Ľudia sa v Podhájskej kúpali v rádioaktívnej vode. Majitelia falšovali analýzy

Pri prevádzke termálneho kúpaliska v obci Podhájska v okrese Nové Zámky sa porušovali zákony a pred verejnosťou sa zatajovala zvýšená prítomnosť rádioaktívnych prvkov vo vode z geotermálneho vrtu.

17.07.2021 15:05
Slovensko SR Podhájska kúpalisko wellness... Foto: ,
Termálne kúpalisko Podhájska na zábere z marca 2012.
debata (360)

Ako ďalej uvádza ministerstvo životného prostredia (MŽP), hodnota daných prvkov výrazne prekračuje zdravotné limity. Čerpanie geotermálnych vôd do verejného kúpaliska tak bolo podľa ministerstva v minulosti povoľované na základe sfalšovaných analýz zloženia vody.

Oprávnenie skončilo v roku 1994

„Ako sa preukázalo kontrolami Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) a zisťovaním Polície SR, za bývalých vlád nedbali štátne orgány ku tomu určené na porušovanie zákonov v zariadení využívajúcom geotermálny vrt Podhájska. Majitelia vrtu aj prevádzkovatelia kúpaliska zanedbali viaceré zákonné povinnosti, čím si neoprávnene zvyšovali zisky," uvádza rezort. Podľa ministerstva je poľutovaniahodné, že až donedávna nekonali v tejto veci príslušné odbory životného prostredia, ani orgány kontroly, akým je SIŽP. „Porušovanie predpisov a platných zákonov vo verejných kúpeľoch Podhájska sa tak stalo dlhodobým javom," konštatuje ministerstvo.

POLÍCIA  kúpalisko  Padhájske Čítajte viac Policajná akcia v Podhájskej potvrdila zlyhanie kontrolných orgánov na kúpalisku

Kúpalisko Podhájska podľa MŽP čerpalo vodu z geotermálneho vrtu a využívalo ju v bazénoch bez platného oprávnenia. SIŽP preto uložila spoločnosti pokutu 128 978 eur, proti čomu sa spoločnosť odvolala. „Vzápätí sa zistilo, že jedno z predložených rozhodnutí o oprávnení čerpať vodu z geotermálneho prameňa bolo pozmenené a jeho platnosť vypršala ešte v minulom storočí, konkrétne v roku 1994. To znamená, že kúpalisko v Podhájskej vypúšťalo dlhé roky znečistenú vodu z bazénov odpadovými rúrami do miestneho potoka Liska a odtiaľ do rieky Žitava nelegálne," zdôrazňuje envirorezort.

Voda zabila rieku

Znalecké dokazovanie podľa ministerstva ukázalo, že v dôsledku vypúšťania odpadových vôd z kúpaliska Podhájska došlo k umŕtveniu rieky a výrazným škodám na životnom prostredí. „Inšpektori SIŽP ďalej navyše počas preventívnej kontroly na vodnom toku Liska v katastrálnom území Podhájska objavili systém rúr, z ktorých do rieky vytekala ďalšia, hnedo zafarbená odpadová teplá voda," uvádza ministerstvo.

Rezort dodáva, že momentálne očakáva na úplné výsledky vyšetrovania Polície SR, najmä pokiaľ by sa ukázalo, že porušovanie zákonov v súvislosti s Podhájskou sa diali aj priamo na pôde MŽP.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) už začiatkom júna informoval, že niektoré podnikateľské subjekty na základe chybných meraní platili za odčerpanú vodu v Podhájskej oveľa menej, než reálne mali. Podľa SIŽP jeden zo subjektov zase neodviedol geotermálnu vodu späť tak, ako mal. Vyčerpal tak napríklad 220-tisíc metrov kubických vody, ale reinjektovaných bolo o 60-tisíc metrov kubických vody menej. Podľa rezortu tiež podnikateľské subjekty vodu po úprave chemickými látkami vypúšťali do vodného toku.

360 debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #Podhájska