Právnička Berdisová v Ide o pravdu: Ústavný súd ma nepresvedčil, o referende mal rozhodnúť inak

Zmarila prezidentka Zuzana Čaputová referendum? „To, že sa obrátila na ústavný súd bolo dobré rozhodnutie,“ povedala v relácii Lucia Berdisová, ústavná právnička z SAV.

23.07.2021 00:00
debata (89)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Lucie Berdisovej v relácii Ide o pravdu.

Video

Názory na vypísanie referenda o predčasných voľbách sa rôznia. Polemiku začiatkom mesiaca ukončil ústavný súd, ktorý označil referendovú otázku za protiústavnú. V odôvodnení svojho rozhodnutia síce sudcovia významným spôsobom označili referendum za dôležitý prejav priamej demokracie, ale napokon rozhodli, že otázka o predčasných voľbách nie je ústavná.

„Je to paradox, a podľa mňa mali vyrieknuť opačné rozhodnutie,“ povedala v relácii Ide o pravdu Lucia Berdisová, odborníčka na ústavné právo z Ústavu štátu a práva SAV.

Ako expertka dodáva, že v ústavnom práve je často dôležitejšia argumentácia ako samotné rozhodnutie. Ústavní sudcovia skúmali podľa nej otázku referenda príliš široko.

„Mali si všímať problém len v rovine čo môže a čo nemôže byť predmetom referenda,“ upresnila Berdisová.

Sudcom vytýka aj to, že fakticky vo svojom odôvodnení postavili verejnosť, teda ľud, na úroveň parlamentu. „Vo viacerých krokoch podľa mňa urobili chybu,“ neskrývala sklamanie expertka na ústavné právo.

Čo si myslí o výzve prezidentky Zuzany Čaputovej, aby parlament novelizoval ústavu a umožnil referendum o predčasných voľbách? Čo odporúča právnička Lucia Berdisová politikom? Pozrite si reláciu Ide o pravdu.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Lucia Berdisová