Na Slovensko dorazila povodňová vlna, búrky udreli na krajinu

Na Slovensko v nedeľu udreli búrky, hasiči zasahovali 114-krát. Z Nemecka a Rakúska k nám dorazila povodňová vlna. Hladina Dunaja by mohla stúpnuť až o 2,5 metra.

18.07.2021 12:55 , aktualizované: 21:56
búrka Foto:
Búrky udreli v nedeľu 18. júla na celom Slovensku.
debata (60)

Informuje o tom stránka imeteo.sk, ktorá odporúča obmedziť vodné aktivity na tomto európskom veľtoku. Poukázala na to, že povodňová vlna z Nemecka a Rakúska sa začína prejavovať už aj v Bratislave.

Hladina Dunaja a Moravy na území Bratislavy naďalej stúpa a podľa meteorológov by mala kulminovať v pondelok v skorých ranných hodinách na úrovni zhruba 700 centimetrov na Dunaji. Informovala hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Podľa mesta zatiaľ táto úroveň hladiny nepredstavuje vážne riziko záplav zastavaných území v Bratislave. „Situáciu ale dôsledne monitorujeme spolu so Slovenským vodohospodárskym podnikom a Hasičským a záchranným zborom, ktoré v prípade potreby zodpovedajú aj za rozmiestňovanie protipovodňových zábran,“ uviedla Rajčanová s dôvetkom, že o prípadných zmenách hydrologickej predpovede budú informovať.

Doplnila, že súčasná hladina riek aktuálne zaplavuje inundačné územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova.

Hladina Dunaja dosahovala v nedeľu o 14.30 h v Devíne výšku 526 centimetrov a Bratislave 565 centimetrov.

pocasie-17-7-2021 Čítajte viac Víkend bude dusný, vlhký a búrlivý. Kde vás to môže zachytiť?

114 výjazdov hasičov

Hasiči v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou uskutočnili doposiaľ 114 výjazdov. Večer o tom informovala Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Priblížila, že najvážnejšia situácia je momentálne v Trnavskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná pri 50 udalostiach, z toho až 41-krát zasahovali v okrese Dunajská Streda. V Banskobystrickom kraji hasičov vyslali k 27 udalostiam, pri ktorých odstraňovali následky prietrže mračien. V Bratislavskom kraji zasahovali 14-krát, v Nitrianskom kraji boli vyslaní k 13 udalostiam a v Žilinskom kraji bola ich pomoc potrebná osemkrát.

„Vo väčšine prípadov odstraňovali popadané stromy z vozidiel, cestných komunikácií a elektrických vedení a odčerpávali vodu zo zatopených ulíc a pivníc. V niekoľkých prípadoch zasahovali pri strhnutých strechách,“ uviedla.

Pri týchto udalostiach zasahovalo doposiaľ takmer 100 príslušníkov HaZZ a viac ako 70 dobrovoľných hasičov. Na mnohých miestach naďalej zasahujú.

Búrky v Banskobystrickom kraji polámali stromy

Popadané stromy v dôsledku silných búrok komplikovali v Banskobystrickom kraji dopravu na viacerých úsekoch. Ako upozornilo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici, silný vietor poškodil i strechy na viacerých budovách.

„Okresmi Žiar nad Hronom smerom na Žarnovicu a Banskú Štiavnicu aktuálne prechádza veľmi silná búrka s krúpami sprevádzaná silným vetrom. Na viacerých miestach vietor láme stromy a poškodzuje strechy,“ uviedla polícia.

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Matúš Kondela, hasiči museli v rámci kraja do 17.30 h zasahovať v súvislosti s poveternostnou situáciou celkom 37-krát. „Celkom zasahovalo 89 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 35 kusov hasičskej techniky,“ uviedol Kondela s tým, že pri výjazdoch boli súčinní aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí.

Podľa informácií, ktoré na svojom webe uvádza Stella centrum, spadol strom aj na rýchlostnej ceste R1 za výjazdom Žiar nad Hronom – východ v smere do Zvolena. Popadané stromy komplikujú dopravu aj na ceste medzi Podzámčokom a Dobrou Nivou v okrese Zvolen a tiež na trase medzi Žarnovicou a obcou Veľké Pole. Silný dážď spôsobil i zaplavenie vozovky na ceste medzi Slovenskou Ľupčou a Brusnom v okrese Banská Bystrica.

Manželov zasiahol blesk

Manželský pár v dopoludnia počas zostupu z Veľkého Rozsutca nepriamo zasiahol blesk. Obaja utrpeli zranenia. Páru pomáhali horskí záchranári.

Muž pri páde spôsobenom tlakovou vlnou utrpel viaceré tržné poranenia hlavy a pociťoval tŕpnutie nôh. Žena bola po páde doudieraná, ale nepotrebovala pomoc, informovala ďalej Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe.

Záchranári z oblastného strediska Malá Fatra odišli mužovi na pomoc terénnym automobilom do Sedla Medziholie a odtiaľ pešo. „Po ošetrení a poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti ho na nosidlách transportovali do Sedla Medziholie a odtiaľ autom zviezli do Štefanovej, kde si ho prevzala do opatery posádka rýchlej zdravotnej pomoci, s ktorou pokračoval do nemocnice,“ dodali horskí záchranári.

Búrky až do noci

Búrky môžu v niektorých okresoch Slovenska pretrvať až do noci. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha prvého stupňa platí pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia dodali, že pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Pre Senicu, Malacky, Bratislavu, Senec, Dunajskú Stredu, Pezinok, Námestovo a Tvrdošín platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy a pre Rožňavu druhý stupeň hydrologickej výstrahy.

Z prvého na druhý stupeň varovania

SHMÚ v nedeľu poobede zvýšil výstrahu pred búrkami v niektorých častiach Slovenska až na druhý stupeň. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa pred búrkami platí pre okresy Nitra, Zlaté Moravce, Žarnovica, Banská Štiavnica, Zvolen, Detva, Lučenec, Partizánske, Prievidza, Žiar nad Hronom, Turčianske Teplice, Banská Bystrica a Brezno. Meteorológovia upozornili, že s búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu.

Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred dažďom s krúpami. Tie môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Podľa SHMÚ možno počítať s úhrnmi zrážok od 20 do 40 milimetrov a nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu.

blesk Čítajte viac Šesť bleskov naraz. Záber z poľského mesta vyvolal obavy z božieho hnevu

Tretí stupeň pre Rožňavu

SHMÚ podvečer vydal pre pre okres Rožňava tretí stupeň výstrahy pred prívalovou povodňou. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uviedli meteorológovia.

SHMÚ varuje pred prívalovými povodňami aj v ďalších častiach regiónu Gemer-Malohont. Pre okres Revúca platí druhý a pre okres Rimavská Sobota prvý stupeň výstrahy.

Varovanie pre Námestovo

SHMÚ poobede zvýšil stupeň výstrahy pred prívalovou povodňou v okrese Námestovo z prvého na druhý. Pred prívalovou povodňou varoval SHMÚ aj v okrese Tvrdošín, kde platí prvý stupeň.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ upozornili meteorológovia. Sprievodné povodňové javy sa podľa nich môžu vyskytnúť aj mimo tokov.

Výstrahu prvého stupňa pred prívalovou povodňou meteorológovia vydali aj pre okresy Dolný Kubín a Turčianske Teplice.

Nemecko počasie povodne obete škody Čítajte viac Počet obetí záplav v Nemecku a Belgicku atakuje 200
60 debata chyba
Viac na túto tému: #Dunaj #záplavy