Delta sa medzi Francúzmi šíri 'rýchlosťou blesku'

Vo Francúzsku sa zdvíha štvrtá vlna pandémie, ktorá bude horšia, než všetky predchádzajúce.

20.07.2021 06:10 , aktualizované: 21:21
Ženy v čínskom Pekingu s rúškami počas... Foto: ,
Ženy v čínskom Pekingu s rúškami počas obedňajšej prestávky.
debata (212)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:20 Hlavný zdravotnícky poradca Bieleho domu Anthony Fauci poprel tvrdenia senátora Randa Paula o tom, že USA pomohli financovať výskum v čínskom laboratóriu, odkiaľ údajne mohol uniknúť koronavírus SARS-CoV-2, informovala podľa TASR agentúra AP.

Paul počas utorkovej výpovede Fauciho v Kongrese naznačil, že Fauci v máji klamal pred kongresmanmi, keď poprel tvrdenia, že americký Národný zdravotnícky inštitút (NIH) financoval výskum laboratória vo Wuchane, ktoré v súčasnosti prešetrujú americké spravodajské služby v súvislosti s teóriami o možnom úniku koronavírusu.

„Pred Kongresom som neklamal. Nikdy som neklamal, určite nie pred Kongresom,“ uviedol Fauci a dodal, že senátor Paul nevie, o čom hovorí.

Ide o jeden z posledných incidentov medzi Faucim a republikánskym senátorom Paulom v otázke pôvodu koronavírusu. Fauci, ktorý je hlavným zdravotníckym poradcom amerického prezidenta Joea Bidena a riaditeľom Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID), čelí odporu republikánov vrátane exprezidenta Donalda Trumpa od začiatku pandémie.

Televízia CNN uviedla, že šéf EcoHealth Alliance, globálnej neziskovej organizácie, ktorá pomohla financovať niektoré výskumy vo virologickom ústave v čínskom meste Wu-chan, Faucimu v jednom z emailov zaslanom minulý rok v apríli poďakoval za verejné vyhlásenie, že vedecké dôkazy podporujú prirodzený pôvod koronavírusu, a nie únik z laboratória. Podľa niektorých Fauciho kritikov práve toto ukazuje, že má príliš úzke vzťahy s ľuďmi, ktorí stoja za laboratórnym výskumom vo Wu-chane.

20:25 Spojené kráľovstvo zaznamenalo najvyšší denný počet úmrtí spojených s koronavírusom za ostatné štyri mesiace. Podpísal sa pod to prudký nárast infekcií v nedávnom období v dôsledku šírenia delta variantu i zrušenie pandemických obmedzení.

Podľa vládnych údajov v utorok pribudlo 96 ďalších obetí, čo je najviac od 24. marca. Británia tiež zaznamenala 46 558 potvrdených prípadov. Čísla v utorok boli tradične vyššie kvôli víkendovému oneskoreniu v hlásení.

Nárast úmrtí prichádza deň po tom, ako britská vláda zrušila posledné pandemické obmedzenia, vrátane spoločenských rozostupov a nosenia rúšok. Kritici varujú, že to povedie k ďalšiemu šíreniu koronavírusu a úmrtiam.

V Británii dosiaľ potvrdili 128 823, čo je siedme najvyššie číslo na svete.

20:11 Predstaviteľovi Bieleho domu, ktorý je zaočkovaný proti COVID-19, vyšiel pozitívny test na toto koronavírusové ochorenie. Informovala o tom hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Podľa nej táto osoba nebola v kontakte s prezidentom USA Joeom Bidenom.

„Chcem potvrdiť, že plne zaočkovaný úradník Bieleho domu mal včera pozitívny test na COVID-19,“ uviedla Psakiová na brífingu. Podľa agentúry AFP dodala, že dotyčný úradník mal mierne príznaky ochorenia.

Podľa televízie Fox News vyšiel v pondelok pozitívny test na covid aj osobe z tlačového oddelenia demokratickej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, a to po minulotýždňovom stretnutí s členmi texaského zákonodarného zbo­ru.

Hlavný asistent predsedníčky Snemovne reprezentantov Drew Hammill uviedol, že dotyčná osoba bola plne zaočkovaná a v poslednom období nebola v kontakte s Pelosiovou.

18:48 Vo Francúzsku neobyčajne rýchlo stúpa počet nových prípadov nákazy koronavírusom pre rozširujúci sa variant delta. V utorok to uviedol francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, informovala agentúra AFP.

Za posledných 24 hodín vo Francúzsku zaznamenali až 18 000 nových prípadov. „To znamená, že za posledný týždeň došlo k nárastu šírenia vírusu o približne 150 percent. Toto sme nikdy predtým nezažili ani pri covide (pôvodnej forme ochorenia), ani pri britskom variante, ani pri juhoafrickom alebo brazílskom variante,“ uviedol Véran v parlamente.

Počet prípadov je vo Francúzska najvyšší od polovice mája, keď krajina ukončila svoj v poradí tretí lockdown. Krajina sa pripravuje pre rozširujúci sa delta variant koronavírusu už na štvrtú vlnu pandémie a snaží sa zaočkovať čo možno najviac obyvateľov.

Véran počas svojho príhovoru pred poslancami uviedol, že podľa najnovších údajov teraz nie je správny „čas na pochybnosti a váhanie“. Dosiahnutie kolektívnej imunity je podľa neho jediným spôsobom, ako sa krajina dokáže „raz a navždy zbaviť covidu“.

Minister zdravotníctva sa prihovoril k členom parlamentu v deň, keď rokujú o nových kontroverzných pravidlách, ktoré majú primať Francúzov dať sa zaočkovať. Podľa nových pravidiel by sa všetci obyvatelia krajiny museli pred vstupom do reštaurácie či kina alebo pred dlhšou cestou vlakom museli preukázať buď očkovaním, alebo negatívnym testom na koronavírus.

Od septembra sa navyše stane očkovanie povinné pre pracovníkov v zdravotníctve a v domovoch dôchodcov. Podľa AFP je v krajine momentálne zaočkovaných len 45 percent populácie.

Ohlásené opatrenia v posledných dňoch primali rekordné počty Francúzov k registrácii na očkovanie. Zároveň však vyvolali vlnu nevôle medzi niektorými skupinami obyvateľov. V sobotu protestovalo proti plánu prezidenta Emmanuela Macrona zaviesť povinné očkovanie a systém preukazovania sa tzv. covidpasom v reštauráciách, baroch a ďalších verejných miestach viac ako 100 000 Francúzov.

18:14 Európska agentúra pre lieky (EMA) prijala žiadosť o priebežné hodnotenie novej vakcíny proti COVID-19 od francúzskej spoločnosti Sanofi Pasteur. Vakcína má názov Vidprevtyn. Informovala o tom agentúra AFP.

„EMA posúdi súlad Vidprevtynu s normami EÚ pre účinnosť, bezpečnosť a vysokú kvalitu,“ píše sa v správe EMA.

Úlohou vakcíny Vidprevtyn je pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Vidprevtyn je vakcína na báze proteínu a obsahuje laboratórne vytvorený spike proteín, informoval na sociálnej sieti Facebook Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Spike proteín je pritom len malou časťou vírusu a nie je schopný vyvolať infekciu COVID-19. Okrem spike proteínu vakcína obsahuje aj pomocnú látku, ktorej úlohou je posilnenie imunitnej odpovede.

Nateraz nie je známe, kedy bude vakcína od Sanofi Pasteur registrovaná. Priebežné hodnotenie Výboru EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) však umožňuje celý proces urýchliť. Spoločnosti totiž dodávajú údaje o vakcínach postupne, podľa toho, ako sú k dispozícii. Keď má výrobca k dispozícii kompletné údaje o bezpečnosti, účinnosti a farmaceutickej kvalite vakcíny, môže požiadať o registráciu.

ŠÚKL dodáva, že v priebežnom hodnotení sú momentálne aj vakcíny od spoločností Novavax, CureVac a Sinovac, a tiež vakcína Sputnik V.

17:46 Štadión Borussie Dortmund bude od štvrtka slúžiť aj ako vakcinačné centrum. Fanúšikovia nemeckého futbalového klubu sa budú môcť zaočkovať proti Covidu-19 vakcínami Pfizer alebo Johnson & Johnson.

„Po očkovaní sa budú môcť prejsť okolo štadióna Signal Iduna Park a vyfotiť sa s trofejou pre víťaza Nemeckého pohára. Zriadením vakcinačného centra chceme prispieť k ochrane zdravia. Snažíme sa zároveň urobiť všetko pre to, aby 14. augusta na prvý domáci bundesligový zápas sezóny proti Eintrachtu Frankfurt mohlo prísť do hľadiska čo najviac fanúšikov,“ uviedli predstavitelia Borussie vo svojom vyhlásení, ktoré sprostredkovala agentúra DPA.

17:01 Členovia všetkých výprav na olympijských hrách v Tokiu podstupujú denné testovanie na COVID-19. Športovci, tréneri, lekári či maséri dostali pri príchode do olympijskej dediny fľaštičky, do ktorých zbierajú sliny a tie potom putujú na antigénové testovanie.

Japonsko OH2020 prípravy Čítajte viac Hry o starosti, nie radosti. Japonci nevylúčili ich zrušenie na poslednú chvíľu

„Ak by niekto vynechal test, organizátori to môžu vyhodnotiť rovnako, ako keby mal pozitívny výsledok. Daný športovec by následne musel zamieriť do izolácie. Každý deň je povinné aj vypĺňať dotazník o momentálnom zdravotnom stave. Organizátori tiež sledujú pohyb všetkých účastníkov, keď bol niekto v kontakte s pozitívne testovanou osobou, môžu ho vďaka tomu okamžite poslať do karantény,“ priblížil covid manažér Ruského olympijského výboru (ROC) Arťom Kryncilov pre agentúru TASS.

15:59 Podľa najnovších údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva bolo proti koronavírusu zaočkovaných 50,7 percenta 47-miliónovej populácie krajiny. Ďalších 5 miliónov Španielov čaká na druhú dávku vakcíny. Španielski predstavitelia však zároveň uviedli, že prudký rast nákaz spôsobuje, že do nemocníc smeruje znepokojujúci počet pacientov.

Hoci nemocnice v Španielsku majú stále dostatok voľných kapacít, podľa núdzového koordinačného centra rezortu zdravotníctva počet hospitalizácií na bežných lôžkach za jediný týždeň stúpol o 65 percent a na jednotkách intenzívnej starostlivosti o 45 percent. Predpokladá sa, že počet hospitalizácií sa ešte zvýši, ale španielski predstavitelia očakávajú, že vzhľadom na vysokú úroveň zaočkovanosti ich bude oveľa menej ako počas predchádzajúcich vĺn pandémie.

15:02 Protipandemické opatrenia prijaté v Rakúsku v súvislosti s obmedzením počtu účastníkov pohrebov boli protiústavné. Vyhlásil to rakúsky ústavný súd (VfGH) v rozsudku.. Informuje o tom agentúra APA.

Vo verdikte sa uvádza, že aj keď príslušné opatrenie malo legitímny cieľ, posledná rozlúčka so zosnulým nie je „ani opakovateľná, ani nahraditeľná“. Obmedzenie teda podľa ústavného súdu predstavovalo závažný a neprimeraný zásah do práva na súkromie.

Sťažnosť v súvislosti s protipandemickým opatrením, že na pohrebe sa môže zúčastniť najviac 50 ľudí, podala jedna žena, ktorá nemohla byť prítomná na poslednej rozlúčke so svojou tetou, píše APA. Príslušné opatrenie súvisiace so šírením nového koronavírusu vstúpilo do platnosti koncom roka 2020 a trvalo niekoľko týždňov.

14:13 Slovensko je v počte zaočkovaných proti COVID-19 najhoršie spomedzi krajín strednej Európy. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) to povedal počas dnešného stretnutia ministrov zahraničných vecí Česka, Maďarska, Rakúska a Slovinska, ktoré sa uskutočnilo v českom Mělníku neďaleko Prahy.

Ministri zahraničných vecí sa zhodli, že očkovanie je kľúčom k bezpečnosti občanov a k zvládnutiu pandemických hrozieb. „Moji kolegovia sa ma pýtali, a ja sa už dlhšiu dobu pýtam sám seba, ako je možné, že v porovnaní s Maďarskom, Českom a Rakúskom je na Slovensku evidentne oveľa vyšší podiel tých, ktorí veria dezinformáciám, hoaxom a otvorene hovorím bludom, ktoré hraničia s tmárstvom z minulých storočí,“ povedal Korčok.

13:39 Kvôli obavám zo šírenia nákazy koronavírusom bude v oblasti najhoršie postihnutej nedávnymi katastrofálnymi povodňami na západe Nemecka pôsobiť očkovací autobus. Ľudia si do neho budú môcť prísť pre vakcínu alebo test na covid-19 bez predchádzajúceho objednania sa, informovala agentúra DPA.

Očkovanie a testovanie sú najdôležitejšie preventívne opatrenia proti nárastu počtu chorôb, povedal hovorca ministra zdravotníctva spolkovej krajiny Porýnie-Falcko. „Vzhľadom k infraštruktúre, ktorá je takto poničená, tu existuje nebezpečenstvo nákazy,“ dodal.

Autobus očkovacieho centra v Koblenzi sa ešte dnes premiestni do mesta Bad Neuenahr-Ahrweiler, kde začne s očkovaním obyvateľstva vakcínami BioNTech a Johnson & Johnson.

Ahrweiler je okresom v celom Nemecku zďaleka najhoršie postihnutým bleskovými povodňami z minulého týždňa. Úrady tu zatiaľ registrujú 117 mŕtvych a 749 zranených. V celom Nemecku zahynulo v dôsledku záplav najmenej 165 ľudí.

„Očkovaním a rýchlotestami chceme postihnutým i tým, ktorí pomáhajú, urobiť nebyrokratickú ponuku, aby sme v oblasti katastrofy udržali pandémiu na uzde,“ povedal štátny tajomník ministerstva Denis Alt. Súčasne vyzval všetkých dospelých, ktorí sa doteraz nezaočkovali, aby tak čo najrýchlejšie urobili.

V spolkovej krajine Porýnie-Falcko je zatiaľ plne zaočkovaných vyše 46 percent obyvateľov.

13:20 O výhodách pre zaočkovaných má rokovať parlament opäť v piatok 23. júla. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Zaočkovaní by mali byť podľa návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia zvýhodňovaní pri návšteve hromadných podujatí a prevádzok. Rezort zdravotníctva návrh novely opätovne predloží na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR, ktorá sa má začať v piatok.

koaličná rada, Matovič, Kollár, Čítajte viac Jeden deň tak, druhý inak. Koalícia sa zasekla pri výhodách pre očkovaných

12:14 V Rusku za uplynulý deň pribudlo 23 770 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 784 úmrtí po nákaze covidom. O deň skôr to bolo 24 633 nových prípadov a 719 úmrtí. V krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo už viac ako šesť miliónov ľudí, z ktorých 149 922 nákaze podľahlo, oznámil vládny operatívny štáb.

Ruský štatistický úrad však k tohtoročočnému máju eviduje až 290-tisíc obetí covidu.

Rusko čelí prudkému nárastu nových prípadov nákazy. Úrady to pripisujú novej, nákazlivejšej mutácii delta a tiež pomalému postupu očkovacej kampane, poznamenala agentúra Reuters.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško v pondelok uviedol, že približne 2,5 percenta ľudí očkovaných v Rusku sa nakazí koronavírusom, ale ochorenie má u nich ľahký priebeh. Hospitalizácia je potrebná len u piatich percent z týchto pacientov.

11:44 Počet obetí koronavírusu v Indii môže byť až desaťkrát vyšší než takmer 415 000 úmrtí, ktoré hlásia miestne úrady. Vyplýva to z novej štúdie, o ktorej informovala agentúra AFP.

Výsledky štúdie zverejnilo v utorok Centrum pre globálny vývoj (CGD) so sídlom vo Washingtone a v Londýne.

Podľa AFP ide o doposiaľ najvyšší odhad počtu obetí, ktoré si pandémia vyžiadala v Indii, druhej najľudnatejšej krajine sveta s vyše 1,3 miliardy obyvateľov.

Ak je uvedený odhad správny, išlo by pravdepodobne o najhoršiu tragédiu, aká postihla obyvateľstvo subkontinentu od roku 1947, keď sa India stala nezávislým štátom.

Koronavírusová pandémia obzvlášť tvrdo postihla Indiu v priebehu apríla a mája, čo bolo sčasti spôsobené šírením vysokonákazlivého variantu delta. Analytici porovnávali pritom počty úmrtí s obdobím pred vypuknutím pandémie.

Odborníci z CGD vo svojej štúdii analyzovali súvisiace dáta od začiatku pandémie až do júna tohto roku. Dospeli k záveru, že koronavírus mohol v Indii spôsobiť 3,4 milióna až 4,7 milióna úmrtí.

„Skutočný počet úmrtí (v Indii) pravdepodobne dosiahol niekoľko miliónov, nie niekoľko stotisíc,“ uviedli výskumníci z CGD.

Podľa oficiálnej bilancie indických úradov si pandémia v Indii vyžiadala už takmer 415.000 úmrtí, čo je tretí najvyšší počet na svete po USA (609.000) a Brazílii (542.000).

Experti sa už mesiace domnievajú, že bilancia indických úradov nekorešponduje so skutočnosťou, čo však nepripisujú zámernej dezinterpretácii, ale enormnému tlaku, ktorému je vystavené indické zdravotníctvo. Viaceré indické zväzové štáty v posledných týždňoch svoje bilancie úmrtí zrevidovali smerom nahor.

Indická vláda v júni skritizovala článok zverejnený v časopise The Economist, podľa ktorého bol počet úmrtí na koronavírus v Indii päť až sedemkrát vyšší, než toho času uvádzali oficiálne údaje. Indické ministerstvo zdravotníctva to vtedy označilo za špekulácie.

11:05 Európa sa stala prvým svetadielom, ktorý prekročil hranicu 50 miliónov nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra Reuters na základe vlastných kalkulácií.

Počet infikovaných sa v Európe každých osem dní zvýši približne o milión. Táto najnovšia vlna infekcií v európskych krajinách, ktoré dovedna evidujú už takmer 1,3 milióna úmrtí súvisiacich s covidom, je spôsobovaná najmä nákazlivejším variantom delta.

Tento variant, prvý raz objavený v Indii, dosiaľ detegovali už v 100 krajinách a momentálne je celosvetovo najdominantnejší.

Európske akciové trhy medzitým zaznamenali v dôsledku obáv z možného opätovného zavedenia proticovidových opatrení pokles o dve percentá – najväčší za ostatných deväť mesiacov.

Európa je aj naďalej jeden z najhoršie zasiahnutých regiónov, zaznamenali tu 27 percent všetkých prípadov nákazy a 31 percent všetkých úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19.

10:10 Prostredníctvom vykonaných 7892 PCR testov odhalili v pondelok na Slovensku 35 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli aj štyri obete.

usko koronavírus covid žiarenie 5G WHO HOAX Čítajte viac Pribudli štyri úmrtia na covid, hospitalizácie klesli na 87

10:07 Britský premiér Boris Johnson v pondelok oznámil, že na vstup do nočných klubov a ďalších prevádzok s vysokou návštevnosťou v Anglicku bude od konca septembra povinný certifikát o očkovaní. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Britská vláda od pondelka 19. júla v Anglicku uvoľnila väčšinu opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Do nočných klubov následne prišlo množstvo ľudí, píše Reuters.

Johnson však neskôr oznámil, že do týchto klubov nebudú mať prístup osoby, ktoré nie sú plne zaočkované. Vláda podľa Reuters reaguje na šírenie vírusu spájané s nočnými klubmi v iných krajinách, napríklad v Holandsku a Izraeli.

6:10 Vo Francúzsku počty novo nakazených koronavírusom v posledných dňoch stúpajú čoraz rýchlejším tempom. Podľa hovorcu vlády Gabriela Attala zažíva krajina začiatok štvrtej vlny pandémie, ktorá bude horšia, než všetky predchádzajúce. Podľa oficiálnych čísiel bolo vo Francúzsku za posledný deň 4 151 pozitívne testovaných, minulý pondelok to bolo 1 260 ľudí. V nedeľu bolo 12 532 nových prípadov, najviac od polovice mája, uviedla agentúra AFP.

„Vstúpili sme do štvrtej vlny vírusu. (…) Dynamika epidémie je extrémne silná. Táto vlna je rýchlejšia a nárast počtu prípadov strmší ako u všetkých predchádzajúcich. Takto silný a náhly nárast sme ešte nezažili,“ uviedol hovorca Attal na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. V priemere za posledných sedem dní je vo Francúzsku 86 prípadov na 100 000 nakazených, dodal Attal.

Najväčšie obavy budí variant delta, ktorá aktuálne predstavuje 80 percent všetkých pozitívne testovaných a podľa Attala sa šíri „rýchlosťou blesku“.

Za posledný deň vo Francúzsku zomrelo 20 nakazených covidem, celková bilancia je 111 521 úmrtí. V nedeľu krajina prekonala hranicu 45 percent úplne naočkovanej populácie. Aspoň jednu dávku už dostalo 55,7 percent obyvateľov.

Podľa epidemiológov síce strmo rastú počty nakazených, vďaka očkovaniu je ale u väčšiny ľudí miernejší priebeh choroby a nemocnice tak zatiaľ nečelia tak silnému tlaku ako počas predchádzajúcich vĺn pandémie. Vo francúzskych nemocniciach je aktuálne 7 041 pacientov s kovidom, z toho 360 nemocnice prijali za posledných 24 hodín.

Francúzsky parlament bude v stredu popoludní rokovať o možnosti zaviesť povinné očkovanie pre všetkých pracovníkov v zdravotníctve. Vláda chce tiež zdravotným pasom podmieniť prístup do niektorých zariadení alebo na akcie, čo vo Francúzsku vyvolalo vlnu protestov. Časť protestujúcich vládne obmedzenia prirovnala k nacistickým zákonom počas druhej svetovej vojny a do ulíc vyrazila z pripnutými žltými hviezdami, akými sa povinne za vojny označovali Židia. Politici naprieč spektrom toto porovnanie odmietli a použitie hviezd odsúdili.

212 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus