Bleskové povodne spôsobili vo Valaskej Belej státisícové škody

Blesková povodeň z noci na pondelok spôsobila vo Valaskej Belej (okres Prievidza) státisícové škody. Vyliate prítoky Nitrice a voda z lesov tam zaplavila pivnice rodinných domov a podmyla viacero ciest. Následky budú v obci odstraňovať niekoľko týždňov, odhadol starosta Miloš Cúcik.

26.07.2021 09:49 , aktualizované: 16:06
Valaská Belá povodne Foto: ,
Povodne spôsobili vo Valaskej Belej škody veľkého rozsahu. 26. júla 2021.
debata (9)

„Situácia bola zlá, prišla prietrž mračien. Hoci potoky máme regulované a boli aj pokosené, vodu, ktorá prišla, nikto neočakával. Bola veľmi veľká, zatopila kopu pivníc, zomlelo hlavné cesty na lazoch, na ktorých sú ľudia teraz odrezaní,“ opísal Cúcik.

V centre obce podľa neho tiež podmylo cestu, ktorá sa zosunula do potoka.

V obci aj popoludní odstraňujú škody, prísť by tam mali i zamestnanci Správy povodia Váhu, ktorí by mali opätovne vyregulovať potoky. „Potrebujeme, aby hĺbka potokov v odľahlejších miestach bola meter aj viac, pretože pri prietržiach mračien, ktoré prichádzajú v súvislosti so zmenou klímy, vodu nebudú stíhať odvádzať,“ priblížil s tým, že problematické sú práve nespevnené cesty smerom na lazy.

burka Čítajte aj ÚVZ SR: Ako ochrániť svoje zdravie po záplavách?

Následky povodní odstraňovali do rána miestni dobrovoľní hasiči z Valaskej Belej a Nitrianskeho Rudna, ako i profesionáli z Prievidze. „Prvé hlásenie o zaplavenom dome sme dostali o 00.45 h, ku ktorému sme vyslali dve hliadky, postupne sa nám nahlasovali i ďalší zatopení obyvatelia. Škôd bolo veľa, nedalo sa všetkým pomôcť, robili sme, čo sa dalo,“ ozrejmil dobrovoľný hasič z Valaskej Belej Jakub Dušička.

Podobný problém v obci podľa neho už dlho nezaznamenali, voda ich tak prekvapila. „S prvotnými škodami sme bojovali deväť hodín,“ uzavrel.

Samospráva ráta škody po bleskovej povodni, Cúcik odhadol, že budú vo výške niekoľko 100.000 eur. „Následky budeme odstraňovať niekoľko týždňov, škody sú neúnosné,“ dodal.

Búrky boli najsilnejšie v Trenčianskom kraji

Búrky počas noci z nedele na pondelok boli najintenzívnejšie v Trenčianskom kraji a blízkom okolí. Priniesli vysoké úhrny zrážok, najvyššie v okolí Strážovských vrchov, ojedinele aj cez 100 milimetrov. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

SHMÚ spresnil, že na stanici Valaská Belá spadlo 104 milimetrov zrážok v priebehu piatich hodín, na stanici Zliechov 110 milimetrov za štyri hodiny. Vysoké úhrny zrážok spôsobili podľa SHMÚ prechodné výrazné zdvihnutie vodných hladín so zvýšenými stupňami povodňovej aktivity. „V priebehu noci sa búrkový systém už presúval cez stredné a východné Slovensko, a tak do oblasti priniesol nižšie úhrny zrážok,“ dodal SHMÚ.

V Trenčianskom kraji SHMÚ zároveň zaregistroval aj najviac výbojov, a to 26 000, čo je približne polovica z celkového počtu výbojov na území Slovenska.

V krajskom meste Trenčín namerali 87,5 milimetra zrážok, v Košeckom Podhradí 87,2 milimetra. V obci Pružina v Považskobys­trickom okrese napršalo 83,3 milimetra zrážok. Viac ako 70 milimetrov zrážok zaznamenali v Trenčianskych Tepliciach a v obciach Motešice v Trenčianskom a Tŕstie v Považskobys­trickom okrese.

pocasie-26-7-2021 Čítajte viac Čaká nás rozpálený týždeň, vrátia sa aj tropické noci

Následky dažďa, vetra a búrok v Žilinskom kraji odstraňovalo od nedeľňajšej noci do pondelka rána 30 profesionálnych a dvaja dobrovoľní hasiči. Nasadených bolo desať kusov techniky. TASR o tom informoval Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

V súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali profesionálni hasiči v kraji celkom deväťkrát, dobrovoľní hasiči zo Sučian jedenkrát. „Išlo o odstraňovanie popadaných stromov a konárov na cestách, čistenie upchatých priepustov na cestách a vpustov na streche bytového domu,“ dodal Kypus.

Výstrahy prvého stupňa

Búrky s krúpami sa môžu v pondelok od 18.00 h vyskytnúť najmä v severnej a západnej časti Slovenska. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali najnižší stupeň výstrahy, ktorý platí do utorka do 5.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na svojom webe.

Výstraha sa týka celého Bratislavského, Trenčianskeho a Žilinského kraja. Tiež väčšiny územia Trnavského kraja, s výnimkou okresov Dunajská Streda a Galanta. Platí aj pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Topoľčany a Poprad. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu (65 až 85 kilometrov za hodinu),“ spresnili meteorológovia.

Prvostupňovú výstrahu pred vysokými teplotami vydali pre väčšinu Košického kraja v pondelok od 14.00 do 18.00 h. V Košiciach a okresoch Košice-okolie, Michalovce, Sobrance i Trebišov môže teplota dosiahnuť miestami 33 stupňov Celzia.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #povodne #záplavy