Nahnevaný dav pred parlamentom sa dal očakávať. Politici situáciu podcenili už v marci

Návšteva pápeža Františka na Slovensku je mimoriadny úspech diplomacie a prezidentky Zuzany Čaputovej. „Kiež by priniesol Svätý Otec nádej a optimizmus,“ povedal v podcaste Michal Horský.

24.07.2021 06:00
debata (122)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Nahnevaný dav asi 500 ľudí sa v piatok dopoludnia dostal až k bránam parlamentu. Poslanci sa chystali rokovať o zvýhodnených podmienkach pre zaočkovaných, a protestujúci to odmietajú. Sú presvedčení, že politici chcú ľudí rozdeliť do dvoch kategórií. Na zaočkovaných a tých druhých. Kde je pravda?

„Takéto delenie je absurdné, väčšina európskych krajín prijala podobné nariadenia, a nikto sa nebúri,“ povedal v podcaste Počúvajte pravdu komentátor Michal Horský.

Na druhej strane si myslí, že za protesty sú zodpovední politici. „Nedokázali dobre komunikovať tému očkovania v čase, keď to mohlo byť najviac účinné, teda v marci až apríli.“

Podľa Horského politici venovali pozornosť najmä koaličnej kríze, a situáciu podcenili. Z celospoločenského napätia ťaží podľa neho opozícia. Oslovuje ústavný súd a žiada niektoré nariadenia zrušiť. „Je to legitímne, aspoň ústavný súd vnesie poriadok do chaosu,“ dodal Michal Horský z denníka Pravda v podcaste.

Napätú situáciu v koaličnej strane Za ľudí vníma komentátor ako prirodzený následok (zatiaľ) zbytočnej snahy časti straníkov zvolať mimoriadny snem. Krok podpredsedníčky Márie Kolíkovej, ktorá v snahe posilniť pozície v strane, dala v stredu návrh na odvolanie svojho štátneho tajomníka Michala Luciaka, aby sa mohol vrátiť do parlamentu, vníma Horský ako taktický krok.

„Politická hanba na adresu strany Za ľudí ale zostáva. S hanbou strana vznikla a s hanbou pokračuje jej existencia,“ domnieva sa Michal Horský.

Vatikán prekvapujúco potvrdil, že pápež František v septembri príde na trojdňovú návštevu Slovenska. Horský podčiarkol v tejto súvislosti mimoriadne zásluhy slovenskej diplomacie a prezidentky Zuzany Čaputovej.

„Dôležitý bude odkaz Svätého otca, ktorý povie. Verím, že to bude o nádeji a optimizme,“ znela predpoveď vzácnej návštevy od komentátora denníka Pravda Michala Horského v podcaste Počúvajte pravdu.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu