Británia má najviac nakazených od januára

Británia oznámila najvyšší denný prírastok nakazených koronavírusom za posledného pol roka, infekcia sa novo potvrdila u 54 674 ľudí.

17.07.2021 06:54 , aktualizované: 20:54
debata (916)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:53 Obyvatelia Iránu, ktorí sa nemôžu dostať k vakcíne proti COVID-19, sa rozhodli vziať riešenie situácie do vlastných rúk. Tisíce zúfalých Iránov sa tak chodievajú zaočkovať do susedného Arménska.

V tomto niekdajšom sovietskom štáte na Kaukaze sa orgánom nedarí implementovať národnú vakcinačnú stratégiu na požadovanej úrovni. Keďže arménska populácia dosiaľ prejavila slabý záujem o očkovanie, úrady radšej poskytnú vakcíny zahraničným záujemcom, čo občania Iránu vítajú.

„Chcem len, aby moja matka čo najskôr dostala vakcínu,“ povedal 23-ročný klenotník Ahmad Reza Bagheri na autobusovej stanici v Teheráne pred 20-hodinovou cestou do arménskej metropoly Jerevan.

Arménsko podáva ľuďom vakcíny AstraZeneca, Sputnik V a CoronaVac. Tamojší premiér Nikol Pašinjan minulý týždeň informoval, že až polovicu z dosiaľ zaočkovaných 110-tisíc ľudí tvoria cudzinci.

V Iráne, ktorý má najvyšší počet obetí koronavírusu na Blízkom východe, zatiaľ dostali obe dávky vakcíny necelé 2 % z 84-miliónovej populácie. Aj keď sankciami zasiahnutý Irán doviezol niektoré ruské a čínske vakcíny, vstúpil do iniciatívy COVAX a vyvinul tri vlastné vakcíny, počet dávok je stále obmedzený a Iránci preto neváhajú vycestovať za vakcínami do zahraničia.

Iránske úrady nedávno sľúbili, že hromadné očkovanie obyvateľstva sa začne v septembri. „Naši úradníci už mnohokrát odložili svoje plány na očkovanie, preto idem radšej do Arménska,“ poznamenal 39-ročný obchodník s odevmi Ali Saeedi.

Keďže Arménsko je obľúbenou dovolenkovou destináciou Iráncov, nie je známe presné číslo, koľkí z nich sa nechali zaočkovať v Arménsku. Podľa odhadov však denne cestuje do Arménska približne 500 obyvateľov I­ránu.

19:32 Pražská polícia udelila v noci na sobotu v baroch a kluboch viac ako 40 pokút za nedodržanie epidemických opatrení. Informoval o tom spravodajský server iDnes.cz.

Hygienici v sprievode policajtov v noci na sobotu vykonali rozsiahlu kontrolu hudobných klubov s cieľom zistiť, či prevádzkovatelia a návštevníci dodržiavajú platné protiepidemické pravidlá. Najčastejšími porušeniami opatrení bolo porušenie zákazu tanca a príliš veľký počet osôb pri jednom stole.

Úrady celkovo skontrolovali takmer 500 ľudí a odhalili viac než 40 priestupkov. Polícia podľa hovorkyne Evy Kropáčovej vyriešila viac než 40 priestupkov priamo na mieste. „V drvivej väčšine išlo o nepreukázanie takzvanej negativity pri vstupe do prevádzky,“ povedala.

Polícia a hygienici už v piatok upozornili, že sa počas víkendu zamerajú na kontrolu barov a klubov v Česku.

18:59 Aj proti opatreniam v súvislosti s bojom proti koronavírusu sa po týždni opäť protestovalo v Bratislave.

protest, bratislava Čítajte viac V Bratislave sa opäť protestovalo proti vláde a opatreniam

18:01 Británia oznámila najvyšší denný prírastok nakazených koronavírusom za posledného pol roka, infekcia sa novo potvrdila u 54 674 ľudí. Medzi nakazenými je aj britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

Denné prírastky nakazených v Británii boli v posledných štyroch dňoch najvyššie od 15. januára, kedy úrady oznámili 55 761 prípadov nakazených. V tú dobu v krajine pomaly odznievala druhá vlna epidémie. V piatok Británia ohlásila cez 50.000 prípadov nákazy koronavírusy, vo štvrtok sa ich počet 50 000 blížil.

Počty nakazených rastú v krajine so zhruba 66 miliónmi obyvateľov už skoro dva mesiace. Ako ale upozorňuje agentúra Reuters, vývoj z posledných týždňov nasvedčuje tomu, že vďaka jednej z najrýchlejších vakcinačných kampaní na svete sa v Británii podarilo oslabiť väzbu medzi vývojom štatistiky infekcie a ďalšími hlavnými ukazovateľmi. Počty hospitalizácií a úmrtí zatiaľ na rozdiel od pozitívnych testov zostávajú ďaleko pod maximami z uplynulej zimy.

Dnes Británia oznámila 41 úmrtí v súvislosti s covidom, v piatok to bolo 49 zomrelých.

16:35 V Bratislavskom kraji eviduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na základe pozitívnych výsledkov PCR testov v období od 16. do 29. júna celkovo 13 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19, u ktorých sa sekvenovaním vzoriek biologického materiálu potvrdil takzvaný „delta" variant. Ako ďalej RÚVZ informuje na sociálnej sieti, spomedzi nich ide o 10 osôb, ktoré sa vrátili zo zahraničia vrátane ich úzkych kontaktov. Konkrétne vírus zaznamenali u navrátilcov z Ruska, Malty, Rakúska, Ugandy, Kórejskej republiky, Česka a Kirgizska. Avšak „delta" variant bol podľa RÚVZ zistený aj u osôb, ktoré v zahraničí neboli.

„RÚVZ Bratislava na základe dôkladných a opakovaných epidemiologických šetrení zabezpečil všetky potrebné protiepidemické opatrenia, u pozitívnych osôb bola nariadená domáca izolácia a taktiež karanténa u osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s infikovanými osobami," zdôrazňujú zdravotníci. Pozitívne prípady sa podľa RÚVZ vyskytli v okresoch Bratislava I (3), Bratislava II (1), Bratislava III (2), Bratislava IV (2), Pezinok (3) a Senec (2). „Väčšina z týchto ľudí nebola zaočkovaná proti koronavírusu. Prvú dávku mali dve nakazené osoby a riadne zaočkované boli len dve osoby," informuje RÚVZ.

Zdravotníci pripomínajú, že infekčnejší „delta" variant ochorenia COVID-19 sa nielen výrazne rýchlejšie šíri, no môže sa prejaviť aj čiastočne inými príznakmi. „Strata chuti a čuchu sa vyskytuje o niečo zriedkavejšie, často sa prejavuje len ako bežné sezóne prechladnutie. To môže viesť k podceneniu príznakov a ďalšiemu šíreniu ochorenia," dodal RÚVZ Bratislava.

16:13 Britský minister zdravotníctva Sajid Javid je po pozitívnom teste na ochorenie COVID-19 v samoizolácii.

Minister na Twitteri napísal, že čaká na výsledok presnejšieho PCR testu a má iba mierne príznaky nákazy. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

„Dnes dopoludnia som bol pozitívne testovaný na covid. Čakám na výsledok PCR testu, ale chvalabohu, som zaočkovaný a príznaky mám mierne,“ uviedol Javid.

„Prosím vás, choďte sa dať zaočkovať, ak ešte nie ste,“ apeloval minister v tvíte.

Tento oznam ministra zdravotníctva prišiel v čase, keď sa britská vláda pripravuje v Anglicku na zrušenie posledných obmedzení proti koronavírusu, zavedených v rámci lockdownu – chce to urobiť aj napriek obavám niektorých vedcov.

15:40 K Veľkej mešite v Mekke na západe Saudskej Arábie začali v prvý deň každoročnej moslimskej púte prúdiť veriaci. Tohtoročnej púte sa kvôli nebezpečenstvu šírenia koronavírusu môže zúčastniť len 60 000 ľudí. Rozsah púte bol z rovnakého dôvodu obmedzený aj vlani.

Púť potrvá do 22. júla. Do Mekky sa tento rok môžu vydať len občania Saudskej Arábie a tiež zaočkovaní cudzinci, ktorí žijú v kráľovstve. Tohtoročná púť je síce väčšia ako vlani, ale napriek tomu výrazne menšia oproti dobám pred pandémiou, kedy sa jej bežne zúčastnili milióny ľudí z celého sveta.

Dnes dopoludnia začali stovky veriacich v skupinách krúžiť okolo svätyne Kaaby, ktorá sa nachádza vo Veľkej mešite. Práve týmto rituálom začína veľká púť a Kaaba pri ňom býva zakrytá čiernym vyšívaným súknom. Mnoho z pútnikov malo slnečníky, aby sa ochránilo pred ostrým slnkom.

Saudskoarabské médiá uisťujú, že na mieste sú prísne dodržiavané hygienické pravidlá. Pútnici sú napríklad rozdelení do skupín po dvadsiatich a nesmú sa Kaaby dotýkať.

Medzi šťastlivcami, ktorí tento rok môžu podniknúť púť, je tiež 38-ročná Sýrčanka Ranja Azraková, ktorá je ženou v domácnosti. „Nemôžem popísať, čo cítim. Človeku sa chce len plakať a priblížiť sa bohu,“ opísala svoje pocity AFP.

Cesta do Mekky je jedným z pilierov islamu, aspoň raz za život ju má vykonať každý moslim, ak mu to zdravie dovolí. Milióny moslimov z celého sveta, ktorí každý rok navštívia Saudskú Arábiu, vykonávajú buď veľkú púť hadždž, ktorá sa koná každý rok v stanovenom termíne, alebo malú púť umra. Tú možno podniknúť kedykoľvek. Púť je symbolickým napodobením posledného putovanie proroka Mohameda.

15:14 Grécko zaviedlo päťhodinový zákaz nočného vychádzania a ďalšie obmedzenia na obľúbenom turistickom ostrove Mykonos, pretože tam nastáva „znepokojujúci nárast v miestnom prenose ochorenia COVID-19“. Oznámili to grécki predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Medzi zavedenými opatreniami je zákaz nočného vychádzania od 01.00 h do 06.00 h a zákaz púšťať hudbu v baroch, kluboch aj reštauráciách. Opatrenia vstupujú do platnosti ihneď a budú trvať do 26. júla, spresnil vo vyhlásení minister pre civilnú ochranu Nikos Hardalias.

„Vyzývame obyvateľov, návštevníkov a majiteľov podnikov na našom krásnom ostrove, aby opatrenia poctivo dodržiavali… Takto môžeme dostať šírenie koronavírusu rýchlo pod kontrolu a Mykonos sa vráti do normálu,“ napísal Hardalias.

Mykonos ako jedna z najviac navštevovaných destinácií Grécka priláka ročne státisíce turistov – vrátane plynulého prúdu celebrít. Ostrov v súostroví Kyklady v Stredozemnom mori má malebné pláže a rušný nočný život.

Grécke úrady však najnovšie znepokojilo množstvo tajných večierkov, ktoré sa konajú v početných vilách na ostrove.

Hardalias 15. júla varoval, že aktívne prípady nákazy narástli na Mykonose štvornásobne, a to na vyše 300 len za týždeň.

V sobotu upozornil, že organizátori súkromných zhromaždení viac ako 20 ľudí riskujú pokuty do výšky 200 000 eur.

Grécko zaznamenáva v posledných dňoch súvislý nárast v prípadoch ochorenia COVID-19, väčšina z nich sa pripisuje nákazlivejšiemu variantu koronavírusu delta.

V piatok bolo celoštátne hlásených takmer 2 700 nových prípadov – pre porovnanie, pred troma týždňami ich bolo necelých 400.

14:32 Vyše polovica obyvateľov v dvoch nemeckých spolkových krajinách je úplne zaočkovaná proti koronavírusu – Brémy a Sársko ako prvé v Nemecku prekročili 50-percentnú hranicu. V sobotu o tom informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI) so sídlom v Berlíne, ktorý citovala tlačová agentúra DPA.

Inštitút tiež uviedol, že v Nemecku bolo v piatok podaných celkovo 601.220 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19, spôsobovanému koronavírusom.

Celoštátne je teraz úplne proti covidu zaočkovaných okolo 38,2 milióna ľudí, čiže 45,9 percenta nemeckého obyvateľstva.

Približne 59,7 percenta, teda asi 49,6 milióna ľudí, dostalo aspoň jednu dávku vakcíny.

Brémy a Sársko sú v očkovaní na popredných miestach spomedzi všetkých 16 spolkových krajín Nemecka – Brémy majú úplne zaočkovaných 50,6 percenta obyvateľov a Sársko 50,1 percenta.

V súčasnosti sú na posledných priečkach v úplnom zaočkovaní východné spolkové krajiny Sasko a Brandenbursko: každá má 42,6 percenta úplne zaočkovaných obyvateľov.

Nemecká najľudnatejšia spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko úplne zaočkovala proti covidu 48,8 percenta ľudí, čo je tretie najvyššie percento.

13:42 Britská vláda uvrhla do chaosu dovolenkové úmysly desiatok tisíc ľudí, keď zvrátila plány na otvorenie ciest z Francúzska pre obavy z beta variantu koronavírusu, ktorý sa šíri v „krajine galského kohúta“. Spomenutá mutácia pochádzajúca z Juhoafrickej republiky je podľa britskej vlády nebezpečnejšia ako iné varianty.

Plne zaočkovaní cestujúci prichádzajúci z Francúzska, vrátane tých, ktorí touto krajinou iba prechádzajú, tak budú musieť po príchode do Británie podstúpiť 10-dňovú izoláciu.

Oznámenie kabinetu prišlo iba niekoľko dní po tom, čo úrady potvrdili plány na zrušenie karanténnych požiadaviek pre plne zaočkované osoby prichádzajúce z krajín na tzv. oranžovom zozname, kde patrí väčšina destinácií v Európskej únii.

Krok britskej vlády prichádza v kritickom okamihu boja proti koronavírusu, keďže v pondelok 19. júla prestanú platiť posledné pandemické obmedzenia zavedené v Spojenom kráľovstve a väčšine školopovinných detí sa v piatok začnú letné prázdniny.

„Vždy bolo jasné, že nebudeme váhať podniknúť rýchle kroky na našich hraniciach, aby sme zastavili šírenie ochorenia COVID-19 a chránili prínosy nášho úspešného očkovacieho programu. Urobíme všetko pre to, aby sme zaistili čo najbezpečnejšie medzinárodné cestovanie a chránili naše hranice pred hrozbou mutácií,“ uviedol vo vyhlásení minister zdravotníctva Sajid Javid.

Z rozhodnutia britskej vlády sú pobúrení prevádzkovatelia cestovných kancelárií, leteckých spoločností i samotní cestovatelia. „Tieto vládne správy sú nekonzistentné, nepravidelné, nejasné a nepoužiteľné. Snažíme sa tomu porozumieť, ale nemôžeme sa zbaviť dojmu, že to má omnoho viac spoločné s politikou ako s vedou,“ povedal Graham McLeod z Boltonu na severozápade Anglicka, ktorý trávi letné mesiace v dovolenkovom dome na francúzskom pobreží Atlantického oceána.

13:30 Až 37 miliónov antigénových testov, 390-tisíc pozitívnych. Štát a digitálny Covid pass sa na nich pozerajú, akoby žiadnu chorobu nemali.

greenpass, covid pass Čítajte viac Odhalil vám kovid antigénový test? Štát sa tvári, akoby ste chorobu nemali

12:30 Francúzsko bude od ľudí, ktorí nie sú plne zaočkovaní, vyžadovať pri príchode z niektorých európskych krajín predloženie negatívneho testu na covid vykonaného v predošlých 24 hodinách.

Nové pravidlo bude platiť pre cestujúcich z Británie, Španielska, Portugalska, Cypru, Grécka a Holandska. Do platnosti vstúpi o polnoci zo soboty na nedeľu, uviedol v oznámení francúzsky premiér Jean Castex. Francúzsko podľa neho sprísňuje kontrolu hraníc s cieľom zabrániť šíreniu delta variantu koronavírusu a chrániť svoje nemocnice.

COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2 2021. Delta plus Strain. Idia Coronavirus delta variant. B.1.617.2 Čítajte viac Príznaky delta variantu sa podobajú bežnej nádche

Ľudia prichádzajúci zo Spojeného kráľovstva museli dosiaľ predložiť negatívny test nie starší ako 48 hodín. Pre zvyšné zmienené krajiny bola táto lehota 72 hodín.

Castex však spresnil, že test nebudú musieť predkladať ľudia, ktorí sú plne zaočkovaní vakcínou schválenou Európskou agentúrou pre lieky (EMA), teda od výrobcov Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca alebo Johnson & Johnson. Podľa vyhlásenia je dôvodom tejto výnimky „účinnosť vakcín proti koronavírusu a najmä jeho varianu delta“.

V oznámení sa tiež uvádza, že Francúzsko umožní vstup do krajiny cestujúcim zo zahraničia zaočkovaným vakcínou firmy AstraZeneca vyrobenou v Indii, uviedla agentúra AP, podľa ktorej spôsobil celosvetovo pobúrenie fakt, že covid certifikát Európskej únie uznáva len vakcíny AstraZenecy vyrobené v Európe.

Vakcínu AstraZenecy produkovanú firmou Serum Institute of India už akceptuje viacero ďalších krajín EÚ, dopĺňa AP s tým, že Francúzsko stále neuznáva očkovanie čínskymi alebo ruskými vakcínami.

12:20 V Rusku naďalej rýchlo pribúda nakazených koronavírusom a aj úmrtí spojených s covid-19. V piatok sa však aspoň zastavili rekordné denné prírastky zomrelých, ktoré v predchádzajúcich štyroch dňoch stúpali. Potvrdzujú to údaje zverejnené operatívnym štábom.

V piatok pribudlo 25 116 nových prípadov nákazy a celkový počet infikovaných od začiatku pandémie v krajine so 146 miliónmi obyvateľov vystúpil na 5,93 milióna. Vzhľadom k trvajúcemu tempu šírenia tak bude počas pondelka podľa všetkého prekročená Šesťmiliónová hranice.

V posledný pracovný deň tohto týždňa v Rusku zomrelo ďalších 787 pacientov s covidom. Je to opäť vysoký počet, ale prvýkrát od pondelka sa zastavili rekordné denné prírastky úmrtí. Zatiaľ najviac ľudí, 799, v Rusku za jeden deň v súvislosti s chorobou zomrelo vo štvrtok.

Podľa štatistík operatívneho štábu celkový počet obetí epidémie v Rusku stúpol k dnešnému dňu na 147 655. Skutočné množstvo zomrelých ale bude zrejme vyšší. Ruský štatistický úrad, ktorý do svojich súčtov zahŕňa aj ľudí, u ktorých sa vírus preukázal až posmrtne, totiž k tohtoročnému máju evidoval cez 290 000 obetí covidu.

11:39 Najnovšie komentáre amerického prezidenta Joea Bidena povzbudili letecké spoločnosti k nádeji, že cestovanie medzi Spojenými štátmi a Európou bude možné obnoviť ešte v priebehu tohtoročnej letnej dovolenkovej sezóny.

Šéf Bieleho domu na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou dostal otázku týkajúcu sa ukončenia obmedzení, ktoré väčšine európskych návštevníkov bránia vstúpiť do USA. „Je to v procese zvažovania, ako skoro by sme mohli zrušiť tento zákaz. Budem schopný odpovedať vám na túto otázku v priebehu niekoľkých dní,“ poznamenal Biden.

Tori Emersonová Barnesová, predstaviteľka Cestovateľskej asociácie Spojených štátov, ocenila vyjadrenia prezidenta Bidena. „Vedci tvrdia, že teraz môžeme bezpečne znovu otvoriť medzinárodné cestovanie, najmä v krajinách, ktoré dosiahli značný pokrok v očkovaní svojich občanov,“ podotkla s odvolaním na štúdie, ktoré dospeli k záveru, že existuje malé riziko prenosu vírusu počas letov.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken minulý mesiac uviedol, že Bidenova administratíva sa usiluje o obnovenie cestovania „čo najkompletnejšie a najrýchlejšie“. Dodal však, že nemôže uviesť dátum opätovného otvorenia krajiny. „Musíme sa riadiť vedou, lekárskou expertízou,“ skonštatoval.

10:02 Prostredníctvom vykonaných 9 384 PCR testov odhalili v piatok na Slovensku 37 prípadov nákazy koronavírusom. Nepribudla žiadna obeť.

očkovanie Čítajte viac Viac ako 9-tisíc PCR testov odhalilo 37 nakazených

9:40 Austrálske mesto Sydney a jeho okolie čaká ďalšie sprísnenie proticovidových opatrení. Rozhodla o tom vláda Nového Južného Walesu, ktorého je metropola Sydney. Podľa premiérky tohto austrálskeho štátu Gladys Berejiklianovej pandemické pravidlá, ktoré v oblasti platia od 26. júna napriek tomu, že došlo k stabilizácii šírenia koronavírusu, ale nie sú dostatočné na výraznejšie zníženie počtu nových infekcií, uvedenie agentúry AFP.

V Sydney a okolí, kde žije vyše šesť miliónov ľudí, budú musieť zatvoriť obchody s tovarom, ktoré nie sú považované za nevyhnutné. Obyvatelia v niektorých častiach mesta nesmú opustiť svoju štvrť, ak nedochádzajú za prácou do zdravotníctva či iného kľúčového sektora. Zatvorené budú tiež stavby, pretože práve medzi stavebnými robotníkmi úradmi zaznamenali silné šírenie nákazy.

V Novom Južnom Walese pribúda vyše 100 prípadov denne. Za posledných 24 hodín zomrel v súvislosti s chorobou covid-19 jeden človek. Podľa vládnych predstaviteľov je potrebné zaviesť prísne opatrenia, keď je šírenie nákazy relatívne obmedzené, aby uzávera trvala čo najkratšie.

Austrália vďaka prísnym opatreniam a uzatvoreniu hraníc veľmi dlho zvládala pandémiu lepšie než väčšina ďalších vyspelých štátov. Uzávery, rýchle dohľadávanie kontaktov a dodržiavanie rozostupov pomohli Austrálii potlačiť predchádzajúce šírenia nákazy. Počas epidémie krajina zaznamenala 31 800 prípadov nákazy a 913 úmrtí v súvislosti s covidom. Naopak tempo očkovanie je pomalé – obe dávky vakcíny proti covidu dostala len desatina populácie.

8:12 Americký prezident Joe Biden v piatok ostro kritizoval prevádzkovateľov sociálnych sietí za to, že nie sú schopní zabrániť šíreniu falošných informácií o chorobe COVID-19. Podľa neho sociálne siete touto svojou neschopnosťou „zabíjajú ľudí“, uviedol prezident.

Vo štvrtok šéf amerického úradu pre verejné zdravie Vivek Murthy označil dezinformácie o vakcínach proti COVIDU-19 za hrozbu pre verejné zdravie. Biden vo svojom vyjadrení pre médiá tiež dodal, že „jediná pandémia, ktorú máme, je medzi nenaočkovanými“.

„Približne 65 percent dezinformácií o vakcínach (proti COVIDU-19) šíri na sociálnych sietí približne 12 osôb,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová.

Podľa stanice CNN vychádzal z marcovej správy mimovládnej organizácie proti šíreniu nenávisti v digitálnom priestore CCDH.

Vo svojom štvrtkovom vyjadrení Murthy uviedol, že sociálne siete svojim nastavením skôr podporujú šírenie nepravých, mylných alebo zavádzajúcich informácií. Američanov vyzval, aby proti šíreniu dezinformácií bojovali. „Záleží na tom osud životov,“ uviedol.

Proti Murthyho slovám ale vystúpili niektorí prevádzkovatelia známych sociálnych sietí. Hovorca Facebooku označil výroky zdravotníckeho predstaviteľa za „obvinenia, ktoré nie sú podložené faktami“. Poukázal, že na tejto sociálnej sieti viac ako dve miliardy používateľov videlo potvrdené informácie o chorobe COVID-19 a očkování. Twitter uviedol, že sa chce aj naďalej podieľať na šírení kvalitných zdravotníckych informácií.

6:55 Pandémia COVIDU-19 pokračuje ako problém, ktorý sa čoraz viac týka iba neočkovaných. Vyhlásila to v piatok šéfka amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenská. Koordinátor protiepidemickej politiky v Bielom dome Jeff Zients dodal, že „prakticky všetky“ nové hospitalizácie a úmrtia súvisiace s COVIDOM-19 sú v USA medzi nezaočkovanými. Koronavírus sa opäť rýchlo šíri najmä pre mutáciu delta.

„Je tu jasný obrázok, ktorý sa nám ukazuje. Stáva sa z toho pandémia neočkovaných. Vidíme šírenie nákazy v častiach krajiny, ktoré sú slabo chránené vakcínami, pretože neočkovaní ľudia sú ohrození,“ opísala situáciu Walenská. Počet úmrtí pripisovaných COVIDU-19 bol podľa nej tento týždeň v USA o 26 percent vyššé ako minulý týždeň, zatiaľ čo prípadov nákazy je viac skoro o 70 percent.

„V tejto chvíli ste buď zaočkovaný, alebo dostanete deltu,“ napísal v piatok virológ Shane Crotty z kalifornského výskumného ústavu La Jolla Institute for Immunology. „Či už ste mladý dospelý alebo starší človek, keď deltu chytíte bez očkovania, potom tá pravdepodobnosť, že budete hospitalizovaní, bude vyššia ako u takmer akejkoľvek choroby, ktorú ste v živote dostali,“ dodal.

Vakcínu proti chorobe pritom v USA dostalo takmer 56 percent obyvateľov, 48 percent je braných ako plne očkovaných. Medzi jednotlivými štátmi sú však veľké rozdiely a napríklad podiely dospelých s ukončeným očkovaním sa pohybujú od 42 percent v Alabame do 77 percent vo Vermonte. Počty zachytených nákaz sa medzitým opäť zvyšujú, pričom situácia je najhoršia na juhu USA, kde je zaočkovanosť slabšia.

Zientsove slová o hospitalizácii a úmrtiach medzi neočkovanými len potvrdzujú správy amerických médií z posledných týždňov. Tempo očkovania je v krajine veľmi nízke, po štvrtkovej aktualizácii údajov od CDC podľa denníka The New York Times klesol týždenný priemer na menej ako 530 000 vykázaných dávok na deň. Zients však poznamenal, že „štáty s najvyšším výskytom nákazy pozorujú rast svojich vakcinačných čísel“.

Najhoršia epidemická situácia na konci pracovného týždňa panovala v Nevade, Louisiane, na Floride, v Missouri a v Arkansase. Tieto štáty evidovali za každý deň z uplynulého týždňa viac ako 20 infekcií na 100 000 obyvateľov. V Arkansase sa takzvaná týždenná incidencia dostala dokonca na 33 zachytených prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov.

Zients okrem toho upozorňoval na vývoj na Floride, ktorá hlási zďaleka najvyššie počty nákaz zo všetkých 50 štátov USA. Podľa činiteľa Bieleho domu tvorili infekcie odhalené na Floride pätinu národného súčtu za posledný týždeň. Štatistika hospitalizácií v stredu v štáte so zhruba 21 miliónmi obyvateľov stúpla na 3 754 pacientov s COVIDOM-19, a blížila sa tak k najvyššej úrovni za viac ako štyri mesiace.

Za novým rozmachom je nákazlivejšia mutácia delta, ktorá teraz v USA prevláda, potvrdil epidemiológ a expert Bieleho domu Anthony Fauci. „Čelíme pôsobivej variante (vírusu),“ uviedol na piatkovom brífingu. Rovnako ako Walenská však zdôrazňoval, že aj proti delte podľa všetkého používané vakcíny poskytujú silnú ochranu.

916 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus