Polovičná zaočkovanosť na deltu nestačí, Nemci chcú 85 %

V Nemecku Inštitútu Roberta Kocha stanovil ako cieľ naočkovať 85 percent obyvateľov vo veku 12 až 59 rokov.

22.07.2021 06:00 , aktualizované: 22:30
Belgicko, Brusel, princezná Elisabeth Foto: ,
Belgická korunná princezná Elisabeth (uprostred) pochoduje s kadetmi vojenskej školy okolo kráľovskej tribúny počas osláv štátneho sviatku - Dňa Belgicka v Bruseli 21. júla 2021.
debata (141)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:23 Odmietanie vyšetrovania pôvodu koronavírusu, ktoré organizuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), je zo strany Číny „nezodpovedné“ a „nebezpečné“. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, informovala agentúra AFP.

„Ich pozícia je nezodpovedná a priam nebezpečná… Nie je čas na obštrukcie“ uviedla Psakiová po tom, ako Peking kritizoval požiadavku WHO na prekontrolovanie laboratórií v oblastiach, kde sa objavili prvé prípady koronavírusu.

Návrh Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vykonať audity čínskych laboratórií je podľa námestníka čínskej Národnej zdravotníckej komisie Ceng I-sin proti „zdravému rozumu“ a je „arogantný voči vede“.

Ako pripomína AFP, WHO je pod stále sa zvyšujúcim tlakom vykonať nové, detailnejšie vyšetrovanie pôvodu nového koronavírusu. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus preto minulý piatok navrhol opätovné prešetrenie tohto pôvodu.

Správa z prvého vyšetrovania bola zverejnená v marci, neobsahovala však jednoznačné závery o tom, ako sa vírus, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, preniesol na človeka. Tedros však minulý týždeň vo štvrtok novinárom povedal, že snaha vylúčiť teóriu o laboratórnom úniku bola „unáhlená“.

Vedci v marcovej správe uvádzajú štyri scenáre, čo sa týka pôvodu nákazy. Zhrnuli, že prenos zo živočíšneho medzihostiteľa je pravdepodobný až veľmi pravdepodobný. Priamy prenos z netopierov na ľudí označili za pravdepodobný. Rozšírenie nákazy z chladeného tovaru bolo podľa nich síce možné, ale nepravdepodobné.

Teóriu o tom, že koronavírus mohol uniknúť z laboratória v čínskom meste Wu-chan, vyšetrovatelia označili za „extréme nepravdepodobnú“.

21:24 Talianska vláda schválila nové koronavírusové opatrenia, ktoré okrem iného zahŕňajú vstup do vnútorných priestorov reštaurácií, kín či športovísk iba s kovidovým pasom. Nový dekrét, ktorý má platiť od 5. augusta a ešte ho musí schváliť parlament, takisto predpokladá ďalšie predĺženie núdzového stavu v krajine. Ten platí v Taliansku od vlaňajšieho januára po niekoľkých predĺženiach zatiaľ do konca júla. Po novom by sa mal predĺžiť do konca roka. Informovala o tom televízia Rai.

Podľa nového vládneho dekrétu by mali od 5. augusta ľudia starší ako 12 rokov v Taliansku smieť do vnútorných priestorov reštaurácií, do kín, divadiel, múzeí, posilňovní či do bazénov ísť len s takzvaným zeleným pasom, ktorý potvrdzuje najmenej jednu dávku očkovania proti COVIDU-19, prekonanie tejto choroby počas predchádzajúceho polroka alebo negatívny test na koronavírus starý maximálne 48 hodín. Takzvaný zelený pas platí v Taliansku od júna a doteraz je nutný len pre vstup do opatrovateľských domov či na veľké akcie, ako sú koncerty alebo športové stretnutia.

Talianska vláda sa novým opatreniam snažia prinútiť viac Talianov k očkovaniu proti COVIDU-19 a obmedziť tak šírenie epidémie. V tejto 60-miliónovej krajine má dokončené očkovanie proti kovidu zatiaľ približne 53 percent obyvateľov starších ako 12 rokov.

20:51 Nemecké lekárne prestali vystavovať certifikáty o očkovaní proti COVIDU-19. Nemecký denník Handelsblatt totiž objavil bezpečnostnú medzeru na serveri Nemeckého zväzu lekární (DAV). Zväz oznámil, že od stredy lekárne v celom Nemecku po dohode s ministerstvom zdravotníctva prestali potvrdenie vydávať.

Nemeckému denníku sa podarilo „s pomocou profesionálne sfalšovaných dokumentov“ získať prístup fiktívneho majiteľa lekárne k serveru DAV, a vygenerovať tak dva očkovacie certifikáty. Teraz z toho dôvodu prechádzajú prevádzkarne kontrolou. Zatiaľ sa však neobjavili informácie o ďalších neoprávnených prístupoch, uviedla agentúra DPA.

Handelsblatt uviedol, že je správne, že denník objavil závažnú bezpečnostnú medzeru pri vystavovaní digitálnych potvrdení. Prístup do systému pritom nezískal denník samotný, ale dvaja experti na výpočtovú techniku, ktorí tak ukázali, že portál má výrazné nedostatky, zdôraznilo vydavateľstvo Handelsblattu.

Podľa DAV nie je jasné, kedy budú môcť lekárne opäť certifikáty vydávať. Zväz je ale presvedčený, že všetkých viac ako 25 miliónov doteraz vydaných potvrdení pochádza od právoplatne registrovaných lekární.

19:37 Európska únia a jej členské štáty darujú do konca tohto roka najmenej 200 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 krajinám s nízkymi a stredne vysokými príjmami. Vo štvrtok to oznámila Európska komisia, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Dávky budú zaslané prevažne prostredníctvom iniciatívy COVAX, ktorú zastrešuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), uvádza sa v tlačovej správe.

Toto prakticky zdvojnásobuje pôvodné sľuby EÚ: predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v máji oznámila, že EÚ pošle do decembra takýmto krajinám najmenej 100 miliónov dávok.

Minulý mesiac však krajiny skupiny G7 prisľúbili, že darujú vyše dve miliardy dávok vakcín. Do skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta patria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko.

„Očkovanie je kľúčové – preto je zásadné, aby sme zaistili prístup k vakcínam proti ochoreniu COVID-19 v krajinách po celom svete,“ uviedla von der Leyenová v tlačovej správe.

Zatiaľ bolo cez COVAX zaslaných 122 miliónov dávok do 136 krajín, ako vyplýva z tlačovej správy.

WHO odhaduje, že na ukončenie pandémie koronavírusu je potrebných 11 miliárd dávok.

18:41 Malta začala letecky posielať domov zahraničných študentov, ktorí majú pozitívne testy na COVID-19.

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva 14. júla zatvorilo jazykové školy na ostrove pre vysoký nárast nových prípadov nákazy koronavírusom, vrátane stoviek medzi zahraničnými študentmi. Mnohí nakazení pritom boli maloletí.

Prvý zdravotnícky charterový let mal na palube 100 študentov smerujúcich do Paríža a ďalšie lety sú naplánované na nasledujúce dni.

Tento týždeň už pritom z ostrova odletelo aj takmer 200 študentov, ktorí mali negatívne testy.

Maltská turistická organizácia informovala, že pokrýva náklady na repatriačné lety, ktoré organizujú v spolupráci so zdravotníckymi úradmi.

Počet aktívnych prípadov nákazy koronavírusom na Malte stúpol zo 43, ktoré registrovali 1. júla, na 2 487 vo štvrtok.

18:03 Český premiér Andrej Babiš zopakoval, že očkovanie proti COVID-19 nebude za súčasnej vlády povinné. Novinárom to povedal počas návštevy Královohradeckého kraja. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch mu však potom čiastočne odporoval. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

Vo Francúzsku a Grécku je očkovanie proti covidu pre zdravotníkov a ošetrovateľov povinné, ale Česko sa k tomu neprikláňa, dodal Babiš. „Pretože my tu máme veľkú debatu o protilátkach, ktorú priživujem,“ dodal premiér. Už skôr totiž načrtol, že chce, aby ľudia s dostatkom nameraných protilátok boli pokladaní za bezinfekčných, rovnako ako očkovaní alebo testovaní ľudia.

Babiš zároveň pripustil, že na túto tému nevládne jednotný názor ani medzi odborníkmi. „Mnohým ľuďom lekári vravia, že majú protilátky, aby sa teda neočkovali. Iní naopak odporúčajú, aby sa ľudia očkovali za každú cenu,“ povedal.

Odborníci vrátane hlavného epidemiológa IKEM (Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny) Petra Smejkala vyhlasujú, že problém je v tom, že dosiaľ nebola stanovená jasná hranica protilátok, od ktorej je človek po prekonaní ochorenia chránený.

O zavedení povinného očkovania sa znova začalo v Česku rozprávať po tom, čo covid zistili v Tokiu u nezaočkovaného lekára českých olympionikov Vlastimila Voráčka. Podľa zistenia Noviniek však nebol na palube špeciálu jediným nezaočkovaným cestujúcim.

Premiér nie je ani zástancom povinného očkovania zdravotníkov, pretože tí sú podľa neho zodpovední.

Minister zdravotníctva Vojtěch však na Babišove slová zareagoval, že prípadné zavedenie povinného očkovania by si zrejme vyžadovalo novelizáciu zákona o ochrane verejného zdravia. Zmenu by teda museli schváliť nielen poslanci, ale aj senátori.

Vojtěch nevylúčil, že neskôr bude očkovanie proti covidu povinné. Nemyslí si však, že je to „otázka súčasného obdobia“.

Minister upozornil, že väčší problém vidí v sociálnych službách, ako sú domovy dôchodcov, kde je miera zaočkovanosti medzi pracovníkmi menšia než u zdravotníkov. „Tam sú najrizikovejší pacienti,“ zdôraznil.

17:37 Proti koronavírusu je už plne zaočkovaných 200 miliónov Európanov, teda viac ako polovica dospelej populácie Európskej únie. Informuje o tom portál Euronews s odvolaním sa na Európsku komisiu (EK).

Hovorkyňa komisie Dana Spinant na štvrtkovom tlačovom brífingu informovala, že úplne zaočkovaných je 54,7 percenta dospelých obyvateľov EÚ.

Pred niekoľkými dňami pritom únia prekonala Spojené štáty v pomere ľudí, ktorí dostali aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu, keď dosiahla úroveň približne 81 podaných dávok na 100 ľudí naprieč blokom.

Medzi krajinami však pretrvávajú obrovské rozdiely v zaočkovanosti. Zatiaľ čo Holandsko a Fínsko už, napríklad, plne zaočkovali viac ako 82 a 78 percent dospelých, v Rumunsku dostalo obe dávky vakcíny len 31 percent ľudí a v Bulharsku dokonca menej ako 20 percent dostalo ešte len prvú dávku.

17:06 Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) zverejnilo novú mapu zachytávajúcu situáciu s COVID-19 v Európe a podľa aktuálnej mapy jadranské pobrežie Chorvátska zostáva oranžové, pričom vnútrozemie krajiny je v zelenej zóne. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

ECDC zverejňuje epidemiologickú mapu pre Európu každý týždeň a tvorí ju podľa 14-dňovej incidencie (počtu prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za posledné dva týždne) a tiež podľa percenta pozitívnych testov.

Nová mapa ukazuje, že Taliansko už nie je celé v zelenej zóne a tri z jeho regiónov sú oranžové.

Francúzsko sa väčšinou zmenilo na oranžové, pričom iba dva z jeho centrálnych regiónov zostávajú zelené. Oranžové sú už aj menšie časti Švédska a Fínska, ako aj väčšina Dánska.

Oranžová je tiež väčšina Grécka a jedna jeho časť je červená. Portugalsko je takisto červené. Španielsko je tmavočervené a červené, Cyprus sa nachádza v tmavočervenej zóne. Írsko, Luxembursko a časti Dánska a Holandska sa tiež zmenili na červené.

16:49 Najvyšší počet prípadov nákazy koronavírusom v rámci štvrtej vlny pandémie zaznamenajú v Poľsku zrejme na konci augusta. Vo štvrtok to uviedol poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski, informovala agentúra PAP.

„Predpovede ukazujú, že táto vlna sa bude šíriť a vyvrcholí na konci letných prázdnin,“ uviedol Niedzielski na tlačovej konferencii.

V Poľsku však v poslednom čase klesol záujem obyvateľstva o vakcináciu. Niedzielski tak na tlačovej konferencii odôvodnil potrebu očkovania tým, že približne 99 percent úmrtí v súvislosti s koronavírusom tvoria neočkovaní ľudia.

„Vakcinácia nás chráni pred tými najhoršími javmi vrátane lockdownu, smrti alebo vážnej hospitalizácie,“ uviedol Niedzielski s tým, že tí, ktorí sa nezaočkujú, sú sami zodpovední za svoje zdravie a zdravie svojej rodiny.

Podľa hovorcu zdravotníctva tvorí percentuálny podiel úmrtí na ochorenie COVID-19 v prípade plne zaočkovaných ľudí len 0,6 percenta.

V Poľsku vo štvrtok zaznamenali 126 nových prípadov nákazy koronavírusom a deväť úmrtí. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie v Poľsku od začiatku pandémie zaznamenali už takmer 2,9 milióna prípadov nákazy a viac ako 75.000 úmrtí.

16:20 Dve dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech alebo od AstraZeneca sú takmer rovnako účinné proti variantu delta ako proti pôvodnému variantu alfa. Vyplýva to zo štúdie publikovanej v prestížnom akademickom časopise New England Journal of Medicine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dve dávky očkovacej látky od Pfizer/BioNTech majú v kontexte variantu delta 88-percentnú účinnosť. Dve dávky od AstraZeneca majú 67-percentnú účinnosť, uvádzajú vedci. Autori štúdie pri výpočtoch použili dáta od Anglického úradu pre verejné zdravie (PHE). Jedna dávka vakcíny proti nákazlivejšiemu variantu delta podľa nich nestačí. Najnovšia štúdia, podľa Reuters, potvrdzuje hlavné zistenia vydané PHE v máji tohto roka.

„Po podaní dvoch dávok vakcíny boli pri variante delta zaznamenané iba mierne rozdiely v účinnosti vakcín v porovnaní s variantom alfa“, uvádzajú vedci.

Agentúra Reuters pripomína, že štúdia sa opiera o reálne dáta z Anglicka, a nie o teoretické odhady. Zo zistenia odborníkov vyplýva, že jedna dávka dvojdávkovej vakcíny pred deltou neochráni. V takomto prípade má očkovacia látka od Pfizer/BioNTech len 36-percentnú účinnosť. Jedna dávka od AstraZeneca poskytuje človeku len zhruba 30-percentnú účinnosť.

„Naše zistenia o zníženej účinnosti po prvej dávke by mali podporiť snahu o úplné zaočkovanie dvoma dávkami,“ uviedli autori štúdie.

16:01 Indická vláda odmietla tvrdenia zverejnené v nedávnych štúdiách, podľa ktorých v krajine v dôsledku COVID-19 zomreli milióny ľudí. Oficiálny počet obetí pandémie koronavírusu v Indii je 419 000, informuje agentúra AFP.

Vláda vo vyhlásení však uviedla, že niekoľko indických štátov v súčasnosti „uvádza do súladu“ svoje údaje v súvislosti s vyvrcholením počtu prípadov v apríli a máji.

Americké Centrum pre globálny vývoj (CGD) v utorok zverejnilo štúdiu, podľa ktorej počet obetí koronavírusu v Indii môže byť až desaťkrát vyšší než oficiálny počet úmrtí uvádzaný indickou vládou. To by znamenalo, že India by mala najviac úmrtí v súvislosti s pandémiou koronavírusu na svete. V súčasnosti je s počtom obetí 419.000 za Spojenými štátmi (610.000 úmrtí) a Brazíliou (545.000 úmrtí).

Štúdia je najnovším spochybnením oficiálnej bilancie Indie. Ak je uvedený odhad správny, išlo by pravdepodobne o najhoršiu tragédiu, aká postihla obyvateľstvo subkontinentu od roku 1947, keď sa India stala nezávislým štátom.

Vedci sa zaoberali najmä „nadmernou úmrtnosťou“, počtom ďalších úmrtí v porovnaní s bežným obdobím a mierou úmrtnosti v iných krajinách. Indická vláda však vo štvrtok uviedla, že ide o „trúfalý predpoklad, podľa ktorého je pravdepodobnosť úmrtia ktorejkoľvek infikovanej osoby rovnaká v rôznych krajinách“.

Štúdie podľa indickej vlády ignorujú faktory ako rasa, etnická príslušnosť, genómové faktory či predchádzajúce úrovne vystavenia iným chorobám a s nimi súvisiaca vyvinutá imunita.

Vo vyhlásení vlády sa však uvádza, že indické ministerstvo zdravotníctva len „kompiluje a zverejňuje údaje, ktoré jej pošlú vlády jednotlivých štátov“, pripomína AFP.

15:44 Variant delta je najviac nákazlivou verziou koronavírusu na svete. Šíri sa približne dvakrát až trikrát rýchlejšie ako pôvodná verzia vírusu a má až tisíckrát väčšiu vírusovú nálož.

delta Čítajte viac Štúdia: Variant delta je extrémne nákazlivý

15:16 Polovicu nových prípadov infekcie koronavírusom – 49,7 percenta – tvorili v Rakúsku počas minulého týždňa ľudia vo veku do 25 rokov. Informuje o tom vo štvrtok agentúra APA.

Najvyššia sedemdňová incidencia (počet infekcií na 100.000 obyvateľov) poukazuje s mierou 99,3 percenta na vekovú kategóriu od 15 až 24 rokov. Priemerný vek novonakazenej osoby bol v 28. kalendárnom týždni (od 12. do 28. júla) 29,6 roka. Pre porovnanie, počas rovnakého obdobia minulého roka bol priemerný vek 37 rokov.

Do akej veľkej miery v súčasnosti koronavírus postihuje mladých, vyplýva aj z aktuálnych údajov rakúskej Agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES). Z dovedna 2190 prípadov nákazy v 28. kalendárnom týždni sa 935 prípadov (42,7 percenta) týkalo osôb vo veku od 15 do 24 rokov. Vo veku od šesť do 14 rokov ich bolo 119 (5,4 percenta), 36 prípadov (1,6 percenta) sa týkalo detí do šesť rokov.

Kým na začiatku pandémie ohrozoval koronavírus najmä seniorov, táto veková skupina obyvateľstva pri nových prípadoch infekcií prakticky už nehrá žiadnu rolu, píše APA. Minulý týždeň bolo nakazených len 3,4 percenta – teda 84 ľudí – vo veku vyššom než 65 rokov. Súvisí to predovšetkým s tým, že viac než tri štvrtiny všetkých seniorov v Rakúsku boli medzičasom plne zaočkované.

Plne imunizovaných je v súčasnosti 84,6 percenta Rakúšanov vo veku nad 85 rokov. V prípade vekovej kategórie od 75 do 84 je to 83,7 percenta, v kategórii od 65 do 74 rokov 76,8 percenta. Naopak, aktuálne je plne immunizovaných len 20,8 percenta – teda jedna pätina – obyvateľov vo veku od 12 do 24 rokov, píše APA. Jednu vakcínu proti ochoreniu COVID-19 ich prijalo najmenej 40,7 percenta.

Čo sa týka celého obyvateľstva, do 21. júla prijalo 58 percent všetkých Rakúšanov najmenej jednu vakcínu, kým 46,8 percenta malo úplnú imunitu. Nemecký inštitút Roberta Kocha (RKI) vychádza z toho, že k zastaveniu šírenia koronavírusu bez opatrení na hraniciach je potrebná zaočkovanosť alebo zotavenie 80 percent obyvateľstva. V Rakúsku sa deti mladšie než 12 rokov neočkujú, pripomína APA.

14:30 Záujem o očkovanie proti COVID-19 v Nových Zámkoch za posledné týždne výrazne poklesol. Podľa riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch Karola Hajnoviča záujem poklesol na 30 percent oproti predchádzajúcim týždňom.

„Pokiaľ sme ešte pred mesiacom očkovali okolo 600 ľudí denne, teraz ich je len niečo málo okolo 150 denne. Je to podobná situácia, akú vidíme v každom regióne a v každej krajine. Tých prvých 50 percent ide rýchlo, potom je to už ťažšie. Je to aj odrazom toho, akú dobu žijeme, že spochybňujeme vedecké závery,“ skonštatoval Hajnovič.

Zvýšeniu záujmu o očkovanie by podľa riaditeľa pomohla spolupráca so starostami. „Sú bližšie k občanom ako nemocnica. My im ponúkame logistiku, administratívu spojenú s očkovaním, vakcíny a zdravotnícky personál,“ priblížil tému rokovania so zástupcami okolitých samospráv, s ktorými sa stretlo vedenie nemocnice.

Novú stratégiu spočívajúcu v priblížení očkovania k občanom potvrdil aj štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Kamil Száz. „Vnímame pokles záujmu o očkovanie a vyvíjame aktivity, aby ten záujem stúpol, chceme ísť bližšie k občanovi,“ povedal.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky spustila očkovanie proti ochoreniu COVID-19 dňa 7. januára 2021. V prvom kole zaočkovala prevažne tých zdravotníkov, ktorí pracovali v červených covidových zónach. "Počas týchto prvých dní sme zaočkovali väčšinu zamestnancov. O očkovanie bol veľký záujem. Do dnešného dňa je v nemocnici zaočkovaných 75,54 percenta zamestnancov, z toho je 86,54 percenta lekárov a 73,25 percenta sestier,“ zhodnotil riaditeľ nemocnice.

Medzi vakcinačné centrá sa novozámocká nemocnica oficiálne zaradila 3. februára. Od rovnakého obdobia sa nemocnica podieľala aj na zabezpečení výjazdových očkovacích služieb pre očkovanie klientov v domovoch sociálnych služieb v okolitých okresoch. Na zabezpečení celého procesu sa podieľalo približne 70 zdravotníckych pracovníkov – lekárov a sestier z nemocnice a lekárov z ambulancií.

Veľkokapacitné očkovacie centrum zriadila nemocnica v spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom 22. mája v priestoroch Cisársko-kráľovskej jazdiarne v Nových Zámkoch. Doteraz zdravotníci zaočkovali 75 179 ľudí

14:01 Britský minister pre podnikanie Kwasi Kwarteng vyjadril znepokojenie z takzvanej „pingdémie,“ ktorá momentálne hýbe krajinou. Tá súvisí s upozorneniami trasovacej aplikácie Národnej zdravotnej služby NHS o povinnej karanténe. Tá sa už týka státisícov ľudí, čo zvyšuje riziko nedostatku palív a potravín v obchodoch.

„Táto situácia nás skutočne znepokojuje,“ povedal Kwarteng v reakcii na otázky v súvislosti s prázdnymi regálmi v niektorých supermarketoch. Dodal však, že situáciu monitorujú. Výraz „pingdémia“ je odvodený od zvukového upozornenia trasovacej aplikácie o kontakte s nakazenou osobou a z toho vyplývajúcej 10-dňovej izolácie.

Podľa britskej asociácie zastupujúcej mäsospracujúci priemysel sú dodávateľské siete „na pokraji kolapsu“. Ako jej predstavitelia uviedli, v dôsledku stále väčšieho počtu ľudí v izolácií po upozornení trasovacou aplikáciou chýbajú firmám a obchodom zamestnanci.

Andrew Opie z Britského konzorcia maloobchodu (BRC) v tejto súvislosti vyzval vládu na okamžité kroky. „Zamestnanci a dodávatelia do maloobchodných sietí, ktorí v tejto pandémii zohrali kľúčovú úlohu, by mali mať možnosť pracovať, ak sa preukážu očkovaním alebo negatívnym testom na COVID-19. Ľudia by tak mali možnosť si nakúpiť,“ povedal Opie.

12:57 V Bratislave zaočkovali proti COVID-19 ďalších 40 ľudí bez domova i zo zraniteľných komunít. Oznámilo to hlavné mesto s tým, že išlo o nízkoprahové mobilné očkovanie jednodávkovou vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson.

„Intervenčný tím ministerstva zdravotníctva v spolupráci so Záchrannou zdravotnou službou SR zorganizoval očkovanie tentoraz v Káčku na Kopčianskej, kam sa prišli zaočkovať aj klienti občianskych združení Odyseus, Vagus, ako aj obyvatelia z mestskej ubytovne Kopčany,“ uviedol magistrát. V priestoroch mestského karanténneho mestečka na Hradskej bol k dispozícii tím sociálnych pracovníkov a zdravotníkov pre prípad vážnejších nežiaducich účinkov po očkovaní.

V Bratislave zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 spolu už vyše 200 ľudí bez domova i zo zraniteľných komunít. Aj touto cestou sa podľa bratislavskej samosprávy posilňuje kolektívna imunita proti ochoreniu. Na dosiahnutie hranice kolektívnej imunity v Bratislave je podľa magistrátu potrebné, aby bolo zaočkovaných aspoň 75 percent Bratislavčanov. Túto hranicu si určilo mesto po konzultácii s odborníkmi.

K 19. júlu bolo v Bratislave prvou dávkou vakcíny proti COVID-19 zaočkovaných 57 percent obyvateľov. Druhú dávku vakcíny dostalo 51 percent Bratislavčanov. „Na 75-percentnú zaočkovanosť prvou dávkou potrebujeme mať zaočkovaných ešte 80.000 Bratis­lavčanov,“ uviedlo mesto.

12:01 Britská vláda trojnásobne zvýšila navrhovaný rast platov pre viac ako milión zamestnancov Národnej zdravotnej služby (NHS) v Anglicku. Ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení uviedlo, že akceptovalo odporúčania útvaru na preskúmanie miezd, aby sa mzdy zamestnancov NHS so spätnou účinnosťou od apríla zvýšili o 3 percentá. Pôvodne vláda navrhovala rast ich miezd len o 1 percento.

Rezort zdravotníctva konštatoval, že 3-percentné zvýšenie platov znamená pre zdravotné sestry v priemere dodatočných 1 000 libier ročne. „Zamestnancom NHS sa v tomto roku právom zvyšujú mzdy napriek zmrazeniu platov vo verejnom sektore," uviedol britský minister zdravotníctva Sajid Javid. „Budeme podporovať NHS, keďže koncentrujeme našu snahu na prekonanie tejto pandémie," dodal minister.

Odborári však vyhlásili, že navrhovaný rast platov je nedostatočný vzhľadom na predpokladané posilnenie inflácie. Unison, najväčší odborový zväz zastupujúci zamestnancov NHS, argumentuje, že zdravotníci si zaslúžia viac. „Zamestnanci NHS sú na kolenách, vyčerpaní, unavení a znepokojení, keďže pravdepodobne smerujeme do ďalšej vlny pandémie ochorenia COVID-19," vyhlásila Rachel Harrisonová z odborového zväzu GMB.

11:35 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila znepokojenie nad exponenciálnym nárastom počtu nakazených koronavírusom v krajine a vyzvala obyvateľov Nemecka, aby sa nechali zaočkovať. Informovali o tom nemecké médiá.

Merkelová varovala, že počty infikovaných covidom už niekoľko dní opäť stúpajú a zreteľná je „jasná a znepokojujúca dynamika“ vývoja nákazy spôsobená šírením nákazlivejšieho variantu delta. Keďže hodnota reprodukčného čísla R sa pohybuje nad číslom 1, aktuálne ide o exponenciálny nárast nakazených. Dôležité je preto podľa jej slov naďalej dodržiavať hygienické pravidlá.

Kľúčom na prekonanie pandémie je ale podľa jej slov predovšetkým očkovanie, ktoré ako zdôraznila, nechráni len samotných zaočkovaných, ale aj ich blízkych. „Čím viac (ľudí) bude zaočkovaných, tým slobodnejší budeme – nie ako jednotlivci, ale ako spoločnosť,“ vyhlásila Merkelová. „Každá zaočkovaná (osoba)… je malým krokom smerom k návratu do normálu,“ citovala jej slová agentúra AFP.

Ide zrejme o poslednú tradičnú letnú tlačovú konferenciu Merkelovej, keďže v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 26. septembra, sa už o ďalšie funkčné obdobie uchádzať nebude.

10:41 Premiéra Eduarda Hegera v piatok zaočkujú druhou dávkou vakcíny proti covidu. Stať sa tak má v poobedňajších hodinách v očkovacom centre na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády.

„Vakcína je podľa premiéra Eduarda Hegera jedinou cestou, ako zabrániť silnej tretej vlne nového koronavírusu,“ priblížil úrad s tým, že prvú dávku vakcíny od spoločnosti od AstraZeneca predsedovi vlády podali 1. mája.

heger ockovanie 5 Čítajte viac Premiéra Hegera zaočkovali prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19

V čakárni na registrované aj neregistrovanú vakcínu bolo k utorku celkovo 179 156 osôb.

10:07 Za stredu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 34 nových prípadov koronavírusu pri 6 779 vykonaných testov (pozitivita 0,5 percenta). Nepribudlo žiadne úmrtie na covid, celkovo už tomuto ochoreniu podľahlo 12 534 osôb. Hospitalizácie poklesli o jeden na 87.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Nepribudlo žiadne úmrtie na covid, zaočkovali ďalších vyše 4-tisíc osôb

9:45 Pandémia nového koronavírusu bude mať pravdepodobne dlhodobé následky v oblasti duševného zdravia ľudí po celom svete. Uvádza sa to v správe, ktorú vo štvrtok zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), píše agentúra DPA.

Odborníci z WHO dospeli k záveru, že obavy z koronavírusu spôsobili mnohým ľuďom psychickú ujmu, bez ohľadu na to, či sa sami nakazili alebo nie. Psychiku mnohých podľa správy negatívne ovplyvnila aj sociálna izolácia počas lockdownov či obavy zo strany zamestnania a zhoršenia finančnej situácie.

„Ľudia v európskom regióne sa doslova rúcajú pod tlakom ochorenia COVID-19 a jeho následkov,“ povedal regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

8:41 Návrh Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vykonať audity čínskych laboratórií v rámci ďalšieho vyšetrovania pôvodu koronavírusu je proti „zdravému rozumu“ a je „arogantný voči vede“, povedal vo štvrtok námestník čínskej Národnej zdravotníckej komisie Ceng I-sin.

Predstaviteľ tohto hlavného orgánu čínskej republiky pre oblasť zdravotníctva novinárom ďalej povedal, že bol „mimoriadne prekvapený“, keď šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus minulý piatok navrhol opäť vyšetriť virologické laboratóriá v meste Wu-Chan, kde bol koronavírus SARS-CoV-2 prvý raz detegovaný.

Teória, že koronavírus mohol uniknúť z laboratória vo Wu-chane, bola dlho odmietaná ako pravicová konšpiračná teória, pričom aj vyšetrovatelia WHO ju pôvodne označili za „extréme nepravdepodobnú“, pripomína AFP.

Tedros však minulý týždeň vo štvrtok novinárom povedal, že snaha vylúčiť teóriu o laboratórnom úniku bola „unáhlená“.

Riaditeľ národného laboratória pre biologickú bezpečnosť v Wuchanskom virologickom inštitúte (WIV) Jüan Č'-ing vo štvrtok novinárom povedal, že v zariadení „nedošlo k žiadnemu úniku patogénov ani nákaze zamestnancov“, odkedy toto laboratórium v roku 2018 otvorili.

Ako pripomína AFP, WHO je pod stále väčším tlakom vykonať nové, detailnejšie vyšetrovanie pôvodu koronavírusu.

8:22 Americký prezident Joe Biden dnes presviedčal skeptických alebo váhajúcich Američanov, aby sa nechali zaočkovať proti covidu-19. V diskusnej relácii televízie CNN okrem iného uviedol, že väčšina nakazených, ktorí v nedávnej dobe s touto chorobou v Spojených štátoch zomreli, neboli vakcinovaní. Rastúci počet prípadov koronavírusu totiž môže ohroziť pokrok, ktorý sa podarilo v boji proti pandémii dosiahnuť, a spomaliť hospodárske oživenie, poznamenala agentúra Reuters.

„Pozrite sa, je to veľmi jednoduché. Máme pandémiu pre tých, ktorí nepodstúpili očkovanie. Je to tak elementárne, tak jednoduché,“ povedal v diskusnom programe Biden. „Desať tisíc ľudí nedávno zomrelo. Približne 9950 z nich sú ľudia, ktorí neboli očkovaní,“ predniesol šéf Bieleho domu podľa Reuters.

Prezident z Ohia Američanov podľa agentúry AP zároveň vyzval, aby brali ohľad jeden na druhého. „Ak ste zaočkovaní, nebudete hospitalizovaní, nebudete na jednotke intenzívnej starostlivosti a nezomriete,“ vyhlásil. Vakcinácia proti covidu-19 u detí mladších ako dvanásť rokov by podľa neho mohla byť schválená v nadchádzajúcich mesiacoch, možno už na konci augusta.

8:15 Južná Kórea a Thajsko dnes oznámili najvyššie denné prírastky infekcií koronavírusom od začiatku pandémie. Soul informoval o 1842 infikovaných ľuďoch za posledný deň a Bangkok ohlásil 13 655 preukázaných prípadov koronavírusu za uplynulých 24 hodín, informovala agentúra Reuters. Príčinou rýchlejšieho šírenia vírusu v oboch krajinách je nákazlivejší variant delta, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii.

Južná Kórea sa v súčasnosti čelí dosiaľ najhoršej vlne Koronavírusovej nákazy a úrady zvažujú rozšírenie reštriktívnych opatrení, ktoré minulý týždeň zaviedli v hlavnom meste a priľahlých oblastiach.

6:00 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku stúpol o 2 203 na celkových takmer 3,75 milióna. Pribudlo tiež 19 ľudí, ktorí v súvislosti s COVIDOM-19 zomreli. Od začiatku pandémie v Nemecku zomrelo na COVID-19 už 91 416 ľudí, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa za túto dobu v priemere nakazilo na 100 000 obyvateľov, sa podľa RKI za posledné dva týždne takmer zdvojnásobila. Od šiesteho júla stúpla zo 4,9 na súčasných 11,4.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v stredu varoval pred dramatickým nárastom sedemdňovej incidencie. Už v septembri by podľa neho mohla byť prekročená hranica 400 a v októbri 800, ak bude pokračovať súčasný vývoj. Spahn tiež varoval pred vyvodením falošných záberov z terajších doteraz nízkych počtov. „Teraz v júli sa rozhodne, aká bude situácia na jeseň,“ upozornil Spahn a vyzval okrem iného na dôsledné nosenie rúšok.

Nárast prípadov by mal podľa ministra tiež urýchliť diskusiu o tom, od akých hraničných hodnôt majú úrady siahnuť k obmedzeniam. Prvé okresy už majú sedemdňové incidenčné číslo nad 50 a dva berlínske obvody nad 35, čo bolo predtým pre vládu a spolkové krajiny povelom ku sprísňovaniu reštrikcií.

Spahn však poukázal na to, že sa nemožno riadiť predchádzajúcimi hraničnými hodnotami, pretože vďaka očkovaniu sú teraz nižšie počty hospitalizovaných a pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Spahn naznačil, že po novom by sa za rozhodujúcu hranicu pre zavádzanie reštrikcií malo považovať incidenčné číslo 200. Nemožno podľa neho ale nemôže čakať, až hodnoty budú také vysoké.

Podľa údajov nemeckej vlády bolo medzitým v Nemecku proti COVIDU-19 aspoň jednou dávkou zaočkovaných vyše 50 miliónov ľudí, čo je 60,2 percenta obyvateľov. Dokončené očkovanie má 39,3 milióna Nemcov, teda 47,3 percenta obyvateľov. „Ale to ešte proti delte nestačí,“ napísal Spahn na twitteri s poukazom na vysoko nákazlivú mutáciu, ktorá už prevláda aj v Nemecku. RKI stanovil ako cieľ naočkovať 85 percent obyvateľov vo veku 12 až 59 rokov.

Po katastrofálnych záplavách, ktoré postihli časti Nemecka, sa vlády Severného Porýnia-Vestfálska a Porýnia-Falcka obávajú, že sa počet nakazených zvýši pre množstvo ľudí, ktorí sa museli uchýliť do núdzových stredísk.

„Mnoho ľudí prišlo o všetko a bude teraz myslieť na čokoľvek iné, než na rúško,“ povedal v utorok David Freichel z miestneho zdravotného úradu. „Musíme sa teraz sústrediť na to, aby sa zvládanie katastrofy nestalo príčinou rýchleho šírenia nákazy,“ dodal.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus