Sme rodina má výhrady k skráteniu volebného moratória na predvolebné prieskumy

Rokovanie o skrátení moratória na predvolebné prieskumy na 48 hodín predo dňom volieb sa na stredajšom zasadnutí vlády prerušilo pre politické pripomienky hnutia Sme rodina. Počas rokovania kabinetu to povedala ministerka investícií a šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

21.07.2021 10:35 , aktualizované: 16:14
Milan Krajniak Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (12)

„Rokovanie bolo prerušené pre politické pripomienky strany Sme rodina. Ja oceňujem, že moratórium bolo zjednotené. V každom prípade tento návrh zákona bude na koaličnej rade,“ povedala Remišová novinárom.

O stiahnutie novely, ktorá hovorí o skrátení moratória, požiadal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), potvrdil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). „Neboli tam žiadne zásadné alebo technické pripomienky. Nemáme s tým problém. Netreba v tom nič hľadať, je to v poriadku,“ poznamenal.

SaS by chcela podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) skrátiť moratórium. „Hovoríme o jednom dni, chceli by sme to znížiť, ale, samozrejme, keď to bude len 48 hodín, budeme to akceptovať v rámci dohody všetkých koaličných strán. Sme rodina sa nevyjadrilo, čoho sa týka toto prerušenie, takže si počkáme na koaličnú radu,“ doplnil po rokovaní vlády.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) povedal, že súčasná koalícia nikdy nebola za predlžovanie moratória.

Matovič nepostrehol diskusiu o moratóriu

Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič podľa svojich slov nepostrehol na koaličnej rade diskusiu o moratóriu, „Nie vždy som tam prítomný. Možno tam neboli prítomní ani zástupcovia Sme rodina, možno sa tá téma na koaličnej rade vôbec nerokovala, neviem, aká je situácia,“ skonštatoval.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) podporuje návrh na skrátenie volebného moratória na 48 hodín. Šéf rezortu obrany to povedal pred dnešným rokovaním vlády. Naď považuje návrh za dobrý a treba ho podľa neho podporiť.

„To, že niektorí politici, ktorým to vyhovovalo v minulom období, to chceli predĺžiť, to iba dokazuje, aké majú demokratické zmýšľanie, aj keď sa dnes bijú do hrude, akí sú najväčší demokrati, treba si to pekne pripomínať, čo dokázali robiť oni, keď vládli,“ povedal Naď.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ešte pred zasadnutím kabinetu povedal, že Sme rodina podporuje zmenu súčasného stavu pri moratóriu na prieskumy, no chce sa ešte o presnom nastavení rozprávať s koaličnými partnermi. Hnutie chce podľa neho diskutovať o tom, či by šlo o skrátenie na 48 hodín alebo na iný čas, prípadne o úplnom zrušení moratória.

„V čase 48 hodín predo dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania je zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov a výsledky volebných ankiet. Ak sa koná druhé kolo volieb prezidenta, výsledky volebných prieskumov a výsledky volebných ankiet je zakázané zverejňovať v čase 48 hodín predo dňom konania druhého kola volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania," uvádza sa v návrhu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #volebné moratórium #Jaroslav Naď