Podnikateľ Bočkay potvrdil, že od neho exšéf SIS žiadal 400-tisíc eur

Za vyriešenie situácie so zaistením majetku svojej firmy mal Dušan Bočkay zaplatiť 400 000 eur. Vyplýva to zo stredajšej výpovede podnikateľa Bočkaya pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). V roku 2018 mu to mal povedať bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Gašparovič, ktorý je spolu s expolicajtom Ladislavom Vičanom obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

28.07.2021 10:45 , aktualizované: 16:10
Peter Gašparovič Foto: ,
Na snímke obžalovaný Peter Gašparovič počas príchodu na pojednávanie na ŠTS 28. júla 2021 v Pezinku.
debata (42)

V súvislosti s vyriešením problému sa mal Bočkay v Bratislave stretnúť s vtedajším šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovítom Makóom. Stretnutie mal zorganizovať Vičan. „Výsledkom konverzácie bolo, že daná vec je riešiteľná a dostanem inštrukcie,“ spresnil. V saune Zochovej chaty ho mal neskôr čakať Gašparovič. „Povedal mi, že k spokojnosti treba zaplatiť 400 000 eur,“ vyhlásil pred súdom Bočkay.

Pri pôvodnej výpovedi pred vyšetrovateľom Bočkay tvrdil, že dohoda znela na 350 000 eur. „Bolo to tak, že suma pre mňa nebola podstatná, podstatné bolo to, čo som odovzdával,“ spresnil Bočkay médiám s tým, že neskôr v médiách čítal o sume 400 000 eur a možno ten rozpor nastal práve preto.

Počas ďalších týždňov mal Ladislavovi Vičanovi odovzdať spolu 200 000 eur. „Potom som sa stretol so svojím známym, ktorému som popísal celý priebeh. Povedal mi, aby som celú vec nahlásil na polícii,“ dodal.

Na snímke obžalovaný Ladislav Vičan počas... Foto: TASR, Jakub Kotian
ladislav vlčan Na snímke obžalovaný Ladislav Vičan počas príchodu na pojednávanie na ŠTS 28. júla 2021 v Pezinku.

Napokon sa mal stretnúť s bývalým šéfom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislavom Zurianom. „Vyrozprával som mu celý priebeh a spýtal sa ma, či som ochotný prejsť to celé cez políciu trestným oznámením, s čím som po nejakej dobe premýšľania súhlasil,“ podotkol. Išiel vypovedať a, ako tvrdí, s operatívcami NAKA naplánovali odovzdanie zvyšnej časti sumy. K tomu napokon neprišlo.

„V roku 2019 mi prišla obsielka z NAKA, že vec, na ktorú som dal trestné oznámenie, je zastavená,“ poznamenal s tým, že po medializácii sa prípad opäť otvoril. „V priebehu pár týždňov ma kontaktovali príslušníci NAKA, či budem ochotný svedčiť v procese, ktorý som už absolvoval rok a pol predtým,“ doplnil.

Pojednávanie bude pokračovať vo štvrtok

Samosudkyňa po ukončení dnešného výsluchu Bočkayovi povedala, že môže byť opätovne predvolaný pre doplnenie výpovede. Pojednávanie bude pokračovať ďalším dokazovaním vo štvrtok ráno. Obhajoba navrhla súdu vypočuť bývalého námestníka riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Karola Ceba.

Ten sa mal nachádzať na stretnutí Bočkaya s Petrom Gašparovičom, kde sa mali dohadovať o výške úplatku. „Ide o okolnosti stretnutia medzi Dušanom Bočkayom, obžalovaným Petrom G. a pánom Cebom,“ zdôraznil obhajca obžalovaných Adrián Kucek. Tiež trvá na osobnom vypočutí Petra P. Ten sa v stredu nedostavil na výsluch, pričom sa neospravedlnil. Momentálne je po ňom vyhlásené pátranie v súvislosti s možným manipulovaním výpovedí svedkov. Prokurátor nepovažuje osobný výsluch svedka za potrebný.

Bočkaya podľa expriateľky policajti nevydierali

V stredu vypovedala pred súdom aj Bočkayova bývalá partnerka Martina Krištofová. Vyhlásila, že jej bývalého partnera policajti nevydierali, ale vedome platil za služby v snahe zahladiť trestnú činnosť.

Bývalá partnerka majiteľa a konateľa spoločnosti Bepol spomenula, ako viezla Bočkaya do Trnavy. On si odbehol a vrátil sa s tým, že vec je vybavená, povedala. Neskôr bol podľa nej nervózny a tvrdil, že veci nejdú tak, ako mu sľúbili. Bočkay jej mal povedať, že bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi dal dovedna jeden milión eur. Spomínal, že do troch-štyroch rokov by to mal mať na daňovom úrade vyriešené. Keďže sa s vecou nič nedialo, vymyslel plán, že udá ľudí, ktorí mu mali pomáhať, za vydieranie. Čo, samozrejme, urobil, spresnila.

Bočkay od Krištofovej chcel, aby o vydieraní svedčila pred bratislavským vyšetrovateľom. Mala som dosvedčiť, že pán Makó a celá finančná správa ho vydiera. Takúto vec som nemohla potvrdiť, lebo sa absolútne nezakladá na pravde, zdôraznila. Trestná činnosť sa mala týkať nadmerného uplatňovania daňových odpočtov v súvislosti s vývozom okien a nakladaním s odpadom. Svedkyňa tvrdí, že jej bývalému partnerovi mali okrem iných pomáhať aj bývalý šéf finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník, či bývalý šéf NAKA Branislav Zurian.

Peter Gašparovič a Ladislav Vičan sú obžalovaní z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desiatich do 15 rokov. Zadržaní a obvinení boli v rámci kauzy Judáš zameranej na korupciu predstaviteľov bezpečnostných zložiek.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #NAKA #Ľudovít Makó #ŠTS #akcia Judáš