľací súd“, ktorý zobral ľuďom ich ústavné právo na referendum o predčasných voľbách do Národnej rady SR.

Hlas podporil protest, kritizoval kotlebovcov

Protest podporila aj strana Hlas – sociálna demokracia. „Hlas – sociálna demokracia je predovšetkým hlasom ľudí a ostro odmietame povinné očkovanie, delenie spoločnosti a nezmyselné opatrenia, ktoré obmedzujú pendlerov na hraniciach,“ uviedla strana v tlačovej správe.

Poslanec NR SR Peter Kmec (Hlas-SD) uviedol, že protestné zhromaždenia musia mať občiansky charakter a žiadna strana by ich nemala zneužívať na vlastnú aktívnu politickú propagandu.

„Žiaľ, kotlebovci nepochopili, že touto straníckou sebaprezentáciou, škodia charakteru protestov, ktorý musí zostať v apolitickej polohe, pretože môže odrádzať ľudí, ktorí majú ostré výhrady voči vláde, ale zároveň odmietajú ideológiu kotlebovcov,“ povedal Kmec.

Žiadne narušenie verejného poriadku

Polícia počas sobotného verejného zhromaždenia v Bratislave nezaznamenala žiadne prípady narušenia verejného poriadku. Situáciu na území hlavného mesta však naďalej monitoruje, uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

„Nezaznamenali sme žiadne prípady narušenia verejného poriadku, jedna osoba bola predvedená na príslušný policajný útvar z dôvodu podania vysvetlenia v súvislosti s používaním dronu,“ priblížil Szeiff. Ubezpečil, že na verejný poriadok na území Bratislavy dohliadal dostatočný počet policajtov.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #protest #očkovanie