Je čas začať viniť nezaočkovaných, tvrdí guvernérka Alabamy

V USA sa zvyšujú počty infikovaných koronavírusom, aj tlak, aby sa ľudia dali očkovať. Guvernérka Alabamy odkázala neočkovaným, že si vyberajú "hrozný životný štýl".

25.07.2021 07:20 , aktualizované: 20:14
debata (118)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:14 Počet ľudí infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 v Spojených štátoch zbytočne rastie v dôsledku nezaočkovaných ľudí, uviedol v nedeľu hlavný zdravotnícky poradca Bieleho domu Anthony Fauci s tým, že je situáciou „veľmi frustrovaný“. Informovala o tom agentúra AP.

„Ideme zlým smerom,“ povedal americký odborník na infekčné choroby Fauci. Dodal, že vláda zvažuje vydanie odporúčania, aby aj zaočkované osoby naďalej nosili na verejnosti rúška. Vláda zároveň podľa Fauciho rokuje o možnej ďalšej dávke proticovidovej vakcíny pre plne zaočkovaných ľudí s oslabeným imunitným systémom.

14:30 Pre osoby nezaočkované proti chorobe COVID-19 budú v Nemecku v prípade zhoršujúcej sa epidemickej situácie platiť prísnejšie pravidlá, ako pre ich plne zaočkovaných spoluobčanov. V nedeľu to uviedol Helge Braun, šéf úradu spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. Informovala o tom agentúra AFP.

„Očkovaní ľudia budú mať určite viac slobody ako nezaočkovaní,“ povedal Helge Braun pre nedeľník Bild am Sonntag.

Obyvatelia Nemecka môžu v súčasnosti navštevovať reštaurácie, kiná a športoviská, ak sú plne zaočkovaní alebo sa preukážu negatívnym testom, pripomína AFP.

Ak však bude počet infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 rásť, nezaočkovaní budú musieť obmedziť svoje pohybovanie sa na verejnosti, varuje Braun.

13:27 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu pokračuje vo svojej prvej oficiálnej ceste Francúzskej Polynézie, kam pricestoval v sobotu z Tokia, kde sa zúčastnil na slávnostnom otvorení letných olympijských hier.

Macron má v Polynézii v pláne diskutovať o strategickom postavení tohto územia, dôsledkoch jadrových skúšok a existenčnom riziku, ktoré pre ostrovy v tejto časti sveta predstavuje globálne otepľovanie. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP.

Vo svojom príhovore, ktorý v nedeľu predniesol na Tahiti, sa Macron venoval kríze vyvolanej pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, ako aj rozdielnym postojom ľudí k očkovaniu proti infekčnej chorobe COVID-19. Na margo polemiky o očkovaní a povinnosti preukazovať svoj zdravotný stav počas pandémie tzv. covidpasom Macron zdôraznil, že „sloboda bez povinnosti neexistuje“. Kritizoval rozhodnutie ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, a uviedol, že ich postoj nie je prejavom „slobody, to je nezodpovednosť, sebectvo.“

Pokiaľ ide o zavedenie zdravotného pasu, Macron označil toto svoje rozhodnutie za primerané. Pripomenul, že covidová epidémia vo Francúzsku znovu naberá na sile. "Moje posolstvo je jednoduché: treba byť zaočkovaný,“ vyhlásil Macron v nedeľu ráno na Tahiti, pričom varoval, že tlak na zdravotný systém sa v nasledujúcich dňoch a týždňoch bude naďalej zvyšovať.

Agentúra AFP dodala, že pokiaľ ide o vakcináciu, mnoho Polynézanov je naďalej opatrných: na ostrovoch Francúzskej Polynézie je zaočkovaných iba 29 percent dospelých – v kontinentálnom Francúzsku sa očkovaniu doteraz podrobilo takmer 49 percent dospelej populácie.

9:52 V Českej republike pribudlo za sobotu 69 nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, čo je výrazne menej než pred týždňom, keď ich bolo 197.

Píše o tom spravodajský server Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo, s tým, že naopak, v Nemecku – západnom susedovi Česka – počet nových prípadov infekcie uvedeným druhom koronavírusu naďalej stúpa.

Dovedna sa v Česku nákaza potvrdila už u 1 672 409 ľudí, z nich 30 357 zomrelo. Aktuálne je hospitalizovaných 40 osôb, sumarizujú Novinky.cz.

8:58 Leopard snežný v zoologickej záhrade v americkom meste San Diego mal pozitívny test na koronavírus. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AP s tým, že šelma nebola zaočkovaná.

Ramila, deväťročného samca leoparda snežného, otestovali po tom, čo opatrovatelia vo štvrtok spozorovali, že má kašeľ a nádchu.

Vzorku trusu leoparda otestovali zamestnanci zoo aj štátne laboratórium a v oboch prípadov sa potvrdila prítomnosť koronavírusu.

U Ramila sa neprejavujú ďalšie príznaky, ale keďže má spoločnú ohradu so samicou leoparda snežného a s dvoma leopardmi škvrnitými amurskými, personál predpokladá, že koronavírusu boli vystavené aj ony. Dôsledkom je, že zvieratá dal do karantény a túto časť areálu pre návštevníkov uzavrel.

8:31 Desaťtisíce Brazílčanov vyšli v sobotu do ulíc a žiadali obžalobu prezidenta Jaira Bolsonara z velezrady. Líder čelí čoraz silnejšiemu tlaku, pretože pandémia koronavírusu pripravila o život takmer 550.000 obyvateľov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Bol to už štvrtý víkend protestov, zvolaných ľavicovými politickými stranami, odbormi a spoločenskými organizáciami proti Bolsonarovi, ktorého vyšetrujú za údajné zatváranie očí nad spreneverou vládnych peňazí pri nákupe očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19.

Protestné pochody boli plánované v 400 veľkých a menších mestách.

V Riu de Janeiro pochodovali tisíce ľudí v červenom oblečení a s rúškami na tvári. Niesli pútače s heslami kritizujúcimi prezidenta Bolsonara. Na jednom pútači stálo „Už to nikto nedokáže znášať“ alebo „Odíď, skorumpovaný zločinec“.

8:03 Francúzski senátori v sobotu schválili vládny návrh zákona o opatreniach na potlačenie pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v noci na nedeľu francúzska spravodajská televízia BFM, ktorá dodala, že senátori v zákone schválenom dolnou komorou parlamentu urobili viacero zmien.

Väčšina zmien sa týka tzv. zdravotného pasu, ktorý je potvrdením o úplnom zaočkovaní alebo negatívnom výsledku testu na covid. Pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi sa odstránila najmä požiadavka, že zdravotný preukaz musia mať aj deti „vo veku od 12 rokov“, takže tento doklad budú musieť mať len dospelí. Ďalšou zmenou je, že zdravotný preukaz bude potrebný len pri návšteve vnútorných prevádzok, nie napr. na terasách reštaurácií, kaviarní či barov.

Prvú zo zmien navrhla skupina poslancov za konzervatívnu stranu Republikáni (LR), druhú socialistický poslanec. Vláda i jej parlamentný spravodajca zaujali k obom týmto návrhom negatívne stanovisko.

Podľa francúzskych médií obe komory sa teraz budú pokúšať dospieť ku kompromisnému zneniu zákona, ktorý dolná komora, Národné zhromaždenia, schválila v piatok. Vláda podľa rozhlasovej stanice Europe 1 verí, že tento kompromis sa podarí nájsť – v opačnom prípade by bol ohrozený harmonogram vytýčený na zavádzanie zmien.

Senátori chcú totiž posunúť začiatok platnosti nových opatrení z 30. augusta na 15. septembra. Senát tiež hlasoval o pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu Socialistickej strany, aby bolo možné očkovať maloletých vo veku 16 a 17 rokov bez súhlasu rodičov. Francúzska opozícia zaujala k vládnemu návrhu zákona od začiatku odmietavý postoj a v sobotu sa v krajine opäť konali protesty proti novým opatreniam, na ktorých sa zúčastnilo okolo 160 000 ľudí. Ako informovali francúzske médiá, v Paríži a Lyone tieto zhromaždenia sprevádzali násilnosti.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom prejave 12. júla oznámil sprísnenie epidemiologických reštrikcií, ku ktorým dochádza v reakcii na nárast počtu nových prípadov nákazy spájaných s koronavírusovým variantom delta. Súčasťou opatrení je zavedenie povinného očkovania pre všetkých zdravotníkov a pracovníkov domovov sociálnej starostlivosti a systém preukazovania sa tzv. covidpasom.

Po Macronovom prejave sa na očkovanie za jeden deň prihlásil takmer milión Francúzov. Minulý i tento víkend sa však v krajine zároveň konali protesty proti zavedeniu covidpasov.

7:20 Spojené štáty v piatok zaznamenali najvyšší nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom za posledné mesiace. Naďalej pokračoval tiež nárast počtu pacientov s COVIDOM-19 v nemocniciach, kde podľa federálnych aj regionálnych úradov v drvivej väčšine prípadov končí ľudia, ktorí ešte neabsolvovali očkovanie. Guvernérka štátu Alabama Kay Iveyová v piatok vyhlásila, že je čas „začať viniť neočkovaných ľudí“.

Najmenší podiel plne naočkovaných obyvateľov hlási zo všetkých amerických štátov Alabama, ktorá tiež eviduje prudký rast štatistiky nakazených.

„Nové prípady covidu sú kvôli neočkovaným ľuďom,“ povedala v piatok miestnej republikánska guvernérka Iveyová. Obyvateľov, ktorí si zatiaľ z akýchkoľvek dôvodov nenechali vakcínu proti COVIDU-19 podať, pomerne tvrdo a odkázala im, že si vyberajú „hrozný životný štýl“.

„Urobila som všetko, čo viem. Môžem vás k niečomu pobádať, ale nemôžem vás donútiť, aby ste sa o seba starali,“ vyhlásila.

Podľa denníka The New York Times (NYT) v piatok v krajine so zhruba 330 miliónmi obyvateľov pribudlo 81 732 nahlásených prípadov infekcie koronavírusom. Univerzita Johnsa Hopkinsa hlási dokonca takmer 120 000 nových nákaz, v predchádzajúcich dňoch však uvádzala nižšie počty než NYT. Pri oboch zdrojov bol piatkový prírastok tým najvyšším za posledných približne päť mesiacov.

Denné súčty na úrovni celých USA rastú približne tri týždne a stále sú výrazne nižšie ako na vrchole zimnej vlny epidémie. Niektoré štáty už ale evidujú hodnoty blízko rekordných a podľa šéfky amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenskej sa „niektoré nemocnice v niektorých oblastiach“ dostávajú na hranici svojich možností.

Nápor zažívajú nemocnice na Floride, odkiaľ je za piatok hlásených 27 500 nových prípadov nákazy. Po štvrtku tam evidovali 6 249 hospita­lizovaných pacientov s COVIDOM-19, čo bola skoro pätina bilancie pre celé USA, hoci obyvatelia tohto juhovýchodného štátu tvoria asi pätnástinu americkej populácie. V piatok tiež Florida ohlásila 148 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom, čo bol najvyšší denný počet od marca.

Problémy majú aj ďalšie južné štáty ako Louisiana, Arkansas a Nevada, kde je zaočkovanosť obyvateľstva výrazne pod americkým priemerom. Louisiana na konci pracovného týždňa evidovala za posledných sedem dní 52 potvrdených nákaz na 100 000 obyvateľov, čo z nej robilo oblasť s jedným z najvyšších výskytov infekcií na celom svete.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus