SaS a OĽANO vyzývajú konzílium odborníkov odstrániť diskrimináciu pre športovcov

Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS a OĽANO vyzývajú konzílium odborníkov, aby odstránili diskrimináciu v pravidlách pre účastníkov športových súťaží. Chcú, aby sa v zelenej fáze upustilo od povinnosti pre športovcov neustále sa preukazovať negatívnym antigénovými či PCR testami. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

27.07.2021 12:00 , aktualizované: 17:03
testovanie Covid-19, Šamorín, antigén, PCR, test Foto: ,
Testovanie na COVID-19.
debata (9)

"Opatrenia pre športové súťaže, na ktorých súťaží približne 30 športovcov, sú v porovnaní s opatreniami pre kultúru, kde môžu byť aj stovky účastníkov bez testu, nepochopiteľné a neodôvodnene prísne. Navyše, v prevažnej väčšine sa bavíme o športových podujatiach pre mládež, ktoré majú lokálny a regionálny charakter,“ uviedol podpredseda parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Radovan Sloboda (SaS). Súčasné opatrenia pre šport označil za diskriminačné vzhľadom na iné segmenty hromadných podujatí.

So splnomocnencom vlády pre šport Karolom Kučerom a poslankyňou Máriou Šofranko (obaja OĽANO) adresovali list konzíliu, v ktorom vyzývajú na odstránenie diskriminácie pre organizovaný šport. „Žiadame o prehodnotenie týchto opatrení a zrušenie povinnosti preukazovať sa negatívnym testom pre účastníkov športových súťaží v zelených okresoch,“ dodal Kučera.

Podľa epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej sa konzílium odborníkov bude otázkou ešte zaoberať. „Konzílium bude o tom so zástupcami športu rokovať vo štvrtok (29. 7.),“ spresnila pre TASR odborníčka.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dané body na riešenie eviduje a ubezpečuje, že je otvorené konštruktívnej diskusii. Téma má byť predmetom rokovania najbližšieho zasadnutia konzília. „Rozumieme daným požiadavkám a budeme hľadať spôsob, ako aplikovať riešenie do praxe, ktoré zjednoduší postup všetkým zainteresovaným,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #koronavírus #SASKA