Odvolávanie Mikulca sa presúva na september

Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) sa posúva na septembrovú riadnu schôdzu. V rokovacej sále Národnej rady ani na druhý pokus po prestávke nebol dostatok poslancov (prítomných ich bolo len 45), parlament tak nebol uznášaniaschopný. Podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽaNO) preto ukončil 36. schôdzu a odvolávanie preložil.

26.07.2021 08:29 , aktualizované: 11:47
Roman Mikulec Foto: ,
Minister vnútra Roman Mikulec
debata (299)

Mikulec má dôveru hnutia OĽANO aj strany Za ľudí

Hnutie OĽANO stojí za Mikulcom, deklaroval predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš. Mikulec má aj dôveru koaličnej strany Za ľudí, ako skonštatoval jej poslanec Juraj Šeliga. Uviedli to v pondelok po tom, ako sa nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu.

„Hnutie OĽANO stojí za ministrom vnútra Romanom Mikulcom, ktorí vykonáva svoju prácu profesionálne, garantuje nezávislosť vyšetrovania a preto nevidíme žiadny dôvod na jeho odvolanie,“ vyhlásil Šipoš. Dôveru OĽANO má zatiaľ aj policajný prezident Peter Kovařík.

Neprítomnosť opozičných poslancov podľa Šeligu svedčí o tom, že s Mikulcom až taký problém nemajú a jeho meno používajú len na to, aby vzbudzovali pozornosť verejnosti. Poslanci strany Za ľudí sa podľa neho ospravedlnili, keďže nie sú za odvolanie Mikulca. „Neurobil nič také, za čo by mal odstúpiť,“ komentoval.

Prípadné pochybnosti či otázniky sa majú podľa Šeligu riešiť najprv na koaličnej rade. Mikulca nepovažuje za slabého ministra. Mohlo by sa to však zmeniť, ak by sa situácia v polícii stupňovala a minister Mikulec by nijako nezasiahol, a to napríklad navrhnutím odvolania policajného prezidenta. Zdôraznil, že polícia musí komunikovať otvorene, aby nevznikali pochybnosti o zákonnosti jej postupov.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) i Šeliga uvítajú tiež zmenu legislatívy, ktorá by posilnila kompetencie ministra pri policajnom prezidentovi. Grendel avizoval, že OĽANO takýto zákon pripravuje.

VIDEO: Šipoš vyzval zástupcov opozície, aby prišli do práce. „Je deväť hodín v pondelok a vy nie ste v práci“
Video

Šipoš v pondelok ráno po prvom neúspešnom pokuse otvoriť schôdzu parlamentu vyzval zástupcov opozície, aby prišli do práce. „Je deväť hodín v pondelok a vy nie ste v práci,“ uviedol v pondelok ráno po tom, ako sa opäť posunul začiatok schôdze parlamentu na odvolanie Mikulca pre nedostatok poslancov.

Šipoš poznamenal, že v pléne nevidel predsedu Smeru Roberta Fica ani lídra mimoparlamentného Hlasu Petra Pellegriniho (nezaradený) či predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu. „Neplníte si základné povinnosti,“ skonštatoval. Podotkol, že ak opozícia iniciuje schôdzu, je elementárnou slušnosťou, aby sa na nej zúčastnila.

Opozičný Smer-SD ani nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD podľa Šipoša sami neveria tomu, čo navrhujú. Odvolávanie ministra označil za ich zúfalé pokusy, aby zastavili vyšetrovanie korupčných káuz. Ako podotkol Šipoš, vyšetrovania smerujú stále bližšie k bývalým vysokým funkcionárom.

Koaličná rada po návrate Kollára

Šipoš ďalej uviedol, že koaličná rada k zotrvaniu Romana Mikulca vo funkcii ministra vnútra a Petra Kovaříka na pozícii prezidenta Policajného zboru bude, keď sa predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vráti zo zahraničia. Bližší termín však nekonkretizoval. Podľa viacerých predstaviteľov koalície by však mohla byť ešte tento týždeň, najskôr však vo štvrtok.

VIDEO: Valášek o neprítomnosti poslancov: Je to tragikomické.
Video

Mimoriadnu koaličnú radu požaduje práve Kollár. Podľa slov ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) šiel do zahraničia „na otočku" odniesť lieky svojej mame.

Poslanci sa v pondelok pokúsili otvoriť mimoriadnu schôdzu po tretíkrát. V nedeľu 25. júla totiž nebolo plénum k predmetnému bodu dvakrát uznášaniaschopné. Mimoriadnu schôdzu inicioval opozičný Smer.

Mimoriadna 36. schôdza Národnej rady SR. 26.... Foto: Martin Martiš, Pravda
nr sr parlament Mimoriadna 36. schôdza Národnej rady SR. 26. júl 2021.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský v nedeľu povedal, že Mikulec a Kovařík by mali zo svojich funkcií odstúpiť. Naopak, ministrovi vnútra vyjadrilo podporu hnutie OĽaNO či strana Za ľudí.

Predseda hnutia Sme rodina Kollár ešte predtým požiadal o zvolanie koaličnej rady. Hnutie je totiž presvedčené, že veci zašli tak ďaleko, že sa to nedá ďalej zametať pod koberec.

Lívia Černická Čítajte viac Môže odísť Mikulec?

V odôvodnení návrhu opoziční poslanci uvádzajú, že medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra je podozrivý z korupcie. Rovnako hovoria o tom, že Mikulec pri výkone svojej funkcie zneužíva právomoci a nezvláda riadenie rezortu.

„Organizačné súčasti ministerstva vnútra zodpovedné za ochranu ústavného zriadenia, verejného poriadku a bezpečnosti sú podozrivé z postupov nemajúcich obdobu v demokratickej spoločnosti a nebezpečnejších o to viac, že sú súčasťou politického boja," dodali. Opätovne spomínajú aj takzvaných univerzálnych svedkov.

299 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie ministra #Roman Mikulec