Kombinovať vakcíny proti COVID-19 je možné zo zdravotných dôvodov

Kombinovať vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je už zo zdravotných dôvodov možné aj na Slovensku. Ako TASR potvrdila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) si dal k tejto téme vypracovať analýzu o účinnosti a bezpečnosti kombinácie dvoch odlišných vakcín.

12.07.2021 11:47 , aktualizované: 15:42
debata (60)

„V prípade lekárskeho odporučenia je už možné podať druhú dávku očkovacej látky aj od inej farmaceutickej firmy, ako bola pôvodne aplikovaná prvá dávka vakcíny,“ uviedla.

Rezort zdravotníctva aktuálne v takomto prípade odporúča kontaktovať svojho lekára, vyžiadať si potvrdenie a následne kontaktovať infolinku MZ SR, prípadne infolinku Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), alebo si vyžiadať kontaktovanie prostredníctvom kontaktného formulára na stránke NCZI.

Dodala, že v nadväznosti na výsledky analýzy poskytne MZ SR verejnosti v priebehu najbližších dní presné a odborné informácie, ako v takomto prípade bude môcť postupovať.

Zaočkovaných je viac ako 11-tisíc detí vo veku od 12 do 14 rokov

Vo veku 12 až 14 rokov bolo k štvrtku zaočkovaných prvou dávkou očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 viac ako 11-tisíc detí. Druhú dávku vakcíny v tejto vekovej kategórii dostalo 197 osôb. Pre TASR to povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

„Vo vekovej kategórii od 15 do 17 rokov má prvú dávku očkovacej látky takmer 30.500 tínedžerov, druhú dávku vakcíny takmer 11 200 detí,“ priblížila s tým, že záujem očkovať vo svojej ambulancii má 120 pediatrov a 349 všeobecných lekárov pre dospelých. Zmluvy sa podľa jej slov postupne spracúvajú, počet očkujúcich lekárov v ambulanciách postupne rastie.

Z hľadiska očkovania detí a tínedžerov MZ SR zdôraznilo, že ide o účinnú prevenciu voči ochoreniu COVID-19, prípadne zabránenie jeho ťažšieho priebehu. Eliášová prízvukovala, že čím viac bude zaočkovaných detí a dospievajúcich v tomto veku, tým väčšia šanca bude na jeseň na plynulé prezenčné vyučovanie v školách.

Rezort zdravotníctva pripomína, že zaočkované dieťa ochráni seba aj deti v kolektíve. „Doprajme deťom plnohodnotné vzdelanie a nedovoľme, aby sme tu mali ďalšiu vlnu pandémie, ktorá by opäť priniesla množstvo úmrtí a preplnené nemocnice. Pomôžme spolu vyčerpaným zdravotníkom tým, že zaočkujeme seba aj svoje dieťa, ak má viac ako 12 rokov,“ uzavrela.

Košická výjazdová služba očkovala už aj vo väznici, vyráža tiež do firiem

Výjazdová očkovacia služba Košického samosprávneho kraja (KSK) vyrazila okrem obcí, miest či marginalizovaných komunít aj do väznice. V pondelok podala vakcínu proti ochoreniu COVID-19 ľuďom v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Košiciach–Šaci. Za dodržania bezpečnostných opatrení tam očkovací tím podal spolu približne 370 vakcín od spoločnosti Pfizer/BioNTech, informoval Úrad KSK.

Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku je snahou dostať vakcínu ku každému, kto o očkovanie prejaví záujem. Kraj tak pomáha s očkovaním komunitám, ktoré majú sťažený prístup k očkovaniu a nedokážu sa sami zaregistrovať alebo dopraviť do očkovacieho centra či nemocnice. „Takto sme očkovali klientov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb či marginalizované komunity. Najnovšie sme vyrazili k väzňom a postupne sa chystáme aj k zamestnancom firiem, ktoré o túto službu požiadajú. Očkovanie by sme chceli priblížiť aj obyvateľom košických mestských častí, aktuálne zisťujeme záujem o vakcináciu prostredníctvom starostov,“ uviedol Trnka.

Od konca februára KSK podal vo veľkokapacitných centrách, ako aj v rámci výjazdovej služby viac ako 229-tisíc vakcín proti novému koronavírusu, z toho viac ako 22-tisíc bolo prostredníctvom výjazdovej služby.

Počas aktuálneho týždňa vyrazí za obyvateľmi kraja s výjazdovou službou aj očkovací autobus. Zdravotníci plánujú očkovať v 35 obciach a mestách vrátane dvoch firiem a jedného ústavu na výkon trestu.

V tomto týždni budú na očkovanie k dispozícii všetky tri veľkokapacitné očkovacie centrá. V Košiciach v pondelok očkujú jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson, v Michalovciach podávajú vakcínu od Pfizer/BioNTech. Opätovne sa veľkokapacitné centrá otvoria cez víkend, a to v Košiciach, Michalovciach i Spišskej Novej Vsi.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid-19