Británia čelí problému prázdnych regálov, Heger je plne zaočkovaný

Britská vláda sa snaží zmierniť napätie pri dodávkach potravín v Anglicku udelením výnimky z karantény pre niektorých zamestnancov. Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) je už plne zaočkovaný.

23.07.2021 21:56
SR premiér Heger očkovanie koronavírus druhá... Foto: ,
Predseda vlády Eduard Heger, ktorý dostal druhú dávku vakcíny proti Covid-19, sedí v čakárni aj so svojím synom Leonardom v očkovacom centre.
debata (126)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:54 Delta variant koronavírusu je už v Európe dominantný. V piatok to povedal regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge. Zároveň vyzval krajiny, aby prijali prísnejšie opatrenia na monitorovanie vírusu vrátane zlepšenia prístupu k bezplatnému testovaniu, posilnenia trasovania kontaktov a poskytovania stimulov na izoláciu.

Napriek zvýšenému očkovaciemu úsiliu naprieč kontinentom zostávajú milióny ľudí nezaočkované a sú tak vystavené riziku hospitalizácie, varoval Kluge s tým, že ku koncu pandémie je ešte ďaleko.

Kluge tiež upozornil, že krajiny, ktoré uvoľňujú svoje pandemické obmedzenia, by mali posliniť ďalšie opatrenia týkajúce sa verejného zdravia. Vyjadril sa tak len niekoľko dní po tom, čo Spojené kráľovstvo uvoľnilo takmer všetky zákonné pandemické obmedzenia, čím umožnilo ľuďom chodiť bez prekrytia tváre a schádzať sa v interiéroch vo väčších počtoch.

Cestovanie podľa Klugeho nie je bez rizika. Ľuďom poradil, aby cestovali bezpečne, nosili rúška, umývali si ruky a dodržiavali odstupy.

18:31 Počty prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku zreteľne vzrástli. Sedemdňová incidencia stúpla za týždeň v celej krajine na v priemere 41 infekcií na 100 000 obyvateľov, kým pred týždňom to bolo ešte iba 19, informovala v piatok agentúra DPA.

Viacero prípadov infekcie zaznamenali medzi mladými ľuďmi, uvádza sa v pravidelnej správe o situácii v súvislosti s koronavírusom, ktorú talianske ministerstvo zdravotníctva zverejnilo v piatok.

Počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti zostáva podľa expertov na podobnej nízkej úrovni ako v priebehu minulého týždňa.

Vysoko nákazlivý koronavírusový variant delta sa v Taliansku ďalej šíri a medzičasom prevláda, píše DPA. Vláda talianskeho premiéra Maria Draghiho vo štvrtok večer reagovala zavedením prísnych protipandemických pravidiel. Od 6. augusta bude v krajine pre viaceré aktivity v uzavretých priestoroch potrebný doklad o očkovaní, negatívny test na koronavírus či potvrdenie o zotavení sa z ochorenia COVID-19. Taliansko tiež predĺžilo núdzový stav do 31. decembra.

Krajina so zhruba 60 miliónmi obyvateľov vo štvrtok zaregistrovala 5057 nových prípadov nákazy za jediný deň a 15 úmrtí. Plne zaočkovaných bolo doposiaľ približne 53 percent obyvateľov vo veku nad 12 rokov.

18:18 Španielska ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová oznámila, že tretia dávka vakcín bude zrejme nevyhnutná s cieľom zabrániť výskytu nových variantov koronavírusu, ktoré môžu znížiť účinnosť už podaných dávok. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník El País.

„Všetko nasvedčuje tomu, že budeme musieť podať tretiu dávku,“ povedala Dariasová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Onda Cero. Španielsko podľa jej slov prostredníctvom Európskej únie uzavrelo dohody so spoločnosťami BioNTech/Pfizer a Moderna o dodávke vakcín na roky 2022–23, píše portál The Local. Ešte je podľa jej slov potrebné určiť termín podania tretej a prípadných ďalších dávok.

Občania Španielska podľa nej budú musieť očkovanie proti koronavírusu absolvovať každý rok.

Španielsku sa podarilo dosiahnuť cieľ plne zaočkovať do konca štvrtého júlového týždňa 25 miliónov ľudí, pripomína El País. Obe dávky dostalo viac ako 25.060.000 osôb, čo predstavuje 52,8 percenta obyvateľov krajiny.

17:25 Premiér Eduard Heger (OĽANO) je už plne zaočkovaný. Vo veľkokapacitnom očkovacom centre na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave dostal v piatok popoludní druhý dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Išlo o vakcínu od spoločnosti AstraZeneca.

VIDEO: Pozrite si očkovanie premiéra Eduarda Hegera na Národnom futbalovom štadióne.
Video

„Vidíme, že s pandémiou sme ešte neskončili. Vieme, že vírus si príde pre ľudí. Nechcem strašiť, ale je to fakt, ktorý sme zažili v prvej aj druhej vlne,“ uviedol Heger.

Predseda vlády opätovne zdôraznil, že jediným nástrojom, ako vieme posilniť imunitu, je očkovanie. Ubezpečil, že vakcín je dostatok, a to, ako bude vyzerať tretia vlna, závisí podľa neho od každého občana Slovenska. Vyzval preto na spojenie síl a očkovanie sa.

„Takú imunitu, ako nám dáva vakcína, nedá nič iné, ani prekonanie koronavírusu,“ povedal Heger. Postaviť sa tretej vlne bez imunity dosiahnutej očkovaním, je podľa premiéra ako poslať ľudí do boja s nožíkmi proti akémukoľvek súperovi. „To nemáme šancu vyhrať,“ podotkol. Poukázal tiež na viaceré krajiny, ktoré majú vyššiu mieru zaočkovanosti a môžu „experimentovať a ustupovať od rôznych opatrení“. Na Slovensku to podľa neho možné v súčasnosti nie je.

Na očkovanie vyzval aj lekár Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Tomáš Szalay. „Tie najnižšie čísla máme asi už za sebou. Už sa asi začneme len zhoršovať,“ vyhlásil Szalay.

Zhoršovanie situácie očakáva v auguste a septembri. Podotkol, že hlavné mesto má podľa neho dobrú zaočkovanosť, okolo 60 percent, kraj okolo 50 percent. Vyjadril presvedčenie, že v COVID semafore by sa v budúcnosti mohli tieto fakty zohľadňovať, aby slovenská metropola i Bratislavský kraj nedoplatili na niektoré iné regióny, kde je miera zaočkovanosti výrazne nižšia.

V súvislosti s nezaočkovanými vyzval, aby im bola umožnená dôstojná cesta k ústupu z pozícií a dôstojná cesta k zmene ich názoru.

16:41 Portugalsko zažíva výrazné výpadky v očakávaných dodávkach očkovacej látky proti koronavírusu od spoločnosti Janssen. Povedal to šéf portugalského programu distribúcie vakcín Henrique Gouveia e Melo. V parlamente krajiny v piatok uviedol, že spoločnosť Janssen sľúbila v júli krajine dodať 800-tisíc dávok očkovacej látky, ale doteraz jej poskytla iba 260-tisíc dávok.

V auguste firma Portugalsku dodá len 200-tisíc dávok očkovacej látky namiesto očakávaných 600-tisíc dávok. Šéf programu distribúcie vakcín konštatoval, že výpadok dodávok je „zlou správou“ pre snahu krajiny o zaočkovanie obyvateľstva. Nevysvetlil však dôvod redukcie dodávok zo strany spoločnosti Janssen.

Portugalské úrady hľadajú iných dodávateľov s cieľom vykompenzovať výpadok. Gouveia e Melo informoval, že približne 65 percent cielenej populácie krajiny dostalo prvú dávku vakcíny a približne polovica je už úplne zaočkovaná. Vyslovil pritom očakávanie, že 70 percent cielenej populácie bude úplne zaočkovanej do 12. septembra.

16:02 Európska lieková agentúra (EMA) odporučila rozšírenie používania vakcíny Spikevax (Moderna) aj na dospievajúcich vo vekovej kategórii od 12 do 17 rokov. EMA o tom informovala v piatok v tlačovej správe. Doteraz bolo použitie očkovacej látky Spikevax schválené od 18 rokov.

Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) v zrýchlenom procese preskúmal dokumentáciu, ktorá obsahovala výsledky klinickej štúdie uskutočnenej na dospievajúcich vo veku od 12 rokov.

Do štúdie bolo celkovo zapojených 3732 dospievajúcich vo veku 12 až 17 rokov. Z toho 2163 osôb dostalo vakcínu a 1073 dostalo zámerne neúčinné liečivo (placebo). V skupine zaočkovanej vakcínou sa nevyskytol ani jeden prípad nákazy. V skupine s placebom sa vyskytli 4 prípady nákazy koronavírusom. Zaočkovanej skupine experti merali aj hladinu protilátok, ktorá bola veľmi podobná ako v skupine očkovaných vo veku 18–25 rokov.

V klinickom skúšaní boli podľa EMA pozorované bežné krátkodobé nežiaduce účinky ako bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov či kĺbov, triaška, nevoľnosť, zvracanie a horúčka. Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) dospel v tejto súvislosti k názoru, že prínosy vakcíny prevyšujú riziká aj vo vekovej skupine od 12 do 17 rokov.

Slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v tejto súvislosti informoval, že po rozhodnutí Európskej komisie (EK) budú zmenené dokumenty k vakcíne Spikevax (Moderna). O tom, či a kedy sa vakcína u dospievajúcich začne používať, rozhoduje v rámci očkovacej stratégie Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, dodal ŠÚKL v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

15:31 Od pondelka sa nebudú musieť deti do 12 rokov preukazovať negatívnym výsledkom testu na COVID-19 všade tam, kde sa to aktuálne na území Slovenska vyžaduje. Ide napríklad o interiéry akvaparkov, vybrané športové podujatia, či oslavy organizované v prevádzkach. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Pripomenula, že horná hranica bola doteraz stanovená na 10 rokov. „Vekovú hranicu do 12 rokov zosúlaďujeme so znením vyhlášky, ktorá upravuje režim na hraniciach,“ doplnila.

Toto opatrenie platí aj pre vstup na zotavovacie podujatie, teda pobytové tábory.

14:55 Variant delta, ktorý zistili v Indii, je v Rakúsku aktuálne zodpovedný za približne 95 percent prípadov nákazy. Tento odhad uviedol virológ Andreas Bergthaler v rozhovore pre agentúru APA, ktorý bol zverejnený v piatok.

Odborník však upozornil, že podiel variantu delta (B.1.617.2) podlieha regionálnym rozdielom. Záleží tiež na tom, kedy a v akej oblasti bola vzorka odobratá. „Dôležitú úlohu môže zohrávať to, či bola vzorka odobratá o týždeň skôr alebo neskôr,“ poznamenal Bergthaler.

Z analýz odpadových vôd zo začiatku júla vyplýva, že pred dvoma alebo troma týždňami mal variant delta v Rakúsku podiel 60 percent na celkovom počte nakazených. Aktuálny vývoj charakterizujú relatívne nízke absolútne počty nakazených, ktoré však neustále stúpajú.

Významným faktorom je tiež to, koľko obyvateľov je zaočkovaných, keďže vakcinácia zabraňuje vážnemu priebehu ochorenia COVID-19 a môže znížiť i riziko prenosu nákazy na iného človeka. „Zatiaľ čo sme ešte v januári s veľkými obavami sledovali predovšetkým sedemdňovú incidenciu, na jeseň už nebude jediným kritériom,“ povedal Bergthaler s tým, že prípadné ďalšie opatrenia budú závisieť napríklad aj od miery zaočkovanosti, počtu pacientov s covidom v nemocniciach či od výskytu ďalších variantov vírusu.

Podľa Bergthalera záleží tiež na tom, či je niekto infikovaný, ale je už očkovaný. „Mali by sme preto v lete čo možno najlepšie využiť čas, aby sme obyvateľom aj pomocou vedeckých dát ukázali, prečo bude čo možno najvyššia miera zaočkovanosti na jeseň veľmi dôležitá,“ dodal.

Gerald Gartlehner z Dunajskej univerzity v Kremse je tiež presvedčený, že vďaka očkovaniu nenastane preťaženie nemocníc. Z dôvodu šírenia nákazlivejšieho variantu delta je však Rakúsko „na začiatku štvrtej vlny“ pandémie, povedal Gartlehner v relácii Morgenjournal verejnoprávnej rozhlasovej stanice Ö1.

Rakúska Agentúra pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES) pre APA potvrdila, že v budúcnosti plánuje zverejňovať i počty nakazených v radoch zaočkovaných.

14:02 Od pondelka 26. júla sa hromadným podujatiam prekračujúcim povolený maximálny počet účastníkov podľa COVID automatu predĺži platnosť negatívnych výsledkov testov z 12 na 24 hodín pred začiatkom podujatia. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Nutné je preukazovať sa negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu, už nie antigénovým testom. Negatívny výsledok PCR alebo LAMP testu je možné nahradiť dokladom o očkovaní alebo dokladom o prekonaní COVID-19,“ doplnila.

13:41 Britská vláda sa snaží zmierniť napätie pri dodávkach potravín v Anglicku udelením výnimky z karantény pre niektorých zamestnancov. Vláda predložila plán denného testovania na COVID-19 v prípade nevyhnutných zamestnancov v potravinárskom odvetví. To umožní negatívne testovaným pokračovať v práci, hoci dostali správu, aby zostali v izolácii po kontakte s niekým, kto je infikovaný. Vláda túto výnimku schválila pre rastúci tlak zo strany maloobchodníkov, ktorí čelia problému prázdnych regálov.

V Británii musia na 10 dní zostávať v izolácii státisíce ľudí po tom, ako dostali informáciu z aplikácie Národnej zdravotnej služby (NHS), že boli v úzkom kontakte s niekým, kto bol na koronavírus pozitívne testovaný. Vláda uviedla, že identifikovala prioritné pracoviská, vrátane najväčších distribučných centier pre supermarkety, v ktorých sa tento týždeň začne testovanie. Tento program na budúci týždeň rozšíria na 500 pracovísk.

Britskí maloobchodníci novú politiku vlády privítali, ale mnohí uviedli, že vláda musí byť pripravená v prípade nutnosti podniknúť ďalšie kroky. Mohlo by k nim patriť aj skoršie uplatnenie zmien pravidiel samoizolácie, ktorých zavedenie je naplánované na 16. augusta. Od tohto dátumu vláda chystá zrušenie povinnosti samoizolácie pre ľudí zaočkovaných dvomi dávkami vakcíny proti koronavírusu.

13:24 Hlavný poradca francúzskej vlády pre COVID-19 uviedol, že počas budúcej zimy sa v krajine „pravdepodobne“ objaví nový variant koronavírusu. Návrat k bežnému životu bude podľa neho zrejme možný až v rokoch 2022 alebo 2023, informovala agentúra AFP.

„Počas zimných mesiacov k nám pravdepodobne príde nový variant,“ povedal pre televíziu BFM Jean-Francois Delfraissy, predseda vedeckej rady francúzskej vlády pre covid. Odmietol však predpovedať, či bude tento variant nebezpečnejší než doterajšie, no poznamenal, že pôvodca covidu má „relatívne obmedzené“ možnosti mutácie.

Zároveň vyzval Francúzov, aby sa vrátili k zachovávaniu sociálnych odstupov a noseniu rúšok.

„Veľkou výzvou pre najbližších niekoľko rokov bude to, ako budú koexistovať dva svety: krajiny, čo sú zaočkované, a tie, čo nie sú,“ domnieva sa lekár a profesor medicíny Delfraissy, ktorý je špecialistom na imunológiu.

Francúzsko v súčasnosti zaznamenáva bezprecedentný denný nárast počtu nových prípadov nákazy, ktoré zapríčiňuje šírenie vysoko infekčného variantu delta po prvý raz zaznamenaného v Indii.

V rámci štvrtej vlny pandémie francúzska vláda stavila hlavne na systém tzv. zdravotných pasov, ktoré od stredy umožňujú vstup do kín, múzeí, plavární či športovísk. Podľa kritikov však vyžadovanie zdravotných pasov, potvrdzujúcich vakcináciu alebo negatívny výsledok testu na koronavírus, obmedzuje slobody nezaočkovaných Francúzov.

Dolná komora francúzskeho parlamentu v noci na piatok schválila návrh zákona, ktorý od augusta rozšíri tento systém aj na kaviarne či reštaurácie. Na jeho základe by tiež malo byť očkovanie proti covidu povinné pre zdravotníkov a pracovníkov domovov sociálnej starostlivosti. Návrh ešte musí schváliť horná komora (Senát), pričom vláda očakáva, že sa tak stane ešte do konca tohto týždňa.

12:42 V Singapure sa aj naďalej šíri koronavírus, pre vysokú mieru zaočkovanosti sú však ťažké priebehy COVID-19 mimoriadne zriedkavé.

Z 1096 lokálnych prípadov nákazy koronavírusom, ktoré zaznamenali v Singapure za ostatných 28 dní, sa 484 (44 percent) vyskytlo u plne zaočkovaných ľudí, 30 percent u čiastočne zaočkovaných a 25 percent u nezaočkovaných.

Závažný priebeh covidu, ktorý si vyžadoval kyslíkovú podporu, malo sedem ľudí. Šesť z nich nebolo očkovaných a jeden z nich prvou dávkou, informovalo podľa agentúry Reuters ministerstvo zdravotníctva.

Singapur má po Spojených arabských emirátoch (SAE) druhú najvyššiu mieru zaočkovanosti proti koronavírusu na svete. Najmenej jednu dávku proticovidovej vakcíny dostalo už 75 percent z 5,7 milióna obyvateľov, pričom plne zaočkovaná je už polovica populácie.

Odborníci upozorňujú, že prípady nákazy zaočkovaných ľudí neznamenajú, že vakcíny sú neúčinné. Vedci zo Singapurskej štátnej univerzity (NUS) konštatovali, že čím viac ľudí bude v Singapure zaočkovaných, tým viac sa ich nakazí. Tieto údaje je však dôležité vnímať v pomere k počtu nezaočkovaných. „Predpokladajme, že Singapur dosiahne 100-percentnú zaočkovanosť … potom budú všetky prípady infekcie pripadať na očkovaných ľudí a žiadne na nezaočkovaných,“ povedal Teo Yik Ying z NUS.

Z údajov navyše vyplýva, že za posledné dva týždne sa u ľudí nad 61 rokov vyskytlo o 88 percent viac prípadov nákazy, ako u mladších osôb. Podľa profesorky lekárskej fakulty Singapurskej štátnej univerzity Linfy Wangovej majú starší ľudia preukázateľne slabšiu imunitnú odpoveď na vakcináciu.

V Izraeli, ktorý má tiež vysokú mieru zaočkovanosti, bola približne polovica zo 46 pacientov hospitalizovaných s ťažkým priebehom COVID-19 zaočkovaná, vyplýva z údajov k začiatku júla. Väčšina z nich však bola z rizikových skupín.

Ako však píše Reuters, zatiaľ nie je zrejmé, či je rastúci počet prípadov nákazy dôkazom toho, že vakcíny sú proti novému variantu delta, ktorý je v Singapure dominantný, menej účinné.

V tomto mestskom štáte zaznamenali vo štvrtok 162 nových lokálnych prípadov nákazy, čo blízko 11-mesačnému rekordu zo začiatku tohto týždňa. Úrady v reakcii na rastúce počty novoinfikovaných sprísnili protiepidemické obmedzenia a avizovali ďalšie zrýchlenie vakcinačného programu.

12:21 Kumulovaný počet prípadov nákazy koronavírusom v Pakistane od vlaňajšieho vypuknutia pandémie prekročil smutnú hranicu jedného milióna. V piatok krajina nahlásila ďalších 11 úmrtí na ochorenie COVID-19 a 1 425 nových infekcií, čím celkový počet odhalených nákaz vzrástol na 1 000 034. Od začiatku pandémie v krajine potvrdili 22 939 úmrtí na koronavírus.

Počet infekcií v Pakistane nepretržite stúpa, keďže sa šíri nákazlivejší delta variant. Úrady pritom očakávajú novú vlnu vzhľadom na spoločenské aktivity počas tohtotýždňového moslimského sviatku Íd al-adhá.

Už 30 krajín sveta prekročilo hranicu viac ako jedného milióna potvrdených infekcií koronavírusom. Globálne úrady oficiálne registrujú viac ako 190 miliónov nakazených ľudí, pričom tento údaj je považovaný za podhodnotený.

11:56 Pri návšteve reštaurácií či kultúrnych podujatí v Česku už po novom nestačí preukázať sa čestným vyhlásením o absolvovaní testu na koronavírus v zamestnaní či samotestu. Ministerstvo zdravotníctva ČR totiž zmenilo pravidlá a ľudia musia poskytnúť dôkaz o očkovaní, prekonaní covidu alebo výsledok oficiálneho testu z certifikovaného laboratória. Informoval o tom v piatok spravodajský server Novinky.cz.

Dôvodom zmeny je podľa rezortu zdravotníctva skutočnosť, že čestné prehlásenie sa viazalo na mimoriadne opatrenie, na základe ktorého bolo testovanie povinné v školách či v zamestnaní. Keďže toto pravidlo už neplatí, nie je možné uznávať ani čestné vyhlásenia o vykonaní samotestu na pracovisku.

„Ak v zamestnaní prebieha testovanie, musí sa urobiť profesionálne – poskytovateľom zdravotných služieb, a nie testami pre použitie laickými osobami,“ povedal pre server Echo24 Kryštof Berka z tlačového oddelenia ministerstva zdravotníctva.

Obyvatelia Česka sa musia pri návšteve pohostinstiev či kultúrnych akcií, ako aj pri ubytovaní sa v hoteloch preukázať buď testom PCR s negatívnym výsledkom nie starším ako sedem dní, resp. antigénovým testom nie starším ako tri dni, predložiť doklad o prekonaní covidu nie starší ako 180 dní alebo byť najmenej 14 dní po očkovaní.

Do 1. septembra môžu Česi absolvovať mesačne zdarma dva testy PCR a štyri antigénové testy. Po tomto termíne už budú testy spoplatnené – vláda chce týmto krokom ľudí povzbudiť k tomu, aby sa dali zaočkovať.

Testy však budú aj od septembra bezplatné pre deti do 12 rokov. Výnimku budú mať aj osoby, ktoré sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov. Bezplatne testovať sa budú môcť aj občania, ktorí budú čakať na podanie druhej dávky vakcíny.

11:13 V deň otváracieho ceremoniálu OH v Tokiu informovali organizátori o ďalších 25 prípadoch pozitívnych testov na koronavírus.

Fatoumata Yarie Camarová Čítajte viac Z olympiády sa odhlásila jediná krajina. Guinea si to rozmyslela a výpravu vyšle

11:05 V novom školskom roku je nevyhnutné, aby na školách bolo bezpečné prostredie. Očkovanie neochráni iba samotných zamestnancov škôl, ale pomáha aj znížiť riziko šírenia nového koronavírusu, čím zabráni vzniku ohnísk na školách. Poukázal na to minister školstva Branislav Gröhling (SaS), ktorý vyzval učiteľov, aby sa zaočkovali. Informoval o tom odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

V súvislosti s prípravami na nový školský rok je podľa rezortu školstva nutné, aby na školách bola čo najvyššia zaočkovanosť. Zamedzí sa tak šíreniu ochorenia v triedach či školách. Rizikovým faktorom je tiež vyšší priemerný vek pedagogického zboru, ktorý sa hýbe približne okolo 45 rokov.

Rezort školstva uviedol, že zaočkovaním sa človek nielen vyhne ťažkému priebehu choroby, ale chráni aj svoje okolie. Zaočkovaný človek totiž má podľa štúdií aj v prípade infekcie nižšiu vírusovú nálož. To znamená, že je menšie riziko, že nakazí ďalších ľudí. Očkovanie je tiež prínosnejšie než prekonanie ochorenia. To potvrdil nedávny výskum z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, ako aj zahraničné zistenia.

„Dnes je na internete veľa dezinformácií. No myslím si, že práve učitelia by sa mali snažiť medzi nimi rozlišovať. V škole učiteľ vyučuje vedecké poznatky. A aj tu je dôležité dôverovať vede a výskumu. Klinické štúdie hovoria jasnou rečou. Potvrdzujú, že očkovanie je efektívne a bezpečné,“ uviedol minister školstva. Ako dodal, je dôležité, aby pre funkčný chod škôl využili očkovanie všetci, ktorí majú túto možnosť. (tasr)

10:51 Poslanec Národnej rady Karol Kučera (OĽaNO) tvrdí, že nová vyhláška, ktorá by sa mala dnes prijať, prinesie výraznú zmenu na štadiónoch v zelených regiónoch, čiže na celom Slovensku. Uvádza to vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Fanúšikovia futbalu, dobrá správa. Momentálne pre všetky regióny 50 percent kapacity. Podmienkou je PCR test starý 24 hodín alebo zaočkovaní,“ uvádza Kučera.

10:07 Za štvrtok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 40 nových prípadov koronavírusu pri 7 466 vykonaných testov (pozitivita 0,53 percenta). Druhý deň v rade nepribudlo úmrtie na covid, počet hospitalizovaných osôb klesol o deväť na 78.

Pilotné testovanie / Dezinfekcia / Zdravotník / Čítajte viac Infikovalo sa 40 osôb, nepribudla žiadna obeť na covid

9:19 Počet nakazených koronavírusom v najväčšom austrálskom meste Sydney, kde sa šíri vysokonákazlivý variant delta, rýchlo rastie napriek už takmer mesiac trvajúcemu lockdownu. Premiérka austrálskeho štátu Nový Južný Wales Gladys Berejiklianová označila súčasnú epidemiologickú situáciu v Sydney za krízu celonárodného významu a požiadala centrálnu vládu v Canberre o vakcíny a ďalšiu urgentnú pomoc.

Ako uviedla v piatok agentúra AFP, v Novom Južnom Walese zaznamenali za posledných 24 hodín rekordných 136 nových prípadov nákazy. V rámci súčasného šírenia vírusu tam celkovo potvrdili už 1782 infekcií.

8:50 V Nemecku potvrdili 2089 prípadov koronavírusu, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI). Ide o mierny nárast oproti predchádzajúcemu dňu, keď krajina registrovala 1890 nových koronavirových infekcií, a výraznejšie oproti minulému piatku, kedy úrady ohlásili 1456 nakazených. Za posledných 24 hodín zomrelo 34 pacientov s covidom a vo štvrtok úrady informovali o 42 mŕtvych.

7:35 V preoblečení za svoju manželku, s jej dokladmi aj jej negatívnym PCR testom nastúpil do vnútroštátnej leteckej linky Indonézan nakazený covidom-19. Pri tomto podvode mu pomohol nikáb – tradičný závoj zakrývajúci vlasy a celú tvár s výnimkou očí, informovala agentúra AP.

Muž sa úspešne dostal na palubu lietadla na linke z Jakarty do Ternate v provincii Severné Moluky. Počas letu mu ale boli zrejme ženské šaty nepríjemné. Odskočil sa preto na toaletu prezliecť. To si však všimla letuška, upozornila letiskovú políciu a muž bol po prílete zatknutý. Teraz je v domácej karanténe a polícia jeho prípad naďalej vyšetruje.

5:55 Zjavný pokles počtu prípadov ochorenia COVID-19 v Británii by mohol byť dočasný pred návratom exponenciálneho rastu, varovali vo štvrtok britskí experti. Informujú o tom podľa TASR agentúry DPA a PA Media.

Vo štvrtok v ranných hodinách zaznamenali v krajine ďalších 39 906 laboratórne potvrdených prípadov COVID-19, čo je oproti stredajším 44 104 prípadom pokles. Počet nových úmrtí bol 84, kým v stredu predstavoval 73. Podľa profesora medicíny Paula Huntera bol štvrtok prvým dňom od začiatku mája, keď zaznamenali nižší počet prípadov, než v ten istý deň predchádzajúceho týždňa.

Podľa neho je však ešte stále predčasné vidieť akýkoľvek dosah uvoľnenia opatrení z 19. júla. Istý pokles v počte prípadov nákazy je aj dôsledkom toho, že deti sa už netestujú s takou pravidelnosťou ako doteraz, pretože sú školské prázdniny.

„Varoval by som, že toto by mohlo byť dočasné spomalenie predtým, než ku koncu budúceho týždňa začneme vidieť návrat k exponenciálnemu rastu ako výsledku uvoľnenia opatrení,“ podotkol Hunter.

Podľa neho sa to nebude dať s istotou určiť do 9. augusta, teda tri týždne po tzv. „dni slobody“ z 19. júla.

„Počty infekcií počas minulého roka ukazovali prudké nárasty i poklesy, presne ako dnes, je teda múdrejšie brať do úvahy trendy, než sa príliš zaoberať dennými počtami,“ upozornil docent bunkovej mikrobiológie na univerzite v Readingu Simon Clarke.

„Ešte sme neboli svedkami dosahu uvoľnenia posledných obmedzení z 19. júla v číslach, nevideli sme ani to, ako letné prázdniny ovplyvnia počty infekcií. V každom prípade sa akékoľvek dobré správy o poklese prípadov v čase zatvorených škôl môžu príchodom septembra zvrátiť,“ citovala Clarkea agentúra DPA.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus