Dunaj kulminuje na 730 cm, povodeň z roku 2013 sa nezopakuje

Rieka Dunaj začína v okolí Bratislavy už kulminovať. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

19.07.2021 08:08 , aktualizované: 20:12
Slovanské nábrežie / Dunaj / Morava / Záplavy /... Foto:
Voda pri sútoku Dunaja a Moravy zaplavila časť Slovanského nábrežia pod hradom Devín v Bratislave
debata (30)

Výška hladiny rieky Dunaj v centre Bratislavy dosiahla o 19.15 h 730 centimetrov. V okolí tejto hodnoty sa nachádza už niekoľko hodín.

Výška hladiny Dunaja bola o 19.00 h v Devíne 682 centimetrov. V Devínskej Novej Vsi hladina Moravy naďalej pozvoľna stúpa a dosahuje 554 centimetrov.

Kulmináciu v hornej časti slovenského úseku Dunaja očakávame v pondelok podvečer, uviedol na sociálnej sieti SHMÚ. V strednej časti toku očakáva kulmináciu vo večerných hodinách, v dolnej časti toku v priebehu utorka.

Hladina rieky Dunaj stúpa na Slovensku po výdatných zrážkach v Rakúsku a Nemecku. Pre okres Bratislava platí momentálne výstraha 1. stupňa pred povodňou. Pre rozvodnený Dunaj a spätné vzdutie rieky Morava sú zatopené viaceré inundačné územia v hlavnom meste.

Ministerstvo životného prostredia vylúčilo akékoľvek ohrozenie ľudí či majetku pri stúpajúcej hladine Dunaja. Povodeň z roku 2013 sa podľa rezortu nezopakuje, súčasná situácia je, ako tvrdí, v norme.

Voda zaplavila časť Slovanského nábrežia

Stúpajúci Dunaj v Bratislave zaplavil okrem Slovanského nábrežia v Devíne, cyklochodníka pri rieke Morave aj chodník pri Vodárenskom múzeu pri Karloveskom ramene, tunajšie ohniská i časť bufetu.

Stúpajúci Dunaj v Bratislave zaplavil okrem Slovanského nábrežia v Devíne, cyklochodníka pri rieke Morave aj chodník pri Vodárenskom múzeu pri Karloveskom ramene, tunajšie ohniská i časť bufetu.

Video

Zaplavená je aj časť nábrežia pri Pribinovej ulici či niektoré zelené plochy pri Petržalskej hrádzi. Starostovia dotknutých bratislavských mestských častí ubezpečujú verejnosť, že situácia je pod kontrolou a zatiaľ nehrozí zvýšené nebezpečenstvo. Ľudí pohybujúcich sa okolo rozvodneného Dunaja či Moravy však vyzývajú na opatrnosť.

Na sociálnych sieťach i v skupinách bratislavských mestských častí pribúdajú fotografie z niektorých zaplavených inundačných území v hlavnom meste. Zástupcovia samospráv Devína, Devínskej Novej Vsi, Petržalky i Karlovej Vsi deklarujú, že hrozba povodne z roku 2013 je ďaleko, situácia je pod kontrolou a spoločne s hydrológmi očakávajú v najbližších hodinách kulmináciu hladiny Dunaja.

„Pozorne to sledujeme, sme však na takéto situácie pomerne zvyknutí. Očakávame, že Dunaj už bude čoskoro kulminovať a situácia sa začne upokojovať,“ povedala starostka bratislavskej Karlovej Vsi Dana Čahojová. Záplavy na Dunaji bývajú podľa jej slov v pravidelných cykloch. „Na tú poslednú povodeň sme už skoro zabudli. Musíme byť preto pripravení na to, že sa to môže kedykoľvek zopakovať,“ podotkla.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Posledné varovanie

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) situáciu na Dunaji monitoruje a tvrdí, že nie je dôvod na paniku. Situáciu na vodnom toku označuje pre toto obdobie ako bežnú.

V rámci ochrany hlavného mesta sa SVP riadi monitorovacou stanicou v nemeckom Passau, ktorá umožňuje prípravu aktivít na tri dni vopred. Pre krátkodobejšie aktivity SVP monitoruje dve stanice pri Viedni – Korneuburg a Kienstock.

„Napriek tomu, že hladina rieky Dunaj sa bude prudko zvyšovať, tento stav nebude trvať dlho a už počas utorka sa hladina bude stabilizovať. Na porovnanie, v roku 2013, keď bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, hladina Dunaja v Devíne dosiahla 974 a v Bratislave 1032 centimetrov. Vtedy bol prietok veľtoku v Bratislave na úrovni 10 645 kubických metrov za sekundu,“ uviedol podnik ešte v nedeľu (18. 7.) večer.

Výstraha prvého stupňa

Pre okres Bratislava aktuálne platí výstraha prvého stupňa pred povodňou. Výška hladiny Dunaja v Bratislave krátko po 14.00 h dosahovala 722 centimetrov. V Devíne bola na úrovni 675 centimetrov.

Kulmináciu očakávajú hydrológovia v pondelkových popoludňajších, respektíve večerných hodinách, v Devíne na úrovni 735 a v Bratislave vo výške 770 centimetrov. Zvýšená hladina Dunaja spätne vzdúva hladinu na Morave. V Devínskej Novej Vsi bola krátko po 14.00 h na úrovni 543 centimetrov.

Mesto Bratislava v nedeľu avizovalo, že hladina Dunaja bude v pondelok ráno kulminovať okolo siedmich metrov. Samospráva situáciu spolu so Slovenským vodohospodárskym podnikom a Hasičským a záchranným zborom monitoruje.

„Vzhľadom na to, že aktuálne sú zaplavované inundačné územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova, ktoré sú zároveň aj významnými liahniskami komárov, mesto bude počas aktuálneho týždňa vykonávať rozsiahle zásahy larvicídom BTI, aby sa minimalizovalo kalamitné liahnutie záplavových komárov,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Bratislava / Komáre / Čítajte viac Bratislava nasadí na boj s komármi dobrovoľníkov, drony i mestského koordinátora

Záplavy poškodili jaskynný systém v Domici

Výdatné prívalové zrážky spôsobili v nedeľu v okrese Rožňava záplavy, ktoré zasiahli vzácny jaskynný systém Domica. Ako informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková, mieru poškodenia jaskynného systému určia až aktuálne prebiehajúce expertné obhliadky a fotodokumentácia.

„Po upadnutí vody a dnešnej prvotnej obhliadke jaskyne bolo zistené, že prívalová voda znečistila doneseným kalom a nečistotami z povrchu najnižšie položené časti jaskyne Majkov dóm, Nástupište 1. plavby a časti Panenskej chodby. Z jedného z člnov na plavbe boli odplavené podlahové rošty. Vody občasného podzemného toku Styxu zlomili sintrovú hrádzu a poškodili jednu z vaní na kaskáde Rímskych kúpeľov, ktoré sú symbolom jaskyne,“ priblížil riaditeľ Správy slovenských jaskýň (SSJ) ŠOP SR Ján Zuskin.

Výdatné zrážky sa v nedeľu popoludní začali zhromažďovať v okolí ponoru Domického potoka, ten sa v krátkom čase upchal naplaveninami a nečistotami, čím došlo k vzdutiu vodnej hladiny a vytvoreniu jazera s hĺbkou do troch metrov.

Voda zničila i asfaltový chodník v blízkosti vstupného areálu jaskyne. Pravdepodobne cez poškodenú strechu areálu sa dostala aj do interiéru, kde poškodila dve miestnosti, z ktorej jedna patrila sprievodcom.

Špecialisti SSJ budú v utorok podrobne mapovať škody na prírodných hodnotách aj infraštruktúre, ako sú káblové rozvody, elektrické rozvádzače a svietidlá, chodníky a zábradlia v sprístupnenej čas­ti.

Po jej sprístupnení a sfunkčnení elektrického osvetlenia bude vykonaná obhliadka nesprístupnených častí, kompletné škody by mali byť vyčíslené v najbližších dňoch. Do odstránenia nečistôt a opätovného sprístupnenia prehliadkovej trasy bude jaskyňa pre verejnosť zatvorená.

Jaskyňa Domica tvorí súčasť podzemného systému Baradla- Domica s dĺžkou viac ako 30 kilometrov, zapísaného do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Takmer osem kilometrov dlhý úsek pod územím Slovenska sa vyznačuje bohatým výskytom sinitrových štítov, archeologickými nálezmi aj početným druhovým zastúpením netopierov.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Dunaj #povodňová aktivita