Pendleri zablokovali priechody, pred Bratislavou skolabovala doprava

Proti novým podmienkam vstupu na SLovensko, ktoré platia pre pandémiu koronavírusu, sa v stredu protestovalo na viacerých hraničných priechodoch.

21.07.2021 18:41 , aktualizované: 19:22
pendleri, protest Foto: ,
Pendleri blokujú diaľničný hraničný priechod Čunovo-Rajka smerom do Maďarska.
debata (368)

VIDEO: Protest v Rajke – živá reťaz.

Video

Okrem priechodu v Komárne polícia evidovala aj blokáciu v Milhosti, Šahách, Brodskom, Suchej Hore, Svrčinovci či na hraničnom priechode Bratislava (Petržalka) – Berg. Zablokovaný bol aj priechod v Štúrove či Čunovo – Rajka.

„V Komárne je prejazd blokovaný, polícia odkláňa cestujúcich na nový most. Protestujúci zablokovali aj hraničný priechod Milhosť. V Šahách je prejazd taktiež blokovaný, doprava je odkláňaná na hraničný priechod Šiatorská Bukovinka. Na diaľnici D2 Brodské je prejazd blokovaný,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Hanba či testovať sa nedáme

Protestujúci vytvorili na priechode Čunovo – Rajka živú reťaz a skandovali heslá ako „hanba“ či „testovať sa nedáme“. Vyjadriť tým chceli nespokojnosť s podmienkami vstupu na Slovensko, a to najmä pre takzvaných pendlerov. „Výrazne znevýhodňujú ľudí z prihraničných regiónov, a to napriek tomu, že bývajú na území, v ktorom nie je horšia epidemiologická situácia ako na Slovensku,“ tvrdia. Podporu nespokojným pendlerom vyjadrili aj viaceré opozičné strany. Niektorí opoziční politici sa na proteste aj priamo zúčastnili. Okrem protestujúcich bola na mieste aj polícia, spoločne s jej antikonfliktným tí­mom.

Na väčšine hraničných priechodov bola podľa slov polície situácia pokojná a bez väčších kolón aj na tých miestach, kde sa zdržiavali protestujúci

Žilinská polícia na sociálnej sieti napísala, že pred hraničným priechodom Svrčinovec evidovala občanov, ktorí zablokovali cestu k hraničnému priechodu. „Snažíme sa cestujúcich vybavovať bez komplikácií," uviedla polícia.

Kolaps dopravy

Hraničný priechod Čunovo – Rajka smerom do Maďarska je po proteste a blokácii opäť otvorený a priechodný. Na sociálnej sieti o tom informovali bratislavskí krajskí policajti. Na diaľnici D2 v Bratislave sú však naďalej kolóny, ktoré sa vytvorili pre blokáciu hraničného priechodu.

Pendleri dnes na 17:00 avizovali blokádu vybraných hraničných priechodov s ČR, Rakúskom a Maďarskom. Nepáčia sa im totiž nové podmienky pre vstup do SR. Od pondelka 19. júla totiž platí, že nezaočkovaní pendleri sa pri vstupe do SR musia preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako sedem dní.

Hraničný priechod Čunovo – Rajka blokovali protestujúci aj začiatkom júla.

VIDEO: Zástupca pendlerov Martiny v Ide o pravdu: Blokáda v stredu bude. Nájdete nás na hranici s Maďarskom, Rakúskom a Českom.

Video
368 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #pendleri