WHO kritizuje očkovanie treťou dávkou. Holandsko hlási nárast infikovaných o 500 percent

Podľa WHO zatiaľ neexistujú vedecké dôkazy o nutnosti tretej dávky a vakcíny by mali ísť na očkovanie pre chudobnejšie krajiny.

13.07.2021 06:00 , aktualizované: 22:58
koronavírus, Francúzsko Foto: ,
Francúzky s rúškom na tvári na Champs Elysees v Paríži.
debata (160)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:58 Malta v utorok upustila od zákazu vstupu do krajiny pre cestujúcich nezaočkovaných proti koronavírusu, ktorý mal vstúpiť do platnosti v stredu. Po novom Malta umožní osobám bez vakcinácie pricestovať, avšak musia podstúpiť karanténu.

Dĺžka karantény nebola bezprostredne známa, avšak Malta už predtým stanovila 14-dňovú izoláciu pre ľudí prichádzajúcich z určitých „červených“ krajín. Ako píše denník Times Of Malta, cestujúci by mali ísť do hotelovej karantény na vlastné náklady.

Pravidlo sa má vzťahovať i na Malťanov, ktorí sa nedali zaočkovať. Neplatí však pre tých, ktorí si letenky zarezervovali ešte predtým, než minister zdravotníctva Chris Fearne po náraste počtu prípadov nákazy koronavírusom minulý piatok ohlásil plánované zmeny. Ako pôvodne tvrdil, Malta mala uznávať len očkovacie certifikáty vydané na Malte, v krajinách EÚ alebo v Británii. V aktualizovaných pravidlách však pribudli i ďalšie krajiny vrátane USA či Japonska.

Výnimku z karantény, ako aj z preukázania sa dokladom o očkovaní majú deti do 12 rokov a osoby, ktoré sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov. Namiesto toho musia predložiť negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín.

Kompromis, ktorý upravil prísne avizované obmedzenia vstupu do krajiny, prišiel po kritike zo strany Európskej komisie. Tá namietala, že ide o diskriminačné opatrenie, ktoré podkope celoeurópsky covidový pas. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton po krátkej návšteve Malty a rozhovoroch s tamojším premiérom Robertom Abelom vyjadril pred novinármi presvedčenie, že maltská vláda plánované tvrdé cestovné obmedzenia „upraví“. (timesofmalta.com, afp, tasr)

21:09 Kvôli variante delta silnie epidémia covidu v USA, viacero štátov hlási najvyššie prírastky v štatistikách nákaz za niekoľko mesiacov a stúpajú aj počty hospitalizovaných s covidom. Očkovacia kampaň v USA minulý týždeň ďalej spomaľovala a cez víkend priemerný počet novo podaných dávok spadol skoro na 500-tisíc na deň.

Najmenej sú pred covidom chránení ľudia v tradične republikánskych oblastiach na juhu a západe krajiny, zároveň pribúdajú prípady protivakcinačnej rétoriky od predstaviteľov Republikánskej strany a jej spojencov v médiách.

Doterajší vývoj v USA je dokladom účinnosti schválených vakcín. Najviac nákaz na počet obyvateľov v pondelok podľa denníka The New York Times hlásil štát Arkansas, kde je plne zaočkovaných asi 35 percent obyvateľov. Na opačnom konci rebríčka boli Iowa, Južná Dakota, Maine a Maryland, kde je podiel plne zaočkovaných o desať a viac percentuálnych bodov vyšší.

Vermont, ktorý má so 66 percentami zaočkovaných najlepšiu vakcinačnú kampaň zo všetkých amerických štátov, je zároveň štátom s najnižším počtom hospitalizácií na obyvateľov. Okrem spomínaného Arkansasu zažívajú výrazný denný nárast počtov infekcií tiež v Nevade, Louisiane, Missouri alebo v Utahu. Trojmiliónová Nevada v pondelok oznámila 1 673 nových infekcií, čo je najvyšší denný prírastok od konca januára. Podobný rekord zaznamenala Louisiana s bezmála 2 400 novými prípadmi covidu.

A rastie tiež vyťaženosť nemocníc. Najvážnejšia situácia sa ukazuje v štáte Missouri, kde od začiatku júna počet nemocničných lôžok obsadených pacientmi s covidom stúpol z približne 700 na viac ako 1 200. Ešte výraznejšie v posledných dňoch bilancia hospitalizácií rastie v Nevade, nemocnice sa plnia aj na Floride, kde sa cez víkend zdravotníci starali o skoro 3-tisíc pacientov s koronavírusom.

Zvýšené prírastky infekcií hlási väčšina amerických štátov, v New Yorku, Kalifornii alebo Texase sú ale zatiaľ čísla relatívne nízke. Celkovo v USA v pondelok pribudlo zhruba 32-tisíc nahlásených ifenkcií, čím sa sedemdňový priemer prvýkrát od začiatku júna dostal nad 20-tisíc prípadov na deň. (nytimes.com, čtk)

19:05 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Holandsku za týždeň stúpol o viac ako 500 %. V utorok o tom informoval tamojší úrad verejného zdravotníctva. Nárast prišiel po zrušení takmer všetkých zostávajúcich protipandemických opatrení a opätovnom otvorení nočných klubov koncom júna.

Týždenná aktualizácia, ktorá uvádza, že v priebehu týždňa malo pozitívne testy na koronavírus takmer 52-tisíc ľudí v Holandsku, prišla deň po tom, ako sa dočasný holandský premiér Mark Rutte ospravedlnil za zmiernenie opatrení z 26. júna a označil ho za „chybu v úsudku“.

Rutte v piatok v snahe znovu získať kontrolu nad šíriacou sa nákazou opätovne zaviedol niektoré obmedzenia. Bary, napríklad, smú byť otvorené len do polnoci, zatiaľ čo diskotéky a kluby musia zostať úplne zatvorené najmenej do 13. augusta.

Úplne zaočkovaných je viac ako 46 % dospelých Holanďanov a viac ako 77 % dostalo aspoň jednu dávku vakcíny. Tento týždeň by malo podľa úradov dostať prvú alebo druhú dávku vakcíny viac ako 1,3 milióna ľudí.

18:27 Vývojári ruskej proticovidovej vakcíny Sputnik V oznámili v utorok, že podpísali dohodu s indickou biotechnologickou spoločnosťou Serum Institute of India (SII) o výrobe 300 miliónov dávok tejto vakcíny ročne. „Strany majú v úmysle vyrobiť viac ako 300 miliónov dávok vakcíny v Indii ročne, pričom prvá várka sa očakáva v septembri 2021,“ uvádza sa vo vyhlásení Ruského fondu pre priame investície (RDIF), z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Kirill Dmitriev, šéf RDIF, dohodu s indickou spoločnosťou SII označil za „veľký krok“, ktorý zvýši potenciál výroby tejto vakcíny a napokon „zachráni životy v Indii a na celom svete“. Dmitriev dodal, že odovzdávanie technológie sa už začalo a štart spoločnej produkcie sa očakáva v nasledujúcich mesiacoch. Generálny riaditeľ SII Adar Poonawalla vyhlásil, že keď sa preukázala „vysoká účinnosť a dobrý bezpečnostný profil“ vakcíny Sputnik V, „je zásadné, aby bola v plnej miere dostupná pre ľudí v Indii a inde vo svete“.

17:54 Pri všetkých nových prípadoch nákazy koronavírusom zaznamenaných v portugalskom hlavnom meste Lisabon a jeho okolí, ako aj v obľúbenom regióne Algarve na juhu Portugalska, ide o nákazu infekčnejším variantom delta. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré v utorok zverejnili portugalské úrady, informuje agentúra Reuters. Denné prírastky nových prípadov nákazy sa v Potrugalsku zvyšujú už niekoľko týždňov.

Národný zdravotný inštitút Ricarda Jorgeho (INSA) spadajúci pod portugalské ministerstvo zdravotníctva vo svojej utorňajšej správe informoval, že variant delta spôsobil 86 percent zo všetkých nových prípadov nákazy v Portugalsku a až 100 percent nových prípadov v Lisabone a jeho okolí a tiež v turistami vyhľadávanom regióne Algarve. V snahe dostať nárast prípadov nákazy pod kontrolu Portugalsko zaviedlo minulý týždeň prísnejšie protiepidemické opatrenia

17:20 Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 bez registrácie by malo byť postupne možné vo všetkých krajoch na Slovensku. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) o tom informoval po utorkovom stretnutí so zástupcami samosprávnych krajov. Témou rokovania boli aj ďalšie možnosti, ako zvýšiť zaočkovanosť, či plánovaná reforma siete nemocníc.

lengvarský Čítajte viac Lengvarský: Očkovanie bez registrácie bude postupne možné vo všetkých krajoch

17:05 Škótsko od budúceho pondelka zmierni protipandemické opatrenia, avšak nosenie rúšok zostane naďalej povinné. Oznámila to v utorok škótska premiérka Nicola Sturgeonová, informovala stanica Sky News. Od 19. júla sa v Škótsku zvýši počet ľudí, ktorí sa môžu stretnúť vo vnútorných priestoroch – pôjde o najviac osem osôb zo štyroch domácností. Vo vnútorných verejných priestoroch – ako napríklad v baroch – bude môcť byť naraz desať ľudí zo štyroch domácností. Nové pravidlá povolia vonku stretnutia najviac 15 osôb z 15 domácností.

Puby a reštaurácie budú môcť mať otvorené do polnoci. Na hromadné podujatia na štadiónoch bude povolený vstup 2000 ľudí na sedenie a 1000 na státie; kapacita vnútorných podujatí bude limitovaná na 400 osôb. Práca z domu by mala do 9. augusta zostať v platnosti všade tam, kde je to možné.

Za posledných 24 hodín pribudlo v Škótsku 2529 nových prípadov nákazy koronavírusom a štyri úmrtia.

16:16 Krátko po začiatku letnej dovolenkovej sezóny sa niektoré španielske regióny vracajú k zákazom vychádzania. Obmedzením socializácie a nočného života chcú zabrániť nárastu prípadov ochorenia COVID-19, ktoré sa v ostatnom období značne rozšírilo predovšetkým v Katalánsku a regióne okolo Valencie.

Obe oblasti na pobreží Stredozemného mora sa preto rozhodli obmedziť spoločenské zhromaždenia na maximálne 10 osôb. Zároveň obmedzili akékoľvek aktivity v neskorých nočných hodinách. V severnej provincii Astúria zasa v pondelok zakázali interiérovú činnosť v baroch a reštauráciách. Na druhej strane, súd v Aragónsku v pondelok zamietol požiadavku na zatvorenie nočných klubov.

15:30 Nemecko neplánuje nasledovať príklad Francúzska a ďalších krajín v zavedení povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 pre určité skupiny obyvateľstva, uviedla v utorok nemecká kancelárka Angela Merkelová. Informuje o tom agentúra AFP. „Sme na začiatku fázy, keď očkovanie ešte stále propagujeme, keď máme viac vakcín než ľudí, ktorí chcú byť zaočkovaní,“ uviedla kancelárka.

Po pomalom štarte očkovacej kampane začiatkom tohto roka Nemecko zrýchlilo vakcináciu počas leta a do utorka má 42,6 percent dospelých obyvateľov plne zaočkovaných, píše AFP. Jednu dávku vakcíny prijalo 58,5 percenta obyvateľov. Za uplynulé dva týždne však záujem o očkovanie klesol a počet podaných vakcín v pondelok bol najnižší od februára tohto roka. V Nemecku je v súčasnosti dominantný vysoko nákazlivý koronavírusový variant delta.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok ohlásil povinné očkovanie pre zdravotníkov, zamestnancov domovov dôchodcov a ďalších, ktorí pracujú s rizikovými skupinami ľudí. K podobným opatreniam pristúpili aj Grécko, Taliansko a Británia.

14:35 Protikoronavírusové vakcinačné centrum v malajzijskom zväzovom štáte Selangor zatvorili v utorok po tom, čo sa testami preukázalo, že na ochorenie COVID-19 je pozitívnych viac než 200 jeho zamestnancov. Informuje o tom agentúra AFP. V očkovacom stredisku sa nakazilo 204 z celkového počtu 453 dobrovoľníkov. Nikto z nakazených však nemal vážne príznaky ochorenia COVID-19 pravdepodobne vďaka tomu, že väčšina z nich bola už zaočkovaná, uviedli príslušné úrady.

Malajzia zaznamenala v počte nových denných prípadov rekord s počtom 11.079 infekcií. Krajina bojuje so závažnou epidémiou v dôsledku vysoko nákazlivých koronavírusových variantov a od začiatku júna tam platí prísny lockdown. Úrady rozbehli očkovaciu kampaň otvorením masových vakcinačných centier. Plne zaočkovaných proti koronavírusu je zatiaľ zhruba 11 percent obyvateľov; 25 percent dostalo prvú dávku vakcíny.

13:29 Rekordný počet Francúzov si dohodol termín na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 po tom, čo prezident Emmanuel Macron ohlásil sprísnenie opatrení pre nezaočkovaných vrátane povinného testovania pred vstupom do reštaurácií. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Stanislas Niox-Chateau, riaditeľ webovej stránky Doctolib na rezerváciu termínov vakcinácie, spresnil, že na stránke zaznamenali doposiaľ najväčšiu aktivitu po pondelkovom televíznom prejave Macrona. „Zaznamenali sme 20 000 rezervácií za minútu, čo je absolútny rekord od začiatku kampane, a pokračovalo to počas noci aj ráno,“ povedal Niox-Chateau pre televíznu stanicu BFMTV. Ako dodal, termín na očkovanie si na stránke rezervovalo dovedna 926 000 ľudí, z ktorých 65 percent bolo vo veku do 35 rokov.

Macron v pondelok vyhlásil, že preukázanie sa tzv. covidpasom, čiže buď potvrdením o očkovaní alebo negatívnym testom, bude od augusta povinné v reštauráciách, baroch a ďalších verejných miestach. Covidpas bude potrebný aj pri návšteve festivalov, divadiel alebo kina.

12:38 V Rusku za posledných 24 hodín zaznamenali 780 úmrtí v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od začiatku pandémie. Situácia v ruskej metropole Moskva sa však v porovnaní s predchádzajúcim dňom zlepšila, informovali agentúry TASS a Interfax.

Najviac úmrtí za posledných 24 hodín evidovali v Petrohrade, kde zomrelo 108 ľudí, a v Moskve, kde zaznamenali 103 úmrtí. Celkovo v Rusku evidujú v súvislosti s koronavírusom už 144 492 úmrtí. Doteraz najvyšší počet úmrtí v Rusku zaznamenali 10. júla, keď v krajine v spojitosti s covidom hlásili 752 úmrtí. Dôvodom zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie je pravdepodobne nákazlivejší variant delta prvýkrát zaznamenaný v Indii.

Za posledných 24 hodín registrovali v Ruskej federácii 24 702 nových prípadov a z ochorenia sa vyliečilo 19 566 ľudí.

11:25 Izrael opätovne zavádza niektoré obmedzenia z dôvodu šírenia delta variantu koronavírusu SARS-CoV-2. Vláda sa však chce vyhnúť prísnym opatreniam, napísala v utorok agentúra Reuters.

Izrael pred štyrmi týždňami oslavoval návrat do normálneho života. Po rýchlom očkovaní, ktoré viedlo k potlačeniu úmrtí na koronavírus, Izraelčania prestali nosiť rúška a nemuseli už dodržiavať obmedzenia v oblasti kontaktov medzi osobami.

Reuters pripomína, že vláda v rámci politiky „mäkkého potlačenia“ chce, aby sa Izraelčania naučili „žiť s vírusom“. To znamená čo najmenej obmedzení a neprijatie prípadného štvrtého lockdownu, ktorý by mohol ešte viac zasiahnuť tamojšiu ekonomiku. Keďže väčšina rizikovej skupiny obyvateľstva je už zaočkovaná, premiér Bennett podľa Reuters ráta s menším počtom ľudí, ktorí po nákaze vážne ochorejú.

10:37 V Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách nákazu koronavírusom 17 ľuďom, čím celkový počet infikovaných od vypuknutia pandémie stúpol na 808 556. V sú­vislosti s ochorením COVID-19 zomreli v tomto čase traja pacienti. Celkový počet obetí pandémie tak dosiahol 30 010, informoval v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

10:20 Experti z oblasti zdravotníctva označili za „nezodpovedné“ rozhodnutie britskej vlády uvoľniť od 19. júla väčšinu obmedzení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Britániu kritizovala aj Svetová zdravotnícka organizácia. Píše o tom v utorok na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Združenie britských lekárov (BMA) uviedlo, že uvoľnenie opatrení môže mať „zničujúce následky“. Predseda rady BMA pripomenul, že táto organizácia úrady opakovane varovala.

Prudko stúpajúci počet nových prípadov nákazy a ochromujúci vplyv hospitalizácií v súvislosti s covidom na nemocnice podľa BMA vyčerpáva zdravotnícky personál a predlžuje čakacie lehoty na lekárske zákroky, ktoré si nevyžadujú okamžitú pohotovosť.

9:37 Pre jeden bytový dom v austrálskom meste Sydney zaviedli miestne úrady v utorok prísny lockdown v snahe potlačiť rýchlo sa šíriaci výskyt koronavírusu. Informuje o tom agentúra DPA.

Polícia začala strážiť predný i zadný vchod bytovky v štvrti Bondi, kde testy preukázali ochorenie COVID-19 u deviatich obyvateľov. Odchod z objektu tohto domu i príchod doň boli zakázané.

Na jednom z okien budovy sa objavil nápis „Pošlite pivo“, na druhom bolo vidieť transparent „Kde je vakcína?“, približuje DPA.

8:06 Francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil, aby všetci zdravotnícki pracovníci do 15. septembra dostali vakcínu proti koronavírusu. Zároveň vyzval všetkých obyvateľov, aby sa čo najskôr zaočkovali, pretože rastúci počet infekcií ohrozuje obnovu francúzskej ekonomiky.

Macron v televíznom prejave taktiež nariadil povinnosť disponovať špeciálnym COVID preukazom u každého, kto chce ísť do reštaurácie, nákupného centra, nemocnice, nastúpiť do vlaku alebo lietadla. Na získanie preukazu musia mať ľudia dôkaz, že sú úplne zaočkovaní, nedávno prekonali ochorenie COVID-19 alebo majú negatívny výsledok testu.

V čase, keď je vo Francúzsku úplne zaočkovaných asi 40 % dospelej populácie a v krajine odštartovali letnú dovolenkovú sezónu, prináša znepokojenie infekčnejší delta variant koronavírusu, ktorý vyvolal prudký nárast počtu prípadov.

„Nechajte sa zaočkovať!“ znelo posolstvo prezidenta, ktorý ho neskôr dokonca zavesil na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter. „Krajina čelí návratu epidémie, ktorá sa dotýka celého nášho územia. Rovnica je jednoduchá. Čím viac očkujeme, tým menší priestor nechávame na šírenie tohto vírusu,“ dodal. Macron taktiež uviedol, že vláda od utorka opäť vyhlási zdravotnícky stav núdze, ktorý orgánom umožní väčšiu slobodu pri zavádzaní obmedzení.

Väčšina európskych vlád sa síce vyhla nariadeniu povinného očkovania, no po tom, ako vo francúzskych ošetrovateľských domovoch zomreli desaťtisíce ľudí, Macron skonštatoval, že očkovanie je nevyhnutné pre všetkých pracovníkov v zdravotníckych zariadeniach či domovoch dôchodcov a všetkých pracovníkov alebo dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o starších ľudí alebo chorých doma. Tí, ktorí sa nedajú zaočkovať do 15. septembra, budú podľa neho čeliť potenciálnym sankciám alebo pokutám.

7:15 Najmenej 50 ľudí zomrelo a 67 bolo zranených pri požiari v nemocnici v juhoirackej Násiríji, kde sa liečia pacienti s covidom-19. Oheň zrejme spôsobil výbuch kyslíkovej nádrže. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdravotníkov a políciu. Iné zdroje ako príčinu požiaru uvádzajú elektrický skrat.

Požiar sa podarilo dostať pod kontrolu. Záchranári prečesávajú budovu a hľadajú ďalšie telá. Orientáciu im sťažuje dym. Medzi obeťami sú aj dvaja zdravotníci.

Premiér Mustafa Kázimí nariadil suspendovať a zatknúť ľudí, ktorí v meste dohliadali na chod zdravotníctva a civilnej obrany, vrátane šéfa príslušnej nemocnice.

„Zdravotnícke tímy z horiacej nemocnice vynášali obhorené tela,“ opísal predtým situáciu na mieste reportér Reuters. Pred nemocnicou sa s políciou stretli príbuzní obetí, ktorí zapálili dve policajné autá.

v Iraku ide v tomto roku už o druhú podobnú tragédiu. Pri požiari v bagdadskej nemocnici pre pacientov s COVID-19 v noci na 25. apríla zahynulo 82 ľudí a ďalších 110 osôb utrpelo zranenia. Požiar sa začal výbuchom v sklade s kyslíkovými fľašami. Mnoho obetí bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Pri požiari sa udusili dymom alebo zhoreli v plameňoch. V dôsledku tejto tragédie následne odstúpil z funkcie iracký minister zdravotníctva Hasan Tamímí.

6:22 Hospitalizovaných pacientov s COVID-19 v Portugalsku výrazne pribúda, pričom ich počet v pondelok stúpol na viac ako 700, čo je naviac od marca tohto roku.

Portugalské úrady hlásili v pondelok 729 hospitali­zovaných. Od nedele tak ich počet stúpol o 57.

Počet infikovaných stúpa v Portugalsku už niekoľko týždňov. Za posledných 24 hodín tam v súvislosti s koronavírusom zaznamenali 1 782 nových prípadov a osem úmrtí, píše DPA.

Kým pred mesiacom 14-dňová incidencia udávajúca počet infikovaných na 100 000 obyvateľov za 14 dní dosahovala hodnotu 55, v súčasnosti je to vyše 300. Až 90 percent z nových prípadov tvorí vysoko infekčný koronavírusový variant delta, ktorý sa v krajine rýchlo šíri.

Portugalsko pred 10 dňami zaviedlo v snahe obmedziť šírenie nákazy v niektorých regiónoch nočný zákaz vychádzania. V najviac postihnutých oblastiach vrátane Lisabonu ľudia môžu opúšťať svoje domovy iba z opodstatnených dôvodov, a to v čase medzi 23.00 až 5.00 h miestneho času. Toto opatrenie sa podľa agentúry DPA v súčasnosti vzťahuje na zhruba štyri milióny ľudí.

6:12 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v pondelok pridal varovanie k vakcíne proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) týkajúce sa možnej spojitosti medzi touto očkovacou látkou a veľmi zriedkavým autoimunitným ochorením, ktoré postihuje nervovú sústavu. Spomínané riziko však FDA hodnotí ako nízke a ubezpečuje, že prínosy očkovania preparátom od J&J naďalej jasne prevažujú nad známymi rizikami, píšu podľa TASR agentúry AFP a AP.

FDA vydal predmetné varovanie po tom, ako spoločne s americkým Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) preskúmali správy o zhruba 100 prípadoch ochorenia známeho ako Guillainov-Barrého syndróm (GBS), ktoré sa objavili medzi takmer 13 miliónmi zaočkovaných jednodávkovou vakcínou od J&J. Úrady informovali, že takmer všetci zo sledovanej skupiny, u ktorých sa GBS prejavil, museli byť hospitalizovaní. V jednom prípade bolo hlásené úmrtie. Väčšina prípadov bola hlásená u mužov vo veku nad 50 rokov zvyčajne približne dva týždne po očkovaní.

Guillainov-Barrého syndróm napáda periférne nervy mimo mozgu a miechy a spôsobuje tak dočasné ochrnutie. V niektorých prípadoch sú pacienti závislí od dýchacieho prístroja. V spojených štátoch toto ochorenie postihuje 3000 až 6000 ľudí ročne, z ktorých väčšina sa vylieči.

Nové varovanie bude obsiahnuté v príbalových letákoch určených pre ľudí zaočkovaných vakcínou od J&J. FDA upozorňuje, že lekársku pomoc by mali vyhľadať v prípade, ak sa u nich vyskytnú akékoľvek príznaky, ktoré zahŕňajú problémy s chôdzou či videním, ako aj pocity tŕpnutia a necitlivosti najmä v oblasti rúk a nôh, ktoré sa ďalej rozširujú.

6:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok kritizovala zámery bohatších štátov nakúpiť vyšší počet vakcín proti COVIDU-19, aby mali zásoby na preočkovanie. Podľa WHO však neexistujú vedecké dôkazy o potrebnosti tretej dávky. Farmaceutické firmy potom organizácia vyzvala, aby zvýšili dodávky do chudobnejších krajín, kde je stále zaočkovanosť proti COVIDU-19 nízka. Epidemická situácia sa teraz vo svete zhoršuje, a to kvôli šíreniu nákazlivejší mutácie delta, uviedla WHO, ktorá je organizáciou OSN.

Úmysel rozšíriť očkovanie proti COVIDU-19 na tretiu dávku oznámili spoločnosti Pfizer a BioNTech. Chcú o to požiadať liekových regulátorov v USA a v Európskej únii. Podľa firiem by podanie tretej dávky mohlo výrazne posilniť imunitu proti COVIDU-19. O preočkovaní uvažuje veľa západných krajín, Izrael podanie tretej dávky očkovacej látky od spoločnosti Pfizer umožní ľuďom s oslabenou imunitou.

„Zatiaľ neexistujú vedecké dôkazy o tom, že je nutné preočkovanie,“ uviedla hlavná vedecká pracovníčka WHO Soumya Swaminathanová. Zdôraznila, že WHO zakladá svoje odporúčania a rozhodnutia na výsledkoch vedeckých štúdií, nie iba na vyhlásení výrobcov.

Krízový manažér WHO Mike Ryan poukázal na to, že vzťahy medzi chudobnejšími a bohatšími štátmi sa môžu zhoršiť, ak sa prosperujúce krajiny rozhodnú využiť vakcíny pre preočkovanie namiesto toho, aby ich darovali chudobnejším krajinám, kde sú viac potrebné.

„Odsudzujeme stovky miliónov ľudí k tomu, že nemajú žiadnu ochranu (proti COVIDU-19),“ uviedol. WHO tiež poznamenala, že v niektorých krajinách nebol stále naočkovaný ani celý zdravotnícky personál.

WHO vyzvala amerických výrobcov Pfizer a Moderna, aby zvýšili dodávky svojich vakcín do očkovacích programov pre chudobnejšie krajiny. Obaja výrobcovia sa zatiaľ sústredili hlavne na dodávky do ekonomicky vyspelých štátov.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že epidemiologická situácia vo svete sa znovu zhoršuje. „Variant delta sa vo svete šíri veľmi rýchlo, čo vedie k prudkému nárastu počtu prípadov nákazy a úmrtia,“ upozornil. Situácia je podľa neho vážna hlavne v krajinách, kde je zaočkovanosť proti COVIDU-19 nízka. Tam šírenie nákazlivejšej varianty spôsobuje okrem nárastu počtu nových prípadov nákazy tiež vyšší počet hospitalizácií a úmrtí.

160 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus