Kombinovanie vakcín bude na Slovensku možné v troch prípadoch

Kombinácia dvomi odlišnými dávkami vakcín proti ochoreniu COVID-19 bude možná len v presne špecifikovaných prípadoch.

19.07.2021 16:59 , aktualizované: 17:04
SR Košice Luník IX koronavírus očkovanie... Foto: ,
Očkovanie proti koronavírusu na miestnom úrade sídliska Luník IX v Košiciach v pondelok 19. júla 2021.
debata (109)

Informuje Ministerstvo zdravotníctva. Kombinácia vakcín by totiž podľa slovenských odborníkov mala byť realizovaná výlučne z dôvodu zdravotnej kontraindikácie pre podanie druhej dávky rovnakej vakcíny. Druhá dávka odlišnej vakcíny tak bude môcť byť podaná len zo zdravotných dôvodov, alebo v prípade nedostupnosti danej vakcíny na trhu, prípadne ak sa človek očkoval prvou dávkou v zahraničí, a táto vakcína nie je dostupná na Slovensku.

„V prípade, ak vakcinačné centrum očkuje mimo nastavených pravidiel, daný úkon je plne v zodpovednosti vakcinačného centra (posúdiť kontraindikáciu môže aj priamo lekár vo vakcinačnom centre)," upozorňuje rezort zdravotníctva.

Vakcíny sa môžu kombinovať tak, že prvá dávka bude vektorová vakcína a druhá dávka mRNA vakcína, alebo bude prvú dávku tvoriť mRNA vakcína a druhú vektorová vakcína. V oboch prípadoch platí, že časový interval musí byť minimálne 28 dní a môže byť až do 12 týždňov avšak s aspektom dosiahnutia plnej ochrany neskôr.

Koronavírus / Covid / Vakcíny / Očkovanie / Čítajte viac Vedkyňa WHO varuje pre kombinovaním rozličných vakcín proti koronavírusu
109 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #vakcinácia