Na stretnutí s pápežom sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní

Na programe počas septembrovej návštevy pápeža Františka a stretnutia s ním sa budú môcť zúčastniť len ľudia, ktorí budú plne zaočkovaní vakcínou proti covidu. V utorok o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Hlava katolíckej cirkvi už sama je zaočkovaná proti koronavírusu, vyzvala na to aj veriacich.

20.07.2021 10:47 , aktualizované: 15:11
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (531)

„Naším spoločným cieľom je vytvoriť podmienky na to, aby si Svätý otec zo Slovenska odniesol pekné spomienky, aby sme spoločne vytvorili podmienky pre jeho sprievod, ale aj veriacich, ktorí budú chcieť prežiť hlboký duchovný zážitok, a zároveň, aby sme umožnili čo najväčšiemu počtu ľudí – veriacich a iných, zúčastniť sa na verejných svätých omšiach,“ povedal Lengvarský.

Video: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský k opatreniam počas návštevy pápeža Františka na Slovensku.

Video

Poznamenal, že sa tak dohodli s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Stanislavom Zvolenským, že pôjde o účasť vysoko nad rámec platných opatrení.

Podľa Zvolenského toto rozhodnutie vnímajú v duchu ich požiadavky, aby sa na stretnutiach s pápežom mohlo zúčastniť čo najviac ľudí. „Bolo nám komunikované, že z bezpečnostného hľadiska a z hľadiska technických možností je toto jediný reálny spôsob, ako počet účastníkov radikálne neobmedzovať,“ uviedol bratislavský arcibiskup.

Tvrdí, že je pre nich dôležité, že sa rozhodlo a vie sa, na čom sú, aby mohli pokračovať v ďalších prípravách návštevy pápeža. Prosí všetkých, aby informáciu zobrali v dobrom a veriacich prosia o modlitby.

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje argumenty ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského a predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského k návšteve pápeža Františka za logické. Uviedol to riaditeľ komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

„Je to spôsob, akým sa aj v zhoršenej pandemickej situácii bude môcť na bohoslužbách s pápežom zúčastniť čo najväčší počet ľudí. Nie je to populárne, ale je to jediné rozumné riešenie, ktoré môže dať ľuďom istotu stretnutia s pápežom Františkom počas jeho cesty na Slovensko,“ myslí si hlava štátu.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) súhlasí s návrhom umožniť stretnutie s pápežom Františkom iba plne zaočkovaným osobám proti covidu. Uviedla to hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

„Je to jediné možné riešenie, ako predísť nekontrolovateľnému šíreniu vírusu a zároveň umožniť občanom Slovenska zúčastniť sa na takomto mimoriadnom hromadnom podujatí. Toto opatrenie dostalo plnú podporu aj na koaličnej rade,“ informovala.

Vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS) víta rozhodnutie ministra zdravotníctva, že podmienkou návštevy svätých omší, ktoré bude v septembri na Slovensku celebrovať pápež František, bude plná zaočkovanosť účastníkov. Uviedol to hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) doplnila, že ju tento krok veľmi teší. „Udalosť s tisícami ľudí na malom priestore je vždy veľmi riziková, preto je podmienka očkovania namieste. Rovnako ma teší, že aj katolícka cirkev na Slovensku jednoznačne očkovanie podporuje. Koniec koncov, aj sám pápež František verí vedcom a nechal sa očkovať. Toto je určite vzor hodný nasledovania," uviedla Bittó Cigániková vo svojom profile na sociálnej sieti.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vo svojom statuse na sociálnej sieti uvítal Lengvarského oznámenie a opatrenia súvisiace s návštevou pápeža Františka. Ocenil, že podmienkou bude očkovanie.

Podotkol, že ide o obrovské podujatie, ktoré z epidemického hľadiska môže byť extrémne rizikové. „Sám pápež František sa nechal zaočkovať. Rovnako k očkovaniu vyzývajú aj predstavitelia slovenskej cirkvi,“ poukázal. Verí, že aj veriaci budú nasledovať pápežov vzor a budú rovnako ako on dôverovať odborníkom a lekárom.

Gröhling dnes tiež na sociálnej sieti upozornil na delta variant covidu, ktorý sa podľa neho ukazuje ako infekčnejší. Konštatoval, že ochoreniu podľahli aj zdraví, vitálni a aktívni ľudia. Vyzval tiež rodičov, aby sa zaočkovali aspoň oni, ak nechcú dať zaočkovať svoje deti.

Raši hovorí o možnosti PCR testu

Nezaradený poslanec pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase Richard Raši hovorí aj o možnosti PCR testu na covid ako o podmienke účasti na podujatiach počas návštevy pápeža Františka na Slovensku.

Namieta plnú zaočkovanosť ako jedinú podmienku. Poukázal na to, že s pápežom sa možno chce stretnúť aj množstvo ľudí so zdravotnými problémami, pre ktoré sa očkovať nemôžu. Raši upozornil, že aj zaočkovaný môže preniesť vírus a ľudí nemožno deliť opäť na dve kategórie. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii.

„Je to požiadavka Svätej stolice? Je to požiadavka Svätého Otca? Určite nie. Lebo pápež František, ktorý podporuje očkovanie a je zaočkovaný, nediskriminuje ľudí,“ poznamenal Raši v súvislosti s pomienkou plnej zaočkovanosti.

Pokiaľ to nie je vyslovene požiadavka pápeža, mala by sa podľa neho aj inak ľuďom umožniť účasť na podujatiach. „Uvedomme si, že so Svätým Otcom sa budú chcieť stretnúť aj ľudia, ktorí sa zo zdravotných dôvodov očkovať nemôžu,“ podotkol s tým, že to môžu byť stovky ľudí, ktorí veria, že stretnutie s pápežom im môže v ich stave pomôcť. Hovorí preto o možnom PCR teste. Ten považuje za dostatočne presný, aby sa eliminovalo riziko prenášania vírusu.

Pápež František Čítajte viac Po takmer 20 rokoch navštívi pápež Slovensko

Pápež prijal pozvanie, ktoré mu adresovali všetci naši biskupi v mene celej katolíckej cirkvi na Slovensku, prezidentka Zuzana Čaputová, ako aj slovenská vláda. Od poslednej pápežskej návštevy na Slovensku ubehlo 18 rokov. Vtedajší spoločenskí lídri vítali pápeža Jána Pavla II. Pápež František by mal navštíviť Slovensko v dňoch 12. až 15. septembra.

531 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #vakcína proti covidu