Covid pass aj pre obete vírusu?

Dajte si do poriadku databázy, odkazuje občianske združenie Skutočné obete Národnému centru zdravotníckych informácií. To totiž posiela inštrukcie na získanie Covid Passu aj zosnulým.

12.07.2021 12:31
greenpass covid pass pas očkovací certifikát QR Foto: ,
Vzor očkovacieho certifikátu.
debata (52)

Príbuzní obetí ochorenia COVID-19 sa sťažujú, že dostali upozorňujúce SMS správy, aby si ich zosnulí „vybavili“ Covid pass. Správy posiela Národné centrum zdravotníckych informácií. Súčasťou je kód, vďaka ktorému sa možno prihlásiť v systéme a požadať o vydanie európskeho pasu.

Ten je dokladom, že človek ochorenie COVID-19 prekonal, kedy bol testovaný či očkovaný.

Príbuzných obetí tieto správy nemilo prekvapili. Mnohým totiž ich blízki zomreli ešte minulý rok.

„Verejne žiadame Národné centrum zdravotníckych informácií, aby si dalo do poriadku svoje databázy. Pýtame sa, sú obete COVID-19 vedené v evidencii centra ako stále žijúce osoby? Ako je to možné?,“ kladie otázky Lenka Straková z OZ Skutočné obete.

Považuje za absurdné, že práve inštitúcia, ktorá denne aktualizuje počty obetí vírusu, posiela traumatizovaným rodinám osobné Covid passy mŕtvych.

„Na rozdiel od živých, ktorí sa boria s problémami, aby im digitálny covid preukaz fungtoval, naši najbližší potvrdenie o prekonaní ochorenia, teste či vakcinácii skutočne nepotrebujú, je to cynické,“ dodala Straková s tým, že centrum by sa malo verejne ospravedlniť za toto technické a manažérske zlyhanie.

Občianske združenie Skutočné obete združuje pozostalých po ľuďoch, ktorí svoj boj s koronavírusom prehrali. Je iniciátorom výstavby centrálneho pamätníka obetiam ochorenia COVID-19, ale aj líp po celom Slovensku. Lebo práve lipa je liečivý strom, ktorý pomáha s dýchaním, no choroba svoje obete pripravila o dych.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #covid pas #NCZI