Dunaj aj Morava klesajú, Bratislava už zasahuje proti komárom

Hladiny riek Dunaja a Moravy v Bratislave po nočnej kulminácii postupne klesajú. Mesto Bratislava však už od utorkového rána zasahuje v zaplavených územiach Devínskej Novej Vsi, Devína i v ďalších častiach proti komárom. Používa pritom biologický larvicíd BTI, ktorý má zneškodniť larvy hmyzu ešte predtým, ako sa z nich stanú dospelé jedince.

20.07.2021 07:48 , aktualizované: 11:37
Bratislava Dunaj Foto: ,
Oceľové mostíky a laná, o ktoré sú pripútané lode k brehu sú zaťažené haluzami a kmeňmi stromov, ktoré priniesla voda.
debata

Magistrát tak chce minimalizovať kalamitné liahnutie takzvaných záplavových komárov.

„Zaplavené inundačné územia sú skutočne rozsiahle a príležitosti na liahnutie komárov sú tak veľké. Konáme preto rýchlo, aby sme zničili čo najviac lariev, kým sa z nich vyliahnu komáre,“ uviedlo na sociálnej sieti hlavné mesto. Aktuálne zasahuje v bratislavskej Devínskej Novej Vsi a počas celého týždňa bude zasahovať aj prostredníctvom člnov či dronov, a to najmä pozdĺž tokov Dunaja a Moravy. Rieky v uplynulých hodinách zaplavili inundačné územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova, ktoré sú zároveň aj významnými liahniskami komárov.

Dunaj a Morava v uplynulých hodinách na území hlavného mesta stúpali po výdatných dažďoch v Rakúsku a Nemecku. Hladina Dunaja v centre Bratislavy kulminovala v utorok nadránom, keď o 3.00 h dosiahla výšku 734 centimetrov. Rekordnú výšku hladiny dosiahol Dunaj v hlavnom meste 7. júna 2013, keď sa vyšplhal až na hrozivých 1040 cm.

V Devíne bola v utorok o 7.15 h výška hladiny 671 centimetrov. V Devínskej Novej Vsi dosahovala hladina Moravy 551 centimetrov. Dunaj dosahoval po 10.00 h v centre Bratislavy 706 a v Devíne 649 centimetrov. V Devínskej Novej Vsi bola Morava na úrovni 537 centimetrov. Hladiny riek na týchto miestach postupne klesajú. Pri obci Medveďov v okrese Dunajská Streda, naopak, hladina Dunaja stúpa a aktuálne dosahuje 661 centimetrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #Dunaj