V Belgicku zomrela žena nakazená dvoma variantmi koronavírusu naraz

Belgickí lekári informovali o prípade 90-ročnej ženy, ktorá v marci zomrela v súvislosti s COVIDOM-19 a u ktorej testy následne potvrdili nákazu dvoma novými variantmi koronavírusu súčasne. Podľa vedcov ide zrejme o prvý doložený prípad dvojitej nákazy, ktorý ale podľa ich názoru nebude ojedinelý, píše server stanice BBC.

11.07.2021 08:54
debata (57)

Lekári našli u ženy variant vírusu alfa, prvýkrát objavenú v Británii, aj variant beta, ktorý sa podarilo prvýkrát identifikovať v Juhoafrickej republike. Domnievajú sa pritom, že sa pacientka nakazila od dvoch rôznych ľudí.

Žena, ktorá nebola očkovaná, najprv prišla do nemocnice v marci kvôli nízkemu okysličeniu krvi. Testy u nej ešte v ten istý deň preukázali koronavírus, a to dva varianty naraz.

„Oba tieto varianty sa toho času v Belgicku šírili, takže je pravdepodobné, že sa tá pani nakazila rôznymi druhmi vírusu od dvoch rôznych ľudí,“ povedala molekulárna biologička Anne Vankeerberghenová z belgickej nemocnice. Teraz vedie výskum prípadu neobvyklej pacientky.

„Či súčasné nakazenie dvoma variantmi zohralo úlohu pri rýchlom zhoršení stavu pacientky je však ťažké povedať,“ uviedla vedkyňa. Dodala, že by sa malo s väčším úsilím zisťovať, akými variantmi sa pacienti infikujú.

Podľa vedkyne sa zatiaľ v odborných časopisoch neobjavila žiadna zmienka o podobnom prípade, čo ale neznamená, že sa takéto prípady neobjavili. Ide podľa nej zrejme o fenomén, ktorému sa doteraz nevenovala dostatočná pozornosť. Brazílski lekári v januári tiež hlásili podobné prípady, výsledky svojho bádania ale ešte nepublikovali.

Podľa virológa Lawrence Younga nie sú podobné nálezy prekvapivé. „Táto štúdia zdôrazňuje potrebu viac skúmať, aby sme zistili, či nákaza viacerými variantmi koronavírusu ovplyvňuje klinický priebeh COVIDU-19 a či to nejakým spôsobom kompromituje účinnosť očkovania,“ povedal.

Koronavírus pri prenose z človeka na človeka neustále mutuje, čím vzniká veľké množstvo nových variantov. Niektoré z nich môžu byť nebezpečnejšie, než doteraz prevládajúce verzie vírusu, a to buď väčšou smrtnosťou, alebo napríklad schopnosťou obchádzať imunitu, ktorú ľuďom dáva očkovanie.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zatiaľ vyhlásila štyri tieto varianty za obzvlášť znepokojujúce a začala ich nazývať podľa písmen gréckej abecedy. V mnohých štátoch sveta je teraz za novým nárast počtu nakazených zodpovedný variant delta, ktorý bol prvýkrát objavený v Indii.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus