Pellegrini vyzýva na odchod šéfa hmotných rezerv Rudolfa i ministra Matoviča

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Ján Rudolf by mal odstúpiť z funkcie v súvislosti s nákupom antigénových testov od trnavskej firmy. Na odchod ho vyzval expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini v súvislosti s konštatovaním Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), že pri nákupe testov SŠHR porušila princíp transparentnosti a rovnakého zaobchádzania. Ak tak Rudolf sám neurobí, podľa Pellegriniho by ho mala odvolať vláda na najbližšom rokovaní. Zároveň Pellegrini vyzval na odchod z funkcie expremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Avizoval, že v strane vyzvú ÚVO aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), aby preverili všetky nákupy testov či zriadenie mobilných odberových miest.

14.07.2021 11:34 , aktualizované: 14:23
debata (133)

Tlačová konferencia šéfa Správy štátnych hmotných rezerv Jána Rudolfa

„Vyzývame predsedu SŠHR, aby sa vzdal svojej funkcie ako politické gesto,“ uviedol Pellegrini s tým, že tak má Rudolf doznať svoju chybu a prípadne aj ukázať, kto mu ju kázal spraviť alebo ho na to motivoval. Podčiarkol, že súčasná vláda ľuďom sľubovala transparentnosť a efektívne narábanie s verejnými financiami. Ak šéf SŠHR neodstúpi sám, mala by preto podľa Pellegriniho konať vláda a premiér Eduard Heger (OĽANO) by mal dokázať, že svoje sľuby myslel vážne.

Prejaviť politickú zodpovednosť by mal podľa Pellegriniho aj minister Matovič. Myslí si, že Matovič by mal úplne odísť z verejného života. Hovorí o škandále najhrubšieho zrna. Matovič ešte ako premiér totiž podľa Pellegriniho prinútil ľudí na Slovensku dať sa testovať antigénovými testami kúpenými od trnavskej firmy Eurolab Lambda len preto, aby ich štát minul a aby tak mohla koalícia prihrať „kšefty“ spriaznenej firme. „Igor Matovič sa ukázal ako človek, ktorý všetkých oklamal,“ poznamenal Pellegrini s tým, že pred voľbami sľuboval niečo iné a hral sa na „najspravodli­vejšieho zo spravodlivých“.

Pellegrini sa vyjadril aj k nedávnemu rozhodnutiu Ústavného súdu (ÚS) SR o nesúlade referendovej otázky o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR s Ústavou SR. Rozhodnutie podľa neho ukázalo farizejstvo koalície, keďže niektorí jej predstavitelia najskôr chceli predkladať novelizáciu ústavy už v lete, no na koaličnej rade sa dohodli, že tak v júli neurobia, budú sa držať rokovacieho poriadku parlamentu a s návrhom prídu o pol roka. Pellegrini trvá na tom, že existuje možnosť, ako predložiť na júlovú schôdzu taký text novely, o ktorom plénum bude môcť rokovať. Deklaroval, že opozícia bude takýto spôsob hľadať a ak nik iný návrh nepredloží, urobí tak Hlas. Pellegrini je zvedavý na následnú reakciu koaličných poslancov.

Pellegrini však víta rozhodnutie ÚS pri pozastavení účinnosti vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o režime na hraniciach. Trvá na tom, že do krajiny by mali vstupovať len zdraví občania. Odmieta rozdeľovanie občanov na očkovaných a neočkovaných. Verí, že ÚS vydá aj riadne odôvodnenie svojho rozhodnutia a vláda sa ním bude riadiť.

Fico: Koalícia kradne, chceme vidieť účtovníctvo firmy, od ktorej kupovala testy

Smer chce vidieť účtovníctvo trnavskej firmy Eurolab Lambda, od ktorej vláda nakupovala antigénové testy. Hovorí o podozreniach, že vláda nenakúpila testy priamo od juhokórejskej firmy, od ktorej ich kupovala trnavská firma, len preto, lebo by sa pritom „nenabalila“. Predseda Smeru Robert Fico zdôraznil, že vedenie trnavskej firmy je napojené na predstaviteľov vlády – na ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Zároveň avizoval, že pre podozrenia z poberania úplatkov zrejme bude strana opäť iniciovať odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

„Nikto nezmaže, že táto partia, ktorá dnes sedí vo vládnej koalícii, kradne na najcitlivejších veciach, aké si dnes viete predstaviť,“ vyhlásil Fico. Strane tak podľa jeho slov neostáva iné, ako tlačiť na kompetentné inštitúcie, aby ukázali dokumenty a účtovníctvo trnavskej firmy. Fico sa pýta, za koľko nakupovala slovenská firma testy od juhokórejskej a prečo teda nekupovala Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR priamo testy od juhokórejskej firmy. Hovorí o „megazárobku“ a o tom, že sa na tom niekto „nabalil“.

Fico hovorí, že prvá zmluva SŠHR s trnavskou firmou hovorila o nákupe 10 miliónov testov, ďalšia o pol milióne a neskôr zas Ministerstvo hospodárstva SR kúpilo od tejto firmy 2,6 milióna testov. V súvislosti s výnosmi tejto firmy a zmluvami uzavretými so štátom Fico skonštatoval, že to vyzerá, akoby firma nič iné ani nerobila. Nepochybuje, že testy od juhokórejskej firmy nakúpila podstatne lacnejšie.

V súvislosti s očakávaným rozhodnutím Ústavného súdu (ÚS) SR o pozastavení účinnosti vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k režimu na hraniciach Fico skonštatoval, že ešte nevidel rozhodnutie a jeho odôvodnenie. Predpokladá, že ÚS nateraz len pozastavil účinnosť vyhlášky, no nerozhodol ešte v merite veci. „Ale to postačuje. Ak to tak je, žiadna karanténa neplatí,“ podotkol. Za férové považuje, aby ľudia buď mali potvrdenia o očkovaní, o protilátkach a prekonaní ochorenia COVID-19, alebo o negatívnom teste. Podčiarkol však potrebu cenovej dostupnosti testov. Trvá aj na dobrovoľnosti očkovania. Hovorí tiež, že opatreniami vláda zabíja slovenskú ekonomiku.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Správa štátnych hmotných rezerv #Igor Matovič #Peter Pellegrini #Ján Rudolf