Sme rodina nezahlasuje za zákon, ktorý zvýhodňuje očkovaných

Hnutie Sme rodina nepodporí v pléne Národnej rady novelu zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri opatreniach. Na piatkovej tlačovej konferencii po rokovaní klubu Sme rodina o tom informoval predseda hnutia Boris Kollár. Odmieta delenie ľudí do dvoch kategórií.

23.07.2021 10:47 , aktualizované: 18:26
Covid pass / GreenPass / Foto:
debata (445)

Podčiarkol, že sám je zaočkovaný a vyzýva na to aj ľudí. Politikov i médiá vyzval, aby neprispievali k rozoštvávaniu verejnosti. Upozornil na eskaláciu napätia a nedoriešené problémy s pendlermi.

„Teraz sa treba zomknúť. Preto sme sa takto rozhodli, že nemôžeme dopustiť, aby sme kategorizovali ľudí. Nie sme žiadni antivaxeri, ja som zaočkovaný aj moja rodina je zaočkovaná,“ skonštatoval Kollár a vyzval na očkovanie všetkých občanov.

Hlasovanie v sobotu

Hlasovať o prerokovaných bodoch programu by už poslanci v piatok nemali. Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) plénum informoval, že najbližšie hlasovanie je naplánované na sobotu 24. júla o 11.00 h.

Poslanci by v ňom mali rozhodnúť aj o tom, či do druhého čítania posunú dve vládne novely, o ktorých rokujú v zrýchlenom režime a ktoré sú práve predmetom sporu vo vládnej koalícii.

Takzvaný očkovací zákon nepodporuje hnutie podľa jeho slov aj preto, že doteraz dostali len prísľuby od rezortu zdravotníctva o tom, že niekoľko PCR testov by sa mohlo preplácať a že antigénové testy by mohli byť len za manipulačný poplatok.

Hnutie je podľa jeho slov ochotné návrh podporiť až vtedy, keď bude medzi ľuďmi „absolútna rovnosť“. Podčiarkol, že nemožno nikoho ekonomicky ani inak nútiť k očkovaniu. Poukázal na to, že sú aj takí ľudia, ktorí sa nemôžu pre zdravotné dôvody zaočkovať alebo majú vážne obavy. Dodal, že takýmto ľuďom sa nemožno vysmiať, ale treba ich pochopiť.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský poznamenal, že aj na rokovaniach koaličnej rady sa postupne menili vyjadrenia k preplácaniu testov a napokon prišiel návrh, že niekoľko testov by sa hradiť mohlo.

Dohoda podľa neho znela, že do štvrtka sa dohodnú na presnom počte testov, no nestalo sa. Nevysvetlila sa podľa jeho slov ani dostupnosť testov pre ľudí, ktorí by ich podľa platných opatrení potrebovali.

Antigénové testy / Ag. test / Čítajte viac Antigénové testy nebudú zadarmo, ale za poplatok päť eur

Novelu týkajúcu sa využívania digitálnych očkovacích covid preukazov odmieta i opozícia. V pléne Národnej rady viacerí zástupcovia opozície kritizovali uprednostňovanie zaočkovaných a protipandemické opatrenia. Ľuboš Blaha (Smer) označil prijatie novely v skrátenom legislatívnom konaní za nonsens.

Ondrej Dostál (SaS) hovorí o splnení podmienok na takéto rokovanie, poukázal na vážnosť situácie s pandémiou. Petra Hajšelová zo Sme rodina kritizovala zanedbanie pozitívnej očkovacej kampane a zavádzanie „dobrovoľno-povinného“ očkovania podporiť nechce. Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský avizoval, že sa o tom ešte bude v klube hovoriť popoludní. Čakajú na dohodu o finálnom počte preplácaných PCR testov či o cene testovania.

„Som presvedčený, že podmienky sú splnené a existujú zákonné dôvody na skrátené legislatívne konanie,“ povedal Dostál. S kolegami z klubu SaS poukázal na aktuálnu situáciu. V situácii, v ktorej sa nachádzame a ktorej čelíme, sú naplnené hneď dva z troch verejných záujmov, ktoré podľa Dostálových slov odôvodňujú skrátené konanie.

Hajšelová podľa vlastných slov nemôže tento návrh zákona podporiť. „Treba si uvedomiť, že očkovanie je naozaj zásah do osobnej integrity jednotlivca. V tomto smere to ponímam tak, že sme nezačali robiť pozitívnu kampaň očkovania v rámci vysvetľovania, aby sa ľudia vedeli sami rozhodnúť a chceli sa dať zaočkovať, ale hneď pristupujeme k negatívnemu smeru, a to tzv. dobrovoľno-povinnému očkovaniu,“ skonštatovala.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga návrh zákona podporí a verí, že tak napokon urobí aj Sme rodina. Opätovne zdôraznil, že očkovanie prepláca štát, no v koalícii sa dohodli aj na preplácaní aspoň dvoch PCR testov a symbolickej cene antigénových testov.

Hovorí, že zákon má zvýšiť kapacity ľudí na verejných podujatiach a športoviskách. „To všetci ľudia ocenia, tento zákon nijako nejde meniť ich stav oproti dnešnému k stavu horšiemu, ale naopak, k lepšiemu,“ podčiarkol.

Marek Kotleba (ĽSNS) zdôraznil, že aj očkovaný sa môže nakaziť, len bude mať miernejší priebeh ochorenia. Naďalej spolu so straníckymi i opozičnými kolegami odmietajú delenie ľudí na očkovaných a neočkovaných, a to aj pri pandemických opatreniach.

Blaha uviedol, že ľudia majú právo sa dobrovoľne rozhodnúť aj pri očkovaní. Hovorí o vakcinácii ako o experimente a „očkovacom fašizme“. Vzhľadom na vyjadrenia členov klubu Sme rodina ich vyzval, aby návrh nepodporili a zablokovali ho na koaličnej rade.

Zita Pleštinská (OĽANO) reagovala na vyjadrenia opozície tým, že od nej nepočula ešte ani jeden návrh na riešenie pandemickej situácie. Chýbajú jej aj argumenty, prečo by sa o novele zákona nemalo rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Protest / Demonštrácia / NR SR / Národná rada / Parlament / Čítajte viac Ťažkoodenci vytlačili protestujúcich spred vstupu do parlamentu

Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) i napriek protestom pred budovou NR SR otvoril po 10:00 hod. mimoriadnu letnú schôdzu parlamentu. Poslanci si v úvode mimoriadneho rokovania uctili minútou ticha zosnulého Jaroslava Pašku, Milana Lasicu a Juraja Kubánku.

„Keďže nás zastihlo niekoľko smutných správ, uctíme si pamiatku troch našich významných predstaviteľov spoločenského života,“ oznámil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Na programe 35. zasadnutia je viac ako desať bodov, medzi nimi návrhy na skrátené legislatívne konanie k dvom vládnym novelám. Jednou z nich je novela, ktorá sa týka využívania digitálnych očkovacích covid preukazov. Okrem toho by mali zákonodarcovia prerokovať aj poslanecký návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania.

Poslanci sa dohodli, že v piatok budú rokovať v prípade potreby do 22.00 h, pokračovať by mali v sobotu od 9.00 h až do vyčerpania bodov programu. Hlasovať o prerokovaných návrhoch by mali vo zvyčajných časoch, a to o 11.00 h a 17.00 h.

Vládny návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz. Ten má informovať, či osoba bola zaočkovaná proti covidu, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala.

V zrýchlenom režime by mali poslanci prerokovať i novelu zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, ktorou sa upravuje i zákon o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Novelizácia hovorí o presune dvoch kompetencií Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA). Kompetencie súvisia s administráciou dielov pôdnych blokov – prideľovanie identifikačného čísla blokov a vedenie ich evidencie.

Návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania z dielne poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina) má odštartovať výstavbu nájomných bytov. Jeho cieľom má byť riešenie aktuálneho problému v oblasti bývania na Slovensku, teda fyzická a cenová dostupnosť bývania pre široké skupiny obyvateľstva.

Do programu mimoriadnej schôdze zaradil predseda parlamentu aj novelu zákona o verejnom obstarávaní. Hovorí o zvýšení finančného limitu pre tzv. zákazky malého rozsahu, ktoré nespadajú do pôsobnosti zákona, zo súčasných 5-tisíc eur na 10-tisíc eur.

Definitívne by mali zákonodarcovia počas 35. schôdze rozhodnúť o poslaneckej novele zákona o športe. Návrh má umožniť pokračovanie v znižovaní negatívnych dôsledkov krízovej situácie počas pandémie na národné športové zväzy, organizácie a športovcov aj v roku 2022.

Okrem toho by sa malo plénum venovať i vládnemu návrhu zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti, ale i novele zákona o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy.

445 debata chyba
Viac na túto tému: #mimoriadna schôdza parlamentu