Hřích: Niektoré strany už dosiahli vrchol. Silnejú kritici pandemických opatrení

Ak by sa v najbližší víkend konali voľby, vyhral by Hlas. Nasleduje SaS a Smer. Na toto poradie akoby si slovenskí voliči už zvykli. Aj podľa Václava Hřícha z agentúry AKO, ktorá prieskum volebných preferencií realizovala začiatkom júla, sú zmeny len drobné.

14.07.2021 09:25
debata (15)

Hlas Petra Pellegriniho mierne klesol v porovnaní s júnom – z 21 na 20,8 percenta. SaS klesla len o desatinu percenta na 13,8 a Smer z 10,6 vyrástol na 10,9 percenta.

„Akoby niektoré subjekty narazili na svoj vrchol a iné na svoje dno a už na svojej pozícii fibrilujú,“ podotkol Hřích. Jeho konštatovanie sa týka tak Hlasu, ako aj liberálov Richarda Sulíka.

zväčšiť
preferencie, AKO, júl 2021, graf

Podľa Hřícha však mierne naberajú na sile strany, ktoré sa stavajú proti aktuálnym pandemickým opatreniam. Týka sa to aj Smeru, no i strán ako ĽS NS (3,5 %), SNS (3,4 %) či strán Život alebo Práca slovenského národa (obe po 0,1 %).

„Je tu päť či šesť subjektov, ktoré komunikujú, že nie všetky opatrenia sú správne a ich popularita rastie,“ upozornil Hřích. Ak by sa totiž spočítali ich percentá, blížili by sa k dvadsiatke.

Parlament / NR SR / Čítajte viac Voľby by v júli vyhral Hlas pred SaS a Smerom

Podľa Hřícha by sa dalo konštatovať, že spoločnosť akoby inklinovala viac k tým, ktorí sa vyhraňujú proti reštrikciám voči nezaočkovaným. „Stabilizuje sa potenciál tých, ktorí sa stavajú proti reštrikciám,“ upozornil s tým, že tak, ako bude stúpať zaočkovať, tak sa bude o tejto téme čoraz menej hovoriť. To však môže byť – vzhľadom na tempo očkovania na Slovensku – aj za veľmi dlhý čas.

Smer z týchto strán rastie najvýraznejšie. Hřích to však pripisuje aj jeho aktivite. „Mali sme obdobie, keď bolo najviac tlačoviek na úrade vlády. Teraz je najviac tlačoviek na Smere. No Smer nielen reaguje na aktuálne dianie, hľadá si svoje témy,“ dodal sociológ.

Pozícia OĽaNO Igora Matoviča sa už dlhšie stabilizuje na 8,8 až 9 percentách. Na päty mu šliape mimoparlamentné Progresívne Slovensko s 8,4 percenta.

Sme rodina Borisa Kollára sa tiež drží na svojich 7,8 percenta. Takmer o percento poskočilo mimoparlamentné KDH a v porovnaní s výsledkami preferencií či politických sympatií by sa do parlamentu nedostalo združenie troch maďarských strán Aliancia.

Strana Za ľudí, kde sa bojuje o moc už niekoľko mesiacov, klesla na 3,1 percenta. Predbehla ju neparlamentná SNS, extrémistická ĽS NS aj jej odštiepok Republika.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #preferencie politických strán