Rezort zdravotníctva sa priebežne pripravuje na tretiu vlnu pandémie

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa priebežne pripravuje na tretiu vlnu pandémie koronavírusu. Ako informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, nemocnice sú vďaka plánu reprofilizácie pripravené v prípade potreby prispôsobiť svoje kapacity pre pacientov s ochorením COVID-19 a pracuje sa na zvýšení zaočkovanosti obyvateľstva.

28.07.2021 12:15
debata (23)

Poukázala na to, že očkovať sa možno vo vakcinačných centrách v nemocniciach, vo veľkokapacitných očkovacích centrách, vo firmách, ďalej mobilnými očkovacími tímami či v ambulanciách lekárov. MZ pracuje na zintenzívnení komunikačnej kampane k vakcinácii. V spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR riešia zefektívnenie trasovania kontaktov, sekvenáciu pozitívnych vzoriek či monitoring odpadových vôd.

Rezort zdravotníctva tiež monitoruje stav zásob liekov na ochorenie COVID-19 v distribučných spoločnostiach, ako aj v zdravotníckych zariadeniach. „Zásoby lieku s obsahom monoklonálnej protilátky bamlanivimab je dostačujúci. Rezort zabezpečil dovoz 5000 balení tohto lieku bamlanivimab, aktuálne bol podaný v nemocniciach 25 pacientom,“ doplnila hovorkyňa.

Pacienti s ochorením COVID-19 majú dostupné registrované, tak aj neregistrované lieky, respektíve lieky v neregistrovanej indikácii.

Na základe vydaných povolení MZ SR sú dostupné lieky s obsahom účinných látok tocilizumab, baricitinib, azoximer bromide, bamlanivimab, inosin pranobex a favipiravir a iné. Odborníci budú ešte diskutovať o ich následnom používaní. Lieky s obsahom účinných látok tocilizumab, baricitinib, bamlanivimab sú primárne určené na použitie v zdravotníckych zariadeniach.

MZ dodalo, že ihneď po tom, čo sa sfinalizujú procesy spoločného verejného obstarávania monoklonálnych protilátok na strane Európskej komisie a rezortu zdravotníctva, mohli by byť pre členské štáty Európskej únie čoskoro dostupné kombinácie liečiv bamlanivimab a etesevimab, kasirivimab a imdevimab.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo zdravotníctva SR #koronavírus #pandémia koronavírusu #tretia vlna