Búrka so silným dažďom zaplavila v Lenartove dvory a cestu

Silná búrka s prívalovým dažďom zaplavila v nedeľu popoludní cestu I. triedy v obci Lenartov v Bardejovskom okrese, ako aj dvory a sčasti aj pivnice rodinných domov. Cesta sa stala neprejazdnou a museli ju uzavrieť, v obci vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. TASR o tom informovala starostka Lenartova Jana Blanďová.

11.07.2021 11:53 , aktualizované: 19:34
debata

„Voda udrela z lesov a podmyla cestu I. triedy, udrela do dvorov rodinných domov a začala zaplavovať aj pivnice. Tak sme sa zmobilizovali, prišli tu hasiči, vyhlásili sme tretí stupeň povodňovej aktivity, zabezpečili sme techniku a teraz to dávame do poriadku. Stále však prší, takže nevieme, čo z toho bude, dúfame, že to ustane,“ povedala starostka.

K zaplaveniu cesty došlo podľa nej v krátkom čase, rozvodnil sa pritom inokedy malý potôčik a prietok pod hlavnou cestou zahatali nánosy dreva. „Zalialo záhradky a dvory domov, niekomu to vošlo aj do pivníc, teraz čistíme aj prietoky, po ceste je však strašne veľa blata, hliny a dreva,“ dodala.

V obci zvolali krízový štáb a situáciu riešia v spolupráci s ďalšími zložkami.

Kosice, búrka, krúpy Čítajte viac Košice zasypal dážď s krúpami

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásil aj starosta Malého Šariša (okres Prešov) Stanislav Mathia. Ako uviedol pre agentúru SITA, po zhruba polhodinovom daždi v obci zatopilo zhruba 12 rodinných domov a záhrad. Zaplavené boli aj miestne komunikácie. Vodu odčerpávajú hasiči z Prešova aj dobrovoľní miestni hasiči. Problémom podľa starostu je, že obcou preteká zberný potok, ktorý odvádza vodu z diaľnice. Nepomohlo ani zväčšenie prietoku mosta.

„Potoky v obci sú postavené na 20-ročnú vodu. Pokiaľ sa nezmenia podmienky na objem vody, budeme pri každej búrke tŕpnuť, či sa niečo nestane. Potrebujeme zväčšiť koryto potoka,“ uviedol Mathia s tým, že v tejto súvislosti chce hľadať riešenie s predstaviteľmi SVP aj Národnej diaľničnej spoločnosti.

25 výjazdov hasičov

Intenzívne popoludňajšie búrky si vyžiadali viacero výjazdov hasičov v rôznych okresoch Prešovského kraja. Ako agentúru SITA informoval operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove, od 14-tej hodiny zaznamenali hasiči celkovo zhruba 25 výjazdov. „Všetko to boli technické výjazdy ako odstraňovanie prekážok, spadnuté stromy, zaliaty rodinný dom, kde sme odčerpávali vodu a podobne,“ konkretizoval zásahy operačný dôstojník. Najviac zasiahnutou bola podľa neho severovýchodná oblasť kraja. V okrese Vranov n/Topľou zasahovali hasiči v Novej Kelči, Čemernom, ale aj samotnom Vranove na Staničnej a Hronského ulici.

Košicami sa prehnala búrka s krúpami

Ako búrku videli Košičania, 11. 7. 2021

Fotogaléria
+9

Podľa záberu na sociálnych sieťach spadnutý strom zatarasil aj cestu medzi obcou Vyšná Voľa a Lukavicou v Bardejovskom okrese.

Podobná situácia je i v Košickom kraji, kde zaznamenali búrky aj s krúpami. Máme viacero výjazdov, ide čisto o popadané stromy, viac-menej je to Košický a Michalovský okres. V Košiciach to bola ulica Laborecká, Považská či hlavný ťah na Rožňavu medzi Poľovom a Perešom, povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach.

Výstraha pre celé územie

„Na východnom Slovensku sa aktuálne vyskytujú búrky, ktoré sú ojedinele sprevádzané aj väčšími krúpami, prívalovým dažďom a silnými nárazmi vetra. Lokálne spôsobujú aj škody,“ uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) skôr na sociálnej sieti s tým, že silnejšie búrky možno očakávať do nedeľného večera aj vo východných okresoch krajiny, kde platí výstraha druhého stupňa. Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre celé územie Slovenska až do pondelkového rána

SHMÚ upozorňuje, že pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch, ako aj stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov. Vydal tiež výstrahu druhého stupňa pred povodňami, a to pre okresy Kežmarok, Levoča, Prešov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Sobrance a Košice okolie. Výstrahy sa priebežne aktualizujú podľa hydrometeorolo­gickej situácie.

„Dopoludnia sa silné búrky vyskytli najmä v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji, kde zrážkové úhrny na niekoľkých staniciach presiahli 50 milimetrov. S intenzívnejšími prejavmi búrok počítajte aj v najbližších hodinách a výskyt búrok očakávame aj v noci,“ upozornili meteorológovia na sociálnej sieti.

pocasie-10-7-2021 Čítajte viac Chladnejšie noci, znesiteľné dni. Počas víkendu sa však aj rozprší
debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #hasiči #búrka #SHMÚ #búrky