Pribudlo 18 nakazených a jedna obeť. Plne zaočkovaných je 1,8 milióna ľudí

Za uplynulých 24 hodín na Slovensku pribudlo 18 nakazených ochorením COVID-19. Laboratóriá vykonali 4 697 PCR testov. Počet obetí covidu stúpol o jednu na celkových 12 523.

14.07.2021 10:02 , aktualizované: 12:29
očkovanie Foto:
Ľudia stoja v rade na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v rámci pilotného projektu mobilného očkovania v teréne v priestoroch základnej školy v obci Kecerovce v okrese Košice-okolie.
debata (55)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Počet hospitalizovaných s covidom alebo podozrením naň sa v utorok oproti pondelku nezmenil a zostal na počte 105. Covid má k utorku potvrdených 57 pacientov v nemocniciach, na jednotkách intenzívnej starostlivosti je sedem a umelej pľúcnej ventilácii osem pacientov.

Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny je po predošlom dni 2 162 139 osôb, ich počet stúpol o 7 728. Kompletne zaočkovaných je po utorku už 1 804 145 ľudí. Za predošlý deň aplikovali 8 838 druhých dávok vakcín. Celkovo na Slovensku už aplikovali takmer 4 milióny dávok – 3 966 284.

Očkovanie / Vakcína / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Ústav pre kontrolu liečiv eviduje 7028 podozrení na nežiaduce účinky vakcín

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo aj 9 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Včera ich vykonali 5 253. Najviac pozitívne testovaných PCR testami bolo v Bratislavskom kraji (4), nasleduje Košický (4), Žilinský (3), Banskobystrický (2), Nitriansky (2), Prešovský (1), Trenčiansky (1) a Trnavský (1). Je medzi nimi 6 mužov a 12 žien. Celkový počet pozitívne testovaných mužov je 187 161 a žien 204 810, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 3 029 733 pričom takto bolo pozitívne testovaných 391 971 osôb. Celkový počet vykonaných Ag testov doteraz je 37 305 696, z čoho bolo pozitívne testovaných 387 135 osôb, dodal rezort.

Neaktívnych prípadov je 717 327. Ide o osoby, ktoré prekonali covid či už s klinickým obrazom alebo bezpríznakovo a od zistenia pozitívneho testu uplynuli dva až štyri týždne u ambulantne liečených pacientov a šesť týždňov u hospitalizovaných pacientov.

Španielsko, koronavírus, koncert Čítajte viac Na festivale v Holandsku sa nakazilo covidom tisíc ľudí

Delta variant koronavírusu môže mať príznaky ako bežná nádcha

Delta variant koronavírusu sa môže prejavovať ako bežná nádcha. Častými príznakmi sú bolesť hlavy, hrdla, zvýšená teplota, kašeľ, sekrécia z nosa či hnačka. Je však oveľa infekčnejší. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Ako uviedla, strata chuti a čuchu sa vyskytuje o niečo zriedkavejšie, často sa prejavuje len ako bežné sezóne prechladnutie. To môže podľa rezortu zdravotníctva viesť k podceneniu príznakov a ďalšiemu šíreniu ochorenia.

Eliášová doplnila, že infekčnejší delta variant sa postupne rozširuje vo väčšine krajín sveta. Na Slovensku však naďalej dominuje alfa variant.

„Sekvenovaním vzoriek bolo už aj u nás potvrdených niekoľko desiatok prípadov delta variantu (35 prípadov k 12. júlu 2021). Zväčša išlo o osoby prichádzajúce zo zahraničia a ich úzke kontakty. Delta variant bol však identifikovaný aj u osôb, ktoré v zahraničí neboli. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v tejto veci okamžite začali epidemiologické vyšetrovanie a prijali protiepidemické opatrenia,“ uviedla.

Diagnostika delta variantu len na základe príznakov u ľudí, kde chýba anamnéza kontaktu, nie je možná a ochorenie vylúči či potvrdí až RT-PCR test. „Pre príznaky podobné bežným ochoreniam dýchacích ciest testovanie určite diagnostiku spresňuje,“ uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.

Dodala, že v letnom období je časté, že ľudia majú napríklad nádchu, ale aj bolesti hlavy spôsobené pobytom v neprimerane vychladených klimatizovaných priestoroch, keď sú vonku horúčavy. Rezort zdravotníctva pripomína, že pri podozrení na ochorenie je potrebné kontaktovať lekára, izolovať sa a absolvovať RT-PCR test.

MZ SR upozorňuje na dodržiavanie všetkých protiepidemických opatrení. Na riziká netreba zabúdať ani počas dovolenky, či už na Slovensku, alebo v zahraničí. Po návrate z cudziny je potrebné dodržať všetky stanovené postupy. Zaregistrovať sa cez formulár eHranica (okrem výnimiek) a dodržať prípadnú izoláciu a testovanie.

„Šírenie infekčnejšieho delta variantu len vyzdvihlo dôležitosť očkovania proti ochoreniu COVID-19,“ dodala Eliášová.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus