Zomrel exminister Jaroslav Paška

Jaroslav Paška, bývalý minister školstva a poslanec SNS, zomrel vo veku 67 rokov. Na sociálnej sieti to potvrdila jeho rodina.

15.07.2021 21:56 , aktualizované: 16.07.2021 08:05
Jaroslav Paška Foto:
Jaroslav Paška
debata (211)

Jaroslav Paška sa narodil 20. júna 1954 v Banskej Štiavnici. Vyštudoval architektúru, svojmu odboru sa venoval, dokonca aj vyučoval na Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity.

Krátko po Nežnej revolúcii, už v roku 1990 vstúpil do obnovenej Slovenskej národnej strany. V druhej vláde Vladimíra Mečiara (HZDS) bol Jaroslav Paška ministrom školstva, na poste pôsobil od 10. novembra 1993 do 15. marca 1994.

Potom pôsobil v zákonodarnom zbore až do roku 2009, neskôr od roku 2016 do konca volebného obdobia.

V roku 2009 úspešne kandidoval do Európskeho parlamentu, bol podpredsedom skupiny Európa slobody a demokracie. V ďalšom volebnom období však svoj mandát neobhájil.

Jaroslav Paška od roku 1999 pôsobil ako podpredseda SNS, naposledy ako prvý podpredseda. Rodina na sociálnej sieti oznámila, že Jaroslav Paška zomrel 15. júla 2021. Dátum poslednej rozlúčky zatiaľ nezverejnila.

Národná rada SR si pripomenula pamiatku Jaroslava Pašku vyvesením čiernej zástavy. Počas nadchádzajúcej parlamentnej schôdze bude vo foyeri hlavnej budovy NR SR prístupná kondolečná kniha. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Rodine a blízkym Jaroslava Pašku vyjadrila prezidentka Zuzana Čaputová úprimnú sústrasť. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta.

Boris Kollár, líder Sme rodina reagoval na sociálnej sieti slovami: "Smutná správa. Ani uveriť tomu nemôžem. Je mi to veľmi ľúto. Jaro bol kolega bojovník za národné a konzervatívne hodnoty. Vždy stál na strane národných záujmov. Česť jeho pamiatke.”

Líder strany SNS Andrej Danko na sociálnej sieti napísal: „Ťažko sa mi hľadajú slová. Prepáčte, som úplne mimo…Desať rokov sme stáli bok po boku. Nemal som politicky bližšieho priateľa. Bol to jeden úžasne dobrý človek, úprimný a priateľský. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinke v mene SNS a jej členov.“

Úprimnú sústrasť rodine a blízkym vyjadril aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Ocenil, že aj keď obaja stáli na hodnotovo opačných koncoch, v parlamente vždy dokázali komunikovať slušne a vecne, čo si minister váži.

Správu o úmrtí Jaroslava Pašku prijalo so zármutkom aj samotné ministerstvo školstva. „Jeho rodine a všetkým blízkym vyjadrujeme úprimnú sústrasť," dodal rezort vo svojom profile na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Paška