Sociologička Kusá v Ide o pravdu: Vláda vládne direktívne. Najskôr cukor a teraz bič

Odporcov očkovania pribúda. „Politici mali na začiatku ukázať, o koho im v prvom rade ide. Oni namiesto najstarších ľudí dali najskôr zaočkovať samých seba,“ povedala v relácii Ide o pravdu sociologička Zuzana Kusá zo SAV.

27.07.2021 20:00
debata (128)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Zuzany Kusej v relácii Ide o pravdu.

Video

Zvyšovať počty zaočkovaných ľudí na Slovensku sa nedarí. Naopak, prieskumy ukazujú nárast odporcov očkovania. Kde sa stala chyba?

„Vláda vládne direktívne, najskôr skúšala cukor v podobe lotérie, teraz už je to bič, keď rozhoduje zákonmi,“ povedala v relácii Ide o pravdu sociologička Zuzana Kusá z SAV. Podľa nej sa súčasná politická garnitúra spolieha na „lacnú propagáciu očkovania“, namiesto toho, aby sa snažila odstraňovať prekážky na ceste k očkovaniu.

„Chýbala tu diskusia o celom probléme, preto ľudia hľadali informácie aj z alternatívnych zdrojov,“ vysvetľuje Kusá.

Kriticky vníma obdobie začiatku očkovania na Slovensku, kde sa ako prví dali zaočkovať verejní činitelia. Podľa nej mali konať inak. Ukázať verejnosti, o koho majú strach a kto je v spoločnosti najviac ohrozený. „Namiesto politikov mali byť prví očkovaní najstarší ľudia,“ dodáva sociologička.

Nevylučuje, že hnev a frustrácia budú ešte kulminovať, a môžu prerásť do „horúcej jesene“. Kto rozdelil spoločnosť? Prečo ľudia neuverili „lacnej propagácií“ očkovania? Pozrite si reláciu Ide o pravdu so sociologičkou Zuzanou Kusou.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kusá #Ide o pravdu