V britských nemocniciach neprevažujú plne zaočkovaní. Informáciu korigovali

Až 60 % hospitalizovaných v Británii dostalo dve dávky vakcíny proti koronavírusu, pôvodne uviedol vedecký poradca britskej vlády. Neskôr informáciu korigoval a uviedol, že 60 % je nezaočkovaných. Britská vláda stopla očkovanie väčšiny detí a dospievajúcich proti ochoreniu COVID-19. V Českej republike zaznamenali prvý výskyt variantu koronavírusu delta plus.

19.07.2021 05:55 , aktualizované: 22:34
Virus Britain Outbreak Foto: ,
Londýnčania môžu odložiť rúška na verejnosti, ale nie každý to robí.
debata (147)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:30 Šesťdesiat percent ľudí, ktorí sú momentálne v britských nemocniciach s ochorením COVID-19, dostalo predtým dve dávky vakcíny proti koronavírusu. Podľa televízie Sky News o tom v pondelok informoval hlavný vedecký poradca britskej vlády Patrick Vallance. O niečo neskôr túto štatistiku korigoval s tým, že 60 percent je nezaočkovaných.

Počas brífingu na Downing Street v Londýne Vallance uviedol, že podľa očakávaní bude denne hospitalizovaných s covidom viac ako 1000 ľudí. Vakcíny sú, ako poznamenal, „veľmi, veľmi účinné, ale nie na 100 percent“.

Vallance povedal, že Spojené kráľovstvo je celkom blízko k predchádzajúcej „zimnej vlne“ infekcií. „Počas zimnej vlny sme mali denne pozitívne testovaných až približne 60 000 ľudí… Teraz sme niekde na hranici 50 000. Takže sme dosť blízko k veľkosti zimnej vlny infekcií a bude to narastať,“ dodal.

Napriek opätovne sa zvyšujúcemu počtu infekcií novým koronavírusom prestali v Anglicku od polnoci miestneho času (01.00 h SELČ) platiť takmer všetky zvyšné protipandemické opatrenia. Zvyšné časti Spojeného kráľovstva postupujú pri rušení alebo zavádzaní opatrení vlastnou cestou a niektoré opatrenia nechávajú aj po 19. júli zachované.

19:29 Od záveru septembra budú vo Veľkej Británii pre vstup do nočných klubov vyžadovať doklad o zaočkovaní proti koronavírusu. Oznámil to britský minister zodpovedný za vakcináciu Nadhim Zahawi. Doklad o úplnej vakcinácii podľa jeho slov bude potrebný aj pre vstup na iné „preplnené miesta". Informuje o tom portál news.sky.com.

„Každý vo veku 18 rokov a viac bude do konca septembra mať možnosť úplne sa zaočkovať a k dispozícii bude mať aj dodatočné dva týždne, aby sa ochrana naozaj vyvinula," povedal minister Zahawi v pondelok popoludní v dolnej snemovni britského parlamentu. „Takže od tohto dátumu plánujeme uplatňovať úplnú vakcináciu ako podmienku pre vstup do nočných klubov a na iné miesta, na ktorých sa stretávajú veľké davy," uviedol minister. „Dôkaz o negatívnom teste už nebude stačiť," dodal.

18:58 Britská vláda sa rozhodla nezaočkovať väčšinu detí a dospievajúcich proti ochoreniu COVID-19, kým nebudú k dispozícii ďalšie údaje o dostupných vakcínach.

Podľa agentúry AP vláda uviedla, že na očkovanie budú mať nárok deti od 12 rokov s ťažkým neurologickým postihnutím, Downovým syndrómom, imunosupresiou a mnohopočetnými alebo ťažkými poruchami učenia, ako aj tie, ktoré sú v kontakte s ľuďmi s imunosupresiou.

Rozhodnutie pozastaviť očkovanie väčšiny osôb od 12 do 18 rokov bolo založené na odporúčaní Spoločného výboru pre očkovanie a imunizáciu. Ten uviedol, že zdravotné výhody univerzálneho očkovania neprevažujú nad rizikami pre väčšinu mladých ľudí, ktorí zvyčajne trpia iba miernymi príznakmi vírusu.

Deti a dospievajúci, ktorí majú nárok na očkovanie, tak dostanú vakcínu od konzorcia Pfizer-BioNTech – je jediná, ktorú v Británii povolili pre túto vekovú skupinu.

Toto rozhodnutie Londýna je v rozpore s krokmi Francúzska a niekoľkých ďalších európskych krajín, ktoré sa rozhodli očkovať dospievajúcich vo veku od 12 rokov, napísala AP.

18:49 Česká vláda definitívne schválila, že od 1. septembra nebudú zdravotné poisťovne krajiny uhrádzať preventívne testy na COVID-19. Dôvodom je to, že očkovanie proti koronavírusu je už podľa vlády ľahko dostupné. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Ministerstvo zdravotníctva ČR však ráta s tým, že každý sa zatiaľ očkovať nemôže. Výnimku pri uhrádzaní testov preto budú mať deti vo veku do 12 rokov, ľudia, ktorí sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov, a ľudia, ktorých očkovanie ešte nie je úplné. Podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha ide o ľudí po prvej dávke vakcíny ale aj o tých, ktorým ešte neuplynula 14-dňová lehota po druhej dávke. V prípade očkovacej látky Janssen ide o tých, u ktorých ešte neuplynulo 14 dní od prvej dávky.

Zdravotné poisťovne budú naďalej platiť za tie testy, o ktoré požiadajú hygienici alebo lekári. „Myslím si, že je to legitímny krok. Preferovaným variantom je očkovanie," uviedol Vojtěch. „Prosíme všetkých, aby sa dali zaočkovať," dodal.

18:31 Ministerstvo zdravotníctva vyzýva odporcov očkovania, aby nezneužívali úmrtie Milana Lasicu. Patológ Michal Palkovič uviedol, že akýkoľvek súvis s očkovaním môžeme jednoznačne vylúčiť.

satinský,lasica Čítajte viac Patológ vylúčil pri úmrtí Lasicu akýkoľvek súvis s očkovaním

17:54 Dočasný holandský premiér Mark Rutte vyzýva obyvateľov krajiny, aby opäť pracovali z domu. Dôvodom je najnovší rast počtu prípadov infekcií koronavírusom v Holandsku. Počet nákaz v krajine prudko stúpol po tom, ako vláda minulý mesiac uvoľnila takmer všetky protipandemické reštrikcie vrátane toho, že povolila opätovné otvorenie nočných klubov. Predseda vlády sa potom ospravedlnil a uvoľnenie opatrení označil za „chybu úsudku" a prikázal znova zatvoriť nočné kluby a diskotéky do polovice augusta.

Sedemdňový priemerný počet nových prípadov infekcií za jeden deň v Holandsku v priebehu dvoch týždňov do 18. júla vzrástol z necelých 5 na takmer 59 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Holandský minister zdravotníctva Hugo de Jonge uviedol, že denný počet nových nákaz sa pravdepodobne stabilizuje, „ale je, samozrejme, príliš vysoký".

17:33 V Českej republike zaznamenali prvý výskyt variantu koronavírusu delta plus. Informuje o tom spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na novú správu českého Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ). Národné referenčné laboratórium pri SZÚ zaznamenalo prípad v Juhomoravskom kra­ji.

„Nakazená je tridsaťročná žena z Juhomoravského kraja. Prípad vyšetrovala príslušná Krajská hygienická stanica a ďalší výskyt ochorenia nebol zaznamenaný,“ vysvetlila riaditeľka SZÚ Barbora Macková.

SZÚ vo svojej správe zároveň uvádza, že väčšina ľudí novo nakazených koronavírusom v Česku sa infikovala nákazlivejším variantom delta. Tento variant, ktorý po prvý raz identifikovali v Indii, predstavuje 70 – 80 percent nakazených. Variant alfa, ktorý sa po prvý raz objavil v Spojenom kráľovstve, zastupuje v krajine zhruba desať percent. Varianty beta a gama tvoria približne jedno percento.

Podľa ministra vnútra Jana Hamáčka je potrebné reagovať na šírenie variantu delta. „Dlhodobo sa ukazuje, že delta je veľmi agresívna a že postupne dominuje. Ráno sme mali debatu na rade pre zdravotné riziká. Nemám informácie o tom, že by vláda nejak menila nariadenia, ale bude na to potrebné nejako reagovať,“ vyjadril sa a doplnil, že najlepšiu reakciou je nechať sa zaočkovať.

17:21 Opozícia sa opätovne obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR, pretože považuje vyhlášku, ktorá posiela každú nezaočkovanú osobu po návrate do Slovenska do povinnej 14-dňovej karantény, za protiústavnú.

pellegrini Čítajte viac Fico a Pellegrini opäť napadli vyhlášku o hraniciach na Ústavnom súde

17:14 Britský premiér Johnson, ktorý je v izolácii kvôli kontaktu s infikovaným ministrom zdravotníctva Sajidom Javidom, mal negatívny test na koronavírus a nevykazuje ani príznaky choroby covid-19. Uviedol to podľa agentúry Reuters hovorca ministerského predsedu. Johnson, ktorý vlani chorobu prekonal s ťažkým priebehom, má dokončené očkovanie proti covidu.

Johnson a minister financií Rishi Sunak sa uchýlili do karantény po tom, čo boli v kontakte s Javidom, ktorý v sobotu oznámil, že bol pozitívne testovaný na covid. V karanténe vo svojej vidieckej rezidencii má Johnson zostať do 26. júla.

Premiérova kancelária v nedeľu oznámila, že Johnson a Sunak do karantény nebudú musieť vďaka účasti v pilotnom programe denného testovania miesto samoizolácie. Správa však vyvolala kritiku a Johnsonov úrad čoskoro oznámil, že obaja politici sa pilotného programu nezúčastnia.

16:55 Kombinácia dvomi odlišnými dávkami vakcín proti ochoreniu COVID-19 bude možná len v presne špecifikovaných prípadoch.

SR Košice Luník IX koronavírus očkovanie výjazdové KEX Čítajte viac Kombinovanie vakcín bude na Slovensku možné v troch prípadoch

16:31 Viac ako 300 vakcín Janssen spoločnosti Johnson&Johnson podali v nedeľu 18. júla záujemcom o očkovanie bez nutnosti registrácie v jednom z obchodných centier v Prešove. Počas uplynulého víkendu Prešovský samosprávny kraj (PSK) podal spolu 4 380 vakcín proti ochoreniu Covid-19. Ako konkretizovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, v štyroch veľkokapacitných očkovacích centrách cez víkend podali celkovo 3 923 protico­vidových vakcín, mobilné jednotky v obciach a obchodnom centre zaočkovali ďalších 457 ľudí. Župa doteraz zrealizovala celkovo už 181 251 zaočkovaní.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v obchodnom...
Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v obchodnom...
+5Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v obchodnom...

V očkovacom centre v Prešove preočkovali 17. júla druhou dávkou vakcíny AstraZeneca 1 387 ľudí. Popradské centrum podalo v nedeľu 18. júla 360 vakcín Pfizer/BioNtech, z toho v 269 prípadoch šlo o preočkovanie. „Zaočkovať sa v Poprade pritom bolo možné aj bez pozvánky, teda na počkanie,“ poznamenala Jeleňová. V Humennom sa očkovalo v oba víkendové dni. V sobotu preočkovali 456 čakateľov na druhú dávku AstraZeneca, o deň neskôr aplikovali vakcínu Pfizer/BioNtech 1 079 záujemcom, z toho 266 ľudí dostalo jej prvú dávku. Aj tu mohli záujemcovia využiť možnosť vakcinácie bez termínu. Očkovacie centrum v Bardejove očkovalo druhou dávkou vakcíny Sputnik V, ktorú podali 635 ľuďom.

Mobilné jednotky PSK zaočkovali vakcínou Pfizer/BioNTech v sobotu 17. júla spolu 36 starších a imobilných v Starej a Novej Ľubovni priamo v mieste ich bydliska. V nedeľu pokračovali v očkovaní v Liptovskej Tepličke, kde podali 113 dávok tejto vakcíny. „Aktuálne sú v Slovenskej Volovej a Ohradzanoch, koncom pracovného týždňa zamieria do Zbudského Dlhého a spoločnosti Garrett Motion Slovakia Záborské,“ doplnila hovorkyňa.

SR Prešov OC koronavírus očkovanie Janssen POX Čítajte viac Prešov ako prvý začal očkovať v nákupnom centre

Krajská výjazdová očkovacia služba taktiež vykonala pilotné očkovanie na počkanie v nákupnom centre Eperia v Prešove. V nedeľu 18. júla tu dva očkovacie tímy podali v priebehu ôsmich hodín spolu 308 dávok jednodávkovej vakcíny Janssen od spoločnosti Johnson&Johnson. Podľa Jeleňovej pilotné očkovanie v jednom z obchodným centier bez nutnosti registrácie prekonalo očakávania. „Možnosť takto sa zaočkovať využili staršie a mladšie ročníky z blízkeho i širšieho okolia Prešova, ktoré mali doteraz problém s registráciou v štátnej čakárni. Vakcínu dostali aj tí obyvatelia kraja, ktorí využili možnosť rýchleho zaočkovania bez nutnej registrácie pred blížiacou sa dovolenkou či pre prípad vykonávania svojho povolania za hranicami Slovenska,“ uviedla s tým, že kraj chce v takomto spôsobe očkovania pokračovať aj počas najbližšieho víkendu.

16:08 Vo veľkokapacitných očkovacích centrách Košického samosprávneho kraja (KSK) bude možné dať sa zaočkovať aj kombináciou vakcín. Pripravení sú tak urobiť hneď, ako Ministerstvo zdravotníctva SR vydá príslušné povolenie a spresní informácie k očkovaniu dvoma druhmi vakcín. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.

Pripomína, že rezort odporúča povolenú kombináciu prvej dávky vakcíny AstraZeneca a druhej dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Interval medzi očkovaniami by mal byť 28 dní. „Na základe záujmu východniarov o kombinovanú vakcináciu vytvoríme plán očkovania. V rámci kraja máme ešte stále v prevádzke tri veľkokapacitné očkovacie centrá, naďalej očkujeme všetkými dostupnými vakcínami. Možnosť výberu vakcíny či očkovacieho centra ostane aj naďalej,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že pri kombinácii vakcín budú postupovať podľa odporúčaní MZ SR. Verí, že možnosť kombinácie zvýši záujem o očkovanie.

KSK okrem veľkokapacitných očkovacích centier podáva vakcíny aj prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby, výjazdové tímy vyrážajú aj do marginalizovaných komunít, väzníc, či do firiem. Očkujú aj tých, ktorí sa pred vakcináciou nezaregistrovali cez formulár Národného centra zdravotníckych informácií.

Ako ďalej informuje, krajské veľkokapacitné očkovacie centrá v Košiciach a v Michalovciach budú v prevádzke počas víkendu. V Košiciach budú zdravotníci v sobotu (24. 7.) dopoludnia očkovať záujemcov jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson&Johnson. Počas nedele (25. 7.) budú očkovať vakcínou od Pfizer/BioNTech. V dopoludňajších hodinách budú môcť na očkovanie prísť deti nad 12 rokov, popoludní dospelí.

V Michalovciach sa bude v sobotu očkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Vakcinačné centrum bude v Michalovciach otvorené aj v nedeľu, dopoludnia tu budú zdravotníci očkovať vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech a popoludní je termín vyhradený pre druhú dávku vakcíny AstraZeneca.

Do terénu opäť vyrazí aj výjazdová očkovacia služba KSK. Počas tohto týždňa by mali zaočkovať približne 2200 ľudí takmer z 80 obcí a miest.

15:51 Iránske úrady zaviedli v Teheráne a okolitom regióne týždeň trvajúci lockdown a sprísnili protipandemické opatrenia v rámci boja s ďalšou vlnou pandémie koronavírusu v krajine. Informovala o tom agentúra AP.

V poradí piaty lockdown od začiatku pandémie sa začne v utorok a potrvá do budúceho pondelka. V oboch iránskych provinciách i susednej provincii Alborz budú zavreté všetky trhy, kiná, reštaurácie, úrady či fitnescentrá.

Irán v pondelok zaznamenal 25.441 nových prípadov nákazy a 213 úmrtí. Od začiatku pandémie tam evidujú 87.374 úmrtí a vyše 3,5 milióna prípadov nákazy.

Iránske úrady nedávno varovali pred novými ohniskami nákazy v dôsledku šírenia nákazlivejšieho delta varantu koronavírusu. V Iráne doteraz zaočkovali oboma dávkami protikoronaví­rusovej vakcíny menej než dve percentá z 84-miliónovej populácie. Väčšina zo zaočkovaných dostala ruské a čínske vakcíny, pripomína AP.

15:11 Predstavitelia štyroch vládnych strán by sa mali na koaličnej rade vrátiť k debate o preplácaní testov na nový koronavírus.

koalícia, Heger, Remišová, Žitňanská, Zemanová Čítajte viac Štátny smútok za Milana Lasicu nebude, dohodla sa koalícia

14:33 Delta variant koronavírusu je v ČR zodpovedný za 70 až 80 percent všetkých pozitívnych testov. Vyplýva to z údajov zozbieraných za ostatné dva týždne, uviedol v pondelok český Štátny zdravotný ústav (SZÚ).

Ako uvádza spravodajská stanica ČT24, experti už skôr predpokladali, že tento variant, objavený najprv v Indii, bude v ČR čoskoro prevládať, tieto údaje však definitívne potvrdzujú, že táto situácia už nastala.

Laboratória z celej republiky za posledné dva týždne vyšetrili celkovo 1405 vzoriek pozitívnych na prítomnosť SARS-CoV-2 Vedci za základe výsledkov tzv. diskriminačných PCR testov zistili, aký variant je zodpovedný za nákazu.

Hlásenie laboratórií do Informačného systému infekčných ochorení (ISIN), ktorý spravuje Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) sa podľa správy SZÚ významne zlepšilo a údaje tak začínajú poskytovať potrebný prehľad o celej ČR.

Pondelková správa SZÚ ďalej uvádza, že variant alfa, objavený v Británii, ktorý bola dominantný v minulosti, je teraz zodpovedný za približne desať percent prípadov nákazy. Variant beta, objavený v Juhoafrickej republike sa vyskytuje v menej ako jednom percente pozitívnych testov. Rovnako ojedinelo našli českí vedci vo vzorkách aj variant gama, objavený v Brazílii.

Medzi európskymi krajinami, ktoré čelia rozmachu variantu delta, sú Británia a Portugalsko. Vysoká miera zaočkovanosti v oboch štátoch však mierni následky tohto nákazlivejšieho variantu.

V Británii, kde sú plne zaočkované dve tretiny dospelých obyvateľov, momentálne umiera v súvislosti s covidom jeden zo 750 nakazených, pričom v zime zomrel jeden z 50 infikovaných, pripomína ČT24.

Vážnu hrozbu predstavuje nákazlivejší delta variant najmä pre rozvojové krajiny, ktoré majú nízku mieru zaočkovanosti, komentuje ČT24.

Po prvý raz bol v ČR detegovaný aj variant delta plus, a to v Juhomoravskom kra­ji.

„Čo sa týka v ČR novo zachyteného variantu, ktorý nesie označenie delta plus, v Európe sa tento variant vyskytol po prvý raz v apríli v Anglicku a doteraz bolo v Európe sekvenovaných 196 SARS-CoV-2 pozitívnych vzoriek s týmto genómom. Nakazenou je tridsaťročná žena z Juhomoravského kraja. Prípad vyšetrovala príslušná krajská hygienická stanica a ďalšie výskyty ochorenia (spôsobného variantom delta plus) neboli zaznamenané,“ priblížila riaditeľka Štátneho zdravotného ústavu Barbora Macková.

13:31 Írska republika sa s niekoľkotýždňovým oneskorením pridala k európskemu systému tzv. covidpasov, čím výrazne zmiernila obmedzenia v oblasti medzinárodného cestovania.

Európska únia od 1. júla zaviedla digitálny covidpas, ktorý má zjednodušiť cestovanie v rámci 27-členného bloku, predovšetkým počas letnej dovolenkovej sezóny. Pripojenie Írska k tomuto systému sa oddialilo v dôsledku rozsiahleho májového kybernetického útoku, ktorý ochromil počítače tamojšieho úradu verejného zdravotníctva.

Osoby prichádzajúce do Írska z krajín EÚ, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska už od pondelka nemusia ísť do povinnej karantény v prípade, ak sú plne zaočkované, nedávno prekonali nákazu koronavírusom, alebo v posledných 72 hodinách mali negatívny test na covid.

Útok vydieračským softvérom, tzv. ransomvérom zo 14. mája zasiahol počítačové systémy írskeho Úradu pre zdravotné služby (HSE) a spôsobil zrušenie tisícok lekárskych vyšetrení, operácií a ďalších liečebných zákrokov. Podľa niektorých išlo zrejme o najhorší kybernetický útok v dejinách Írskej republiky.

HSE musel odstaviť svoje počítačové systémy a odvtedy postupne pracoval na ich obnove. Do tohto úsilia sa zapojili stovky počítačových expertov.

Írska vláda v nedeľu večer – v súvislosti s pripojením sa k európskemu systému covidpasov – oznámila, že digitálne certifikáty rozoslala e-mailom vyše 1,1 miliónu obyvateľov krajiny, zatiaľ čo ďalších 600 000 ich dostane poštou.

Vláda zároveň vyzvala tých obyvateľov, ktorí sa doposiaľ nedali zaočkovať, aby sa vyhýbali rizikovým aktivitám, medzi ktoré patrí aj medzištátne cestovanie.

Írsko v súčasnosti zaznamenáva opätovný nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom v súvislosti so šírením vysokonákazlivého variantu delta. Za tejto situácie vláda odložila plánované otvorenie vnútorných priestorov reštaurácií a pohostinstiev, ktoré bolo plánované na 5. júla.

Úroveň zaočkovanosti v krajine je však vysoká: minimálne prvú dávku proticovidovej vakcíny už dostalo takmer 80 percent dospelých Írov, všíma si agentúra AFP.

12:57 Pätina Američanov verí nepodloženej konšpiračnej teórii, že sa vláda Spojených štátov snaží prostredníctvom vakcín proti covidu „očipovat“ populáciu. Vyplýva to z čerstvého prieskumu agentúry YouGov pre časopis The Economist. Podľa autorov prieskumu úplná väčšina amerických odporcov vakcíny považuje očkovanie za väčšiu hrozbu ako covid-19, hoci vývoj v USA je dôkazom vysokej účinnosti vakcín.

Výsledky prieskumu boli publikované vo štvrtok, teda v rovnaký deň, keď americkí vládni činitelia vystúpili s varovaním ohľadom dezinformácií so zdravotníckou tematikou, ktoré sa naďalej šíria na sociálnych sieťach. „Jednoducho povedané: dezinformácie o zdraví nás stáli ľudské životy,“ vyhlásil šéf Federálneho úradu pre verejné zdravie Vivek Murthy.

Murthy okrem iného uviedol, že podľa prieskumov dve tretiny nenaočkovaných ľudí verí „rozšíreným mýtom“ o vakcínach, alebo si myslí, že by tieto mýty mohli byť pravdivé. Nové čísla od YouGov jeho slová potvrdzujú.

Z respondentov odmietajúcich očkovanie proti covidu údajne 51 percent považuje za „rozhodne alebo asi pravdivé“ tvrdenie, že vláda USA používa vakcíny k nasadeniu „mikročipov“ do tiel obyvateľov. Ďalších 16 percent ľudí z tejto skupiny uviedlo, že si vo veci nie sú istí. Z celej vzorky 1 500 dospelých obyvateľov sa k neopodstatneným tvrdenia o čipoch pätina priklonila, zatiaľ čo ďalších 14 percent vyjadrilo neistotu.

12:28 Spolu 120 obyvateľov sa prihlásilo na prvé očkovanie proti COVID-19 v košickej mestskej časti (MČ) Luník IX. Výjazdová očkovacia služba Košického samosprávneho kraja (KSK) bude na toto sídlisko chodiť očkovať každý týždeň. Ako na brífingu uviedol starosta MČ Marcel Šaňa, ľudí chcú motivovať aj darmi.

Predseda KSK Rastislav Trnka pripomenul, že miera zaočkovanosti v marginalizovaných rómskych komunitách je výrazne nižšia oproti ďalším skupinám obyvateľstva. Na Luníku IX chcú zaočkovať čo najviac obyvateľov. „Aby sme nevideli šírenie nákazy na tomto sídlisku, keďže by to malo ďalekosiahle následky nielen pre samotné sídlisko, ale pravdepodobne aj pre celé mesto Košice a jeho okolie,“ uviedol.

Starosta Šaňa verí, že tí, ktorí sa prihlásili na pondelkové očkovanie, presvedčia aj ďalších. „Dnes som sa preto zaočkoval ako prvý, aby som išiel príkladom. Keď sa táto informácia dostane k ľuďom, verím, že ich presvedčíme, aby sa prišli zaregistrovať. Také isté gesto urobil aj pán kontrolór, miestni ho poznajú. Prišiel sa tu zaočkovať, aby sa nebáli,“ spresnil.

Vakcíny od výrobcu Pfizer/BioNTech podávali zdravotníci v priestoroch miestneho úradu. Medzi prvými sa prišla dať zaočkovať aj 49-ročná Margita Šaňová. Ako uviedla, rozhodla sa tak urobiť preto, že chce byť zdravá. „Mám rodinu a nechcem, aby sa nakazili,“ povedala.

Najbližšie bude jednodňové očkovacie centrum KSK otvorené na Luníku IX v utorok 27. júla, keď bude kraj na základe požiadavky MČ očkovať jednodávkovou vakcínou Janssen od výrobcu Johnson&Johnson.

MČ chce spolu s mestom Košice obyvateľov Luníka IX motivovať k tomu, aby sa dali zaočkovať. „Máme myšlienku, že to bude forma nejakého daru,“ spresnil starosta. Podľa jeho slov vakcináciu doposiaľ absolvovali desiatky obyvateľov sídliska, prípadne sú zaregistrovaní vo vakcinačných centrách. Na Luníku IX žije dokopy okolo 4500 ľudí, počet obyvateľov nad 16 rokov predstavuje necelých 2000.

11:09 Pandémia koronavírusu v Nemecku zrýchlila trend odchodu z veľkých miest do prímestských oblastí. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnil v pondelok ekonomický inštitút Ifo. Z miest s viac ako 500-tisíc obyvateľmi sa počas najbližších dvanástich mesiacov plánuje vysťahovať 13 percent respondentov. Takmer polovica z nich sa vyjadrila, že rozhodnutie k odchodu ovplyvnila pandémia koronavírusu. Z väčších aglomerácií sa chcú ľudia sťahovať najmä do miest so 100 až 500-tisíc obyvateľmi alebo do prímestských oblastí. Dopyt po presťahovaní sa na vidiek je, naopak, nízky.

Inštitút Ifo v rámci prieskumu oslovil viac ako 18-tisíc ľudí. Jedna z dvoch zhruba sedemtisícových skupín pochádzala z miest, ktoré majú viac ako 500-tisíc obyvateľov a druhá z prímestských oblastí. Ďalšie dve približne dvojtisícové skupiny pripadali na menšie metropolitné oblasti s počtom obyvateľov 100 až 500-tisíc a vidiecke oblasti.

10:05 Za nedeľu pribudli na Slovensku štyria nakazení koronavírusom. Laboratóriá ukončili 1 168 PCR vyšetrení. Pribudli tri obete ochorenia COVID-19.

Očkovanie / Vakcína / Čítajte viac Covidu podľahli ďalšie tri osoby, plne zaočkovaných je takmer 1,9 milióna osôb

09:10 Úrad verejného zdravotníctva pripomína, že hoci sa všetky okresy nachádzajú v zelenej farbe, teda v tzv. stupni monitoringu, stále platia preventívne opatrenia.

Liverpool / Reštaurácia / Čítajte viac Od pondelka sú všetky okresy v monitoringu, teda v zelenej farbe

5:55 Napriek opätovne sa zvyšujúcemu počtu infekcií novým koronavírusom prestali v Anglicku od polnoci miestneho času (01.00 h SELČ) platiť takmer všetky zvyšné protipandemické opatrenia. Uviedla to podľa TASR agentúra AFP.

Povinné už nie je nosenie rúšok ani dodržiavanie rozstupov. Znovu sa môžu na plnú kapacitu otvoriť diskotéky, divadlá a štadióny. Zrušené bolo aj odporúčanie pre prácu z domu.

Nosenie rúšok zostáva povinné iba v hromadnej doprave v Londýne. Najväčšie siete supermarketov v Británii však avizovali, že budú svojich zamestnancov i zákazníkov vyzývať, aby v predajniach naďalej nosili rúška.

Britský premiér Boris Johnson vo videoposolstve zverejnenom v nedeľu občanov vyzval, aby boli naďalej obozretní a zodpovední. Zrušenie väčšiny opatrení, ktoré bolo odložené o mesiac, už skôr zdôvodnil rozsahom zaočkovanosti obyvateľstva, prejavujúcim sa poklesom počtu prípadov vážneho priebehu ochorenia COVID-19 alebo úmrtí naň.

„Ak to neurobíme teraz, potom sa budeme otvárať na jeseň, v zimných mesiacoch, keď je koronavírus v chladnom počasí vo výhode,“ povedal Johnson. „Ak to neurobíme teraz, musíme si položiť otázku, kedy to teda urobíme. Takže toto je tá pravá chvíľa, ale musíme to urobiť opatrne,“ zdôraznil premiér.

Hovorca opozičnej strany Labouristickej strany Jonathan Ashworth kritizoval vládu, že je „bezohľadná“ a nepočúva odborníkov. „Sme proti otvoreniu bez akýchkoľvek preventívnych opatrení,“ povedal Ashworth pre televíziu BBC.

Profesor Neil Ferguson z Imperial College v Londýne varoval, že šírenie koronavírusového variantu delta v Británii sa vymklo spod kontroly a krajina smeruje k tomu, že bude pribúdať viac ako 100 000 nakazených denne. „Skutočnou otázkou je, či sa dostaneme na dvojnásobok alebo dokonca na vyššiu úroveň? A práve tam začína krištáľová guľa zlyhávať,“ uviedol pre BBC.

Zvyšné časti Spojeného kráľovstva, teda Škótsko a Wales, postupujú pri rušení alebo zavádzaní opatrení vlastnou cestou a niektoré opatrenia nechávajú aj po 19. júli zachované.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus