Nové pravidlá na hraniciach by mali platiť od pondelka

Novú vyhlášku k režimu na hraniciach majú zverejniť tento piatok a platiť má od pondelka (19. 7.). Upraví sa ňou návrat ľudí, ktorí boli zaočkovaní zatiaľ len jednou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

15.07.2021 12:06 , aktualizované: 15:52
hraničné kontroly, Berg, hranica, Foto: ,
Hraničné kontroly na prechode Berg.
debata (670)

Už v prvý deň po návrate by mali mať možnosť dať sa otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu. Prechodné ustanovenia majú platiť dva týždne. Vo štvrtok o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Podľa ministra sa tak bude v prechodných ustanoveniach upravovať návrat zatiaľ jednodávkovo zaočkovaných ľudí, ktorí vycestovali za starých podmienok tak, aby sa im „čo najmenej komplikoval život“. „Následne sa prejde na štandardný režim, keď na hraniciach budú dve kategórie – chránení a nechránení,“ povedal Lengvarský s tým, že zaočkovaní jednou dávkou budú považovaní za nezaočkovaných.

K semaforu sa nevrátime

Prípravu vyhlášky vzápätí potvrdila aj hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková s tým, že bude v súlade s výkladom Ústavného súdu SR. „V praxi tak nenastane návrat k predchádzajúcej vyhláške, a teda k trojfarebnému cestovateľskému semaforu. Cieľom je predísť významným zmenám na hraniciach pre infekčnejší variant delta,“ avizovala.

Doplnila, že ľudia, ktorí sa zaočkovali pred 9. júlom, teda pred účinnosťou aktuálne platnej vyhlášky č. 226 a po novom nebudú spĺňať definíciu plne zaočkovanej osoby, budú môcť hneď po príchode zo zahraničia absolvovať PCR test s tým, že ak je výsledok testu negatívny, karanténa sa im končí. Aj ÚVZ uviedlo, že toto prechodné ustanovenie bude platiť 14 dní od účinnosti plánovanej vyhlášky.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vo štvrtok tiež zdôraznila, že stále platí aktuálne znenie vyhlášky. „ÚS SR sa zaoberal najmä ľuďmi, ktorí sú zaočkovaní jednou dávkou. Pri týchto ľuďoch sa vyjadril, že nie je na mieste k nim pristupovať rovnako ako k tým, ktorí sú plne zaočkovaní. Toto vytkol v rámci tejto vyhlášky v odôvodnení,“ uviedla.

hraničné kontroly, Berg, hranica, Čítajte viac Karanténa pre všetkých sa vráti. Výhody očkovaných označil súd za diskrimináciu

Aktuálne sa teda treba podľa šéfky rezortu justície riadiť tým, že plne zaočkované osoby pri príchode na Slovensko do karantény nejdú. Pri nezaočkovaných osobách sa predpokladá, že idú do karantény, ktorú môžu ukončiť na piaty deň po negatívnom výsledku PCR testu. Osoby, ktoré sú zaočkované len jednou dávkou vakcínou, do karantény nateraz stále nejdú.

Dodal, že pri aktuálnom počte prípadov nevidia akútnu potrebu nasadzovania e-karantény. „Zatiaľ sme schopní prípady vyhľadávať a trasovať,“ povedal.

Vyhlášku napadol Smer

Júlová vyhláška stanovila povinnosť karantény okrem výnimiek pre všetkých ľudí prichádzajúcich na Slovensko, ktorí nie sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Vyhlášku napadol na Ústavnom súde Smer. ÚS prijal návrh 31 opozičných poslancov parlamentu na ďalšie konanie v celom rozsahu, o samotnom súlade vyhlášky s Ústavou SR bude ešte rozhodovať.

ÚS zároveň obnovil platnosť a účinnosť vyhlášky ÚVZ SR z júna, ktorá pri karanténnych opatreniach pri vstupe na Slovensko rozlišuje krajiny podľa cestovateľského semafora na zelené, červené a čierne.

Vyhláška ÚVZ reagovala na vládnu aktualizáciu cestovného semafora. Pre nezaočkovaných okrem výnimiek určila povinnosť nastúpiť do 14-dňovej karantény s možným ukončením skôr s negatívnym RT-PCR testom. Karanténu okrem očkovaných vyňala napríklad pre osoby od 12 do 18 rokov veku, ak nikto iný v spoločnej domácnosti nemal povinnú karanténu. Netýkala sa ani ľudí, ktorí sa nemôžu zaočkovať zo zdravotných dôvodov, povolaní, ktoré mali výnimku aj predtým, či prechádzajúcich ako posádky lietadiel, vlakov, vodiči nákladných vozidiel či pracovníci pohrebnej služby.

Fico: Vláda sa pri vyhláškach ÚVZ a karanténe chystá vysmiať do tváre Ústavnému súdu

Opozičný Smer kritizuje postup vlády v súvislosti s režimom na hraniciach po pozastavení účinnosti vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Ústavným súdom (ÚS) SR. Namieta, že v Zbierke zákonov ešte nebola uverejnená forma rozhodnutia vydaná Ústavným súdom. Vláde a rezortu zdravotníctva vyčíta, že kým súd pozastavil účinnosť vyhlášky o povinnej karanténe, vláda ju plánuje zaviesť inou vyhláškou. Predseda strany Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii nevylúčil opätovné obrátenie sa na ÚS a hovoril aj o možnosti celonárodnej demonštrácie.

„Dňom uverejnenia v Zbierke zákonov prestane platiť účinnosť tejto vyhlášky. Prečo to neurobili? Lebo sa pripravujú na to, že sa vysmejú do očí ÚS,“ skonštatoval Fico s tým, že kým ÚS pozastaví účinnosť jednej vyhlášky, vláda už chystá druhú, ktorá opäť zavedie karanténu a bude ešte prísnejšia voči zaočkovaným len jednou dávkou. Fico podčiarkol, že ÚS dal pozastavením účinnosti vyhlášky jasne najavo pochybnosti o vyhláške a o tom, či neporušuje ľudské práva. „Potrebuje ešte nejaký čas, aby rozhodol o merite veci. Ale nemôže si vláda teraz povedať, že kašleme na ÚS a urobíme si, čo chceme,“ podotkol.

Ak chce však vláda takto pokračovať ďalej, Fico nevylúčil celoštátnu demonštráciu. „To je neúcta k ľuďom, neúcta k mŕtvym, k nevinným ľuďom. Nám neostane nič iné a prvýkrát budeme musieť použiť silové prostriedky. Jednoducho 1. septembra (Deň Ústavy SR, pozn. TASR) budeme oznamovať celoštátnu demonštráciu,“ vyhlásil líder strany.

670 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #očkovanie #ÚVZ #koronavírus #Vladimír Lengvarský