V súvislosti s piatkovým protestom pred NRSR obvinili 40-ročnú ženu

V súvislosti s piatkovým protestom pred Národnou radou SR v Bratislave obvinila polícia 40-ročnú Annu F. z Nitrianskeho kraja pre trestný čin útoku na verejného činiteľa. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Martiniaková. Policajti preveria na audiovizuálnych záznamoch aj ďalšie prípadné protiprávne konania.

26.07.2021 14:44 , aktualizované: 16:14
Protest / Demonštrácia / NR SR / Národná rada /... Foto:
Protestujúci pred vstupnými dverami do budovy Národnej rady v Bratislave 23. júla 2021
debata (120)

VIDEO: Demonštranti sa chceli prebiť do parlamentu.

Video

„Polícia po celý čas situáciu intenzívne monitorovala a v tejto súvislosti prijímala adekvátne opatrenia,“ uviedla hovorkyňa. Polícia označuje piatkový protest pred parlamentom ako neoznámené a spontánne verejné zhromaždenie.

Bratislavská mestská časť Staré Mesto pre TASR uviedla, že verejné zhromaždenie jej nahlásili v súlade so zákonom na piatok od 8.00 do 14.00 h, avšak na Zámockej ulici – pri hradnom múre tak, aby bola zachovaná 50-metrová vzdialenosť od budovy Národnej rady SR. To, že sa protestujúci dostali až pred vchodové dvere do parlamentu bolo podľa samosprávy v rozpore so zákonom o zhromažďova­com práve.

VIDEO: Protest pred parlamentom, sobota 24. 7. 2021.

Video

Pred parlamentom od piatka rána protestovali stovky ľudí proti opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a proti novele, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, a teda tých, ktorí sú zaočkovaní či negatívne testovaní. Najväčšia účasť demonštrantov bola počas piatka a soboty. V nedeľu protestovalo niekoľko desiatok ľudí a v pondelok bola pred parlamentom už len malá skupina demonštrantov.

Začiatok protestu v piatok ráno sprevádzali potýčky protestujúcich s políciou či novinármi. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) označil za fatálne zlyhanie polície a jej šéfa Petra Kovaříka, že sa demonštrujúci dostali až pred vstupné dvere do parlamentu a proti nim stálo len pár policajtov. Kovařík reagoval, že postup bratislavskej polície preverí kontrola.

VIDEO: Protestujúci boli pred parlamentom aj v nedeľu, ale nezostalo ich veľa.

Video

Rozpustenie zhromaždenia je podľa Starého Mesta krajným riešením

Rozpustenie verejného zhromaždenia je podľa bratislavskej mestskej časti Staré Mesto krajné riešenie a posledný krok v prípade, ak by boli porušované iné občianske slobody definované Ústavou SR. „Fakt, že zhromaždenie nie je oznámené, nie je dôvodom na jeho rozpustenie,“ uviedol pre TASR hovorca staromestskej samosprávy Matej Števove. Reagoval tak na protest, ktorý sa v uplynulých dňoch konal pred Národnou radou SR v Bratislave a polícia ho označuje ako neoznámené a spontánne verejné zhromaždenie.

Staré Mesto eviduje iba oznámenie z piatka (23. 7.) v čase od 8.00 do 14.00 h na mieste Zámocká pri hradnom múre, podané fyzickou osobou. Ďalšie oznámenia v okolí parlamentu v tomto okamihu nezaznamenalo. Zhromaždenie, ktoré sa koná bez toho, aby bolo oznámené, môže byť podľa mestskej časti rozpustené iba v prípade, ak nastanú okolnosti, ktoré by odôvodnili jeho zákaz. Poukazuje pritom na zákon o zhromažďova­com práve.

„Keď sa koná neoznámené verejné zhromaždenie je zodpovedný ten, ktorý zhromaždenie usporadúva alebo zvoláva. Neoznámenie verejného zhromaždenia je priestupkom proti zhromaždovaciemu právu a môže ho riešiť polícia na mieste,“ spresnil Števove. Staré Mesto deklaruje, že si ctí ústavou garantované právo pokojne sa zhromažďovať, ktoré slúži na využívanie slobody prejavu a ďalších ústavných práv a slobôd, na výmenu informácií a názorov a na účasť na riešení verejných a iných spoločných záležitostí, vyjadrením postojov a stanovísk. Neschvaľuje však žiadne porušovanie zákonov či nariadení.

Situáciu v okolí parlamentu počas celého uplynulého víkendu monitorovala polícia. „Ak došlo k porušeniu zákona, je v jej kompetencii zasiahnuť a situáciu riešiť,“ podotkol hovorca staromestskej samosprávy.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #protest