Fico: Kováčik je politický väzeň, mali by ho okamžite prepustiť

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je nevinný človek, ktorý nič neurobil a mal by byť okamžite prepustený z výkonu väzby a oslobodený spod obžaloby. Na sobotňajšom brífingu to vyhlásil predseda opozičného Smeru Robert Fico.

24.07.2021 10:31
debata (136)
Video

„Sme presvedčení, že prípad Dušana Kováčika je vymyslený a nafingovaný. Stal sa obeťou spiknutia. Je politickým väzňom, ktorý nevinne a bez dôkazov sedí vo výkone väzby,“ uviedol Fico. V prípade bývalého špeciálneho prokurátora sú podľa jeho slov podozrenia na manipuláciu s trestnými konaniami či z toho, že boli použití najatí univerzálni svedkovia.

„Jediný, kto svedčí voči Kováčikovi je Ľudovít Makó. Ten to povedal až potom, čo ho zadržali a vzali do väzby. Dnes si chodí po slobode a finančne sa mu darí,“ skonštatoval šéf Smeru. Zadržanie, obvinenie a následná obžaloba Kováčika podľa Fica súvisela so snahou vlády získať a obsadiť funkciu špeciálneho prokurátora, ale aj vytvoriť z Kováčika symbol „smeráckeho zločineckého režimu“.

Bývalý špeciálny prokurátor čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný. Koncom marca Kováčika obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku. Kováčik mal prijať úplatok vo výške 50-tisíc eur od podnikateľa Petra K. Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa R.

Obhajca považuje ďalšie konanie za neprípustné

Obhajoba bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. považuje za neprípustné, aby sa voči nemu viedlo na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku hlavné pojednávanie vzhľadom na podozrenie z manipulácií výpovedí kľúčových svedkov – obvinených Csabu D., Mateja Z. a Petra P. Pre TASR to uviedol obhajca Dušana K. Erik Magál.

„Stupňujúce sa podozrenia z manipulácií výpovedí svedkov v trestných konaniach, označovaných ako Božie mlyny, Očistec a ďalšie, sa po vznesení obvinenia osobám Csaba D., Matej Z. a Peter P. a následnom priznaní Csabu D. ukázali ako opodstatnené a reálne. S ohľadom na skutočnosť, že Matej Z. a Csaba D. sú svedkami vo veci vedenej na ŠTS v Pezinku proti Dušanovi K., považujeme za neprípustné, aby sa v tejto veci ďalej viedlo hlavné pojednávanie a vykonávalo dokazovanie, a to vzhľadom na reálnosť a závažnosť podozrení, že vyšetrovanie v tejto veci bolo zmanipulované,“ zdôraznil advokát.

Podľa jeho slov na túto skutočnosť upozorňovali Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pred otvorením pojednávania. Obhajoba žiadala, aby bola obžaloba v celom rozsahu vzatá späť, kým nedôjde k riadnemu vyšetreniu podozrení z manipulácií výpovedí svedkov.

„Je neprípustné aby Dušan K. bol za týchto okolností naďalej vo väzbe, do ktorej bol vzatý na základe výpovedí Mateja Z., ako aj Csabu D. Ďalšie pokračovanie väzobného stíhania predstavuje aj s ohľadom na tieto okolnosti neprípustný zásah do základných ľudských práv a slobôd a vymyká sa účelu a principiálnym základom trestného konania,“ zdôraznil Magál.

„Vzhľadom na to, že v trestnej veci D. K. prebieha hlavné pojednávanie, nebudeme sa k uvedenému vyjadrovať. Vo veci bola súdom prijatá obžaloba, preto v súčasnosti ide o vykonávanie dôkazov, ako aj ich hodnotenie súdom. Podotýkame, že hlavné pojednávanie je verejné a veľmi pozorne sledované verejnosťou, ktorá má tak možnosť verejnej kontroly,“ zareagovala pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave žiada pre Csabu D. zo zločineckej skupiny takáčovcov útekovú, kolúznu a preventívnu väzbu. Csaba D. bol zadržaný v utorok (20. 7.), pričom bol zároveň aj vypočutý. Aktuálne sudca Okresného súdu Bratislava III rozhoduje o návrhu. Pátranie je vyhlásené aj po takáčovcovi Matejovi Z. a podnikateľovi Petrovi P.

Vyšetrovanie v tejto veci vedie špecializovaný tím zložený z vyšetrovateľov ÚIS a vyšetrovateľov NAKA. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz vo štvrtok (22. 7.) pozastavil činnosť Diane Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý vec prešetruje. Činnosť tímu pozastavená nie je.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Dušan Kováčik