Kolíková odvolala svojho štátneho tajomníka. Remišová hovorí o straníckych intrigách

Odvolanie Michala Luciaka (Za ľudí) z funkcie štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti nemá nič spoločné s prácou pre ľudí ani odbornosťou. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) dehonestuje dôležité ústavné funkcie a robí z nich panákov na šachovnici vnútrostraníckych intríg, vyhlásila líderka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

21.07.2021 11:58 , aktualizované: 12:41
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
debata (54)

Verí, že po Luciakovom návrate do Národnej rady Kolíkovej frakcia nepristúpi k odvolaniu Jany Žitňanskej z postu predsedníčky ich poslaneckého klubu. Remišová podotkla, že Žitňanská mala vo voľbách toľko krúžkov ako celá Kolíkovej frakcia.

„Vnútrostranícky konflikt, ktorý vyvolala Mária Kolíková a skupina okolo nej, ako aj spôsoby mocenského boja dosiahli hranicu, ktorú už nemôžem mlčky prehliadať,“ uviedla Remišová.

Namieta, že s prácou Luciaka neboli problémy. Jeho odvolanie označila okrem iného za snahu vyhodiť z parlamentu poslankyňu Vieru Leščákovú (Za ľudí), ktorá by mu ako náhradníčka musela v pléne uvoľniť miesto a ktorá sa nepridala ku Kolíkovej frakcii. „Preto sa jej chcú zbaviť,“ tvrdí Remišová. Poznamenala, že Leščáková pritom pracuje na dôležitých reformách v oblasti školstva.

Remišová verí, že členovia Kolíkovej frakcie sa po zmene pomerov v parlamente „neznížia k tomu, aby sa následne zbavili predsedníčky klubu“. „Bez poslancov, ktorí majú za sebou politickú prácu, a bez týchto hlasov by strana v parlamente ani nebola,“ namieta.

Dodala, že si z histórie nepamätá, že by nespokojní členovia takto škodili strane, zrádzali kolegov a prispievali k destabilizácii strany aj vládnej koalície. Vyzvala ich, aby s tým prestali. „Takéto aktivity nie sú férové a nič občanom neprinesú,“ podotkla s tým, že ak chcú len rozbíjať, majú to robiť mimo strany.

Líderka Za ľudí deklarovala, že chce naďalej brániť rozvratu strany aj vládnej koalície, bojovať proti korupcii a pokračovať v plnení sľubov voličom. Stranu chce postaviť znova na nohy.

Premiér rešpektuje akékoľvek rozhodnutie v rámci strany

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) rešpektuje akékoľvek rozhodnutie v rámci strany. „Dôležité je, ako to majú vyrokované v rámci strany. Do toho ja vstupovať nechcem. Ak sa Luciak rozhodol skončiť, musíme to rešpektovať. Každý má právo ukončiť pracovný pomer,“ povedal predseda vlády.

„Osobne rozhovory s mojimi kolegami nezverejňujem. Nebudem hovoriť o detailoch,“ odpovedal Heger na otázku novinárov, či mu Kolíková spomenula, že návratom Luciaka do parlamentu by sa posilnila jej frakcia aj v klube Za ľudí.

Expremiér a minister financií Igor Matovič si myslí, že napätá situácia v strane Za ľudí by sa už mohla skončiť. „Pani Kolíková chce zjavne týmto zvyšovať svoju hodnotu a tlačiť koaličných partnerov do kúta. Celá situácia v strane mi už príde ako ,kto z koho'. Malo by sa to čím skôr vyriešiť," dodal Matovič.

kiska, remišová Čítajte viac Lenč: Kiskovci sa blížia k rozpadu. Remišová to hrá na všetko alebo nič

Ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) by sa nepáčilo, ak by bola vláda zapojená do politických hier v rámci vnútrostraníckych sporov. Reagoval tak na informáciu o tom, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková predložila na stredajšie rokovanie vlády návrh na odvolanie štátneho tajomníka Michala Luciaka.

Luciak by mohol podľa medializovaných informácií po svojom návrate do parlamentu nahradiť na poste predsedu poslaneckého klubu Za ľudí Janu Žitňanskú.

„Ak by bola pravda, že by to bolo len pre to, aby pani Kolíková mala väčšinu v klube, vymeniť predsedníčku a dať tam niekoho svojho, to by sa mi celkom nepáčilo, že by do tejto veci bola zapojená vláda,“ povedal ešte pred rokovaním vlády Krajniak. Dodal, že každý minister má právo na vlastné personálne rozhodnutia, ktoré má zdôvodniť.

Kolíková ešte v úvode týždňa povedala, že nie je pravdou, že chce, aby z funkcie predsedníčky poslaneckého klubu Za ľudí odišla Žitňanská. Po Luciakovom návrate do parlamentu by z neho mala odísť Viera Leščáková, ktorá podporuje šéfku strany Veroniku Remišovú. Luciak by sa mal zároveň podľa informácií portálu stať šéfom klubu.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Milan Krajniak #Michal Luciak